galaretka - 14130 przepisów (strona:393/942)

Deser serowy z jagodami 155

kupny. Ta wersja smakuje jak jagodowe danio, a nawet jeszcze lepiej :) Bardzo dobre, polecam i małym i dużym :) Składniki: 350-400 g mielonego sera białego (z wiaderka) 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wrzątku jagody (u mnie mrożone borówki) cukier puder do smaku (można pominąć) Sposób wykonania: 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. 2. Ser miksujemy, ewentualnie lekko(...)słodzimy. Dodajemy 3/4 tężącej galaretki. Wszystko dokładnie łączymy. 3. Masę przekładamy do pucharków, na wierzch układamy owoce, nakładamy pozostałą galaretkę. 4. Deser schładzamy w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 479

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego(...)cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń ( lub mleka) oraz 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę

Monia miesza i gotuje
Tort adwokatowy 287

bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go  zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor. Do zrobienia "galaretki" adwokatowej użyłam Adwocaat Dalkowski Starotoruński . Adwokat ma piękny i intensywny żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc dla mnie to rozkosz dla podniebienia(...)pieczenia Masa śmietanowo-adwokatowa 400 ml śmietany kremówki 30% 200 ml Adwocaat Dalkowski Starotoruński 80 g masła 80 g cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl ciepłej wody Galaretka adwokatowa 150 ml Adwocaat Dalkowski Starotoruński 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Dodatkowo 2 opakowania rurek Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo

Ala piecze i gotuje
Oczy carycy 356

szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra(...)całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty. W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza i najskuteczniejsza metoda według mnie ;) Następnie dodając po łyżce wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka

Czerwona Porzeczka
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 396

pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą(...)Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą

Ostra na Słodko
Tarta cytrynowa / Lemon tart 102

taespoon sugar 2 żółtka  / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt   Galaretka pomarańczowa / orange jelly : 2 pomarańcze / 2 oranges 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon   Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie(...)stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia się. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, potem wykładamy na ciasto krem cytrynowy. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 3 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny

Projekty ze smakiem
Chatka Puchatka 182

wieczorkiem dorzucę zdjęcie Składniki: 1/2 kg białego sera 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 4 małe opakowania herbatników 1 cukier waniliowy lub aromat 1 pełna łyżka kakao 1 galaretka o dowolnym kolorze Polewa: 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wykonanie: Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę(...)dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości wody i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy. Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki. Na wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Cuszima 199

litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki(...)odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno

Ciasteczkowy Potwór
Tort urodzinowy 132

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 masło 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier(...)według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowa fantazja 137

kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 250 ml śmietanki kremowej 30% Piana: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w szklance wody lub 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Margarynę ucieram dodając cukier puder, zmielone wafle(...)pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała.  Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną  dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową 249

puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę. Składniki (na dużą tortownicę): * biszkopt : - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * masa serowa : - 0,5 kg sera mielonego z wiaderka(...)śmietany kremówki (uht, mocno schłodzonej) - 1 galaretka - 1 szklanka wrzątku *  polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Ciasto barbórkowe 159

kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..."  Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy(...)przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 0 C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao

In my kitchen
Pianka 152

cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na piankę: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 łyżeczka żelatyny; 2 czubate łyżki galaretki czerwonej; 3 łyżki wody; Wykonanie: Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się(...)zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania