galaretka - 14130 przepisów (strona:389/942)

Torcik borówkowy bez pieczenia 267

owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niz na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj(...)lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy

Słodkości i nie tylko
Kolorowa szachownica 257

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa   Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik z bitą śmietaną 208

puszystej bitej śmietany.  Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc(...)dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze chwile podsmażamy, by cukier się rozpuścił, następnie dodajemy jedną galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowo-bananowe 210

czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia bananów sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa  2 -3 łyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą

Monia miesza i gotuje
Ciasto Smerf z musem jagodowym 429

mężczyźni. Pytając się, na co mają ochotę, rzucili mi hasło smerf. Od razu na myśl przyszedł mi kruchy spód z herbatników i niebieska pianka na bazie kremówki oraz galaretki. Problem miałam z wierzchem, ale i tę zagwozdkę rozwiązałam. Pomógł mi w tym niezawodny profesor google. Tak oto powstał mus jagodowy. Podpatrzyłam go tutaj . Proporcje jednak dobrałam do swoich potrzeb(...)herbatniki, tak aby powstała jednolita masa. Masą wyłożyć spód i boki blaszki. Wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub godzinę do lodówki Smerfowa pianka: 350ml kremówki 2 niebieskie galaretki Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w połowie gorącej wody niż wskazuje to instrukcja na opakowaniu (ja zrobiłam 2 w 0,5l). Ostudzić. Kremówkę ubić, dodać do niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli

Fabryka pomysłów
Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd 188

moja kolejna improwizacja, tym razem w kategorii desery. Uwielbiam desery :) Zrobiłam deser z różnych galaretek o nietypowych smakach . Deser zwieńczyła bita śmietana w niecodziennym wydaniu... W prezencie od naszych przyjaciół ze Stanów Zjednoczonych dostałam c urd z cytryn Meyera.  Próbowałam coś takiego po raz pierwszy w życiu - i uważam, że jest to po prostu przepyszne. Ma obłędnie orzeźwiający cytrynowy(...)mufinek, bułeczek czy naleśników, a ja postanowiłam połączyć go z bitą śmietaną. Niestety w słoiczku zostało już bardzo mało curdu, więc szybko będę musiała zrobić własny :) Składniki: 4 rodzaje galaretek (u mnie Winiary o smaku: mojito, blue curacao, pink margarita, pina colada), 200 ml śmietanki 30%, 4 łyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie

Delicious Titbits
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 216

otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części. Krem porzeczkowy: Składniki: 600 ml śmietanki 30%, 400 g serka waniliowego, 250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu, 2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody) 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan - fix , Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodajemy serek waniliowy(...)czym dodajemy wystudzoną, ale nie stężoną galaretkę (1/2 szklanki). Konfiturę porzeczkową blenderujemy i mieszamy z drugą połową galaretki. Połowę tej konfitury dodajemy do bitej śmietany delikatnie mieszając. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Ciasto Shrek 257

cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy. Pianka: Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 400 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody). Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy(...)aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała

Delicious Titbits
Malinowa karpatka bez pieczenia 76

malinami nie jest tak słodka jak klasyczna i to ogromny jej atut. Zapraszam na przepis 🙂     Malinowa karpatka bez pieczenia przepis groszek ptysiowy 200 g Masa I galaretka malinowa woda 200 ml słodka śmietanka 30 % 200 ml Masa II galaretka z malinami galaretka malinowa 2 sztuki maliny 120 – 130 g woda 700 ml Bita śmietana masa III słodka

Dieta moja pasja
Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną 217

cukru (niecała szklanka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g) 150 ml mleka łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego   Bita śmietana: 400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki np. truskawkowej 200 ml wody garść płatków migdałów do posypania   Przygotowanie Spód Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Herbatniki rozkrusz np. w rozdrabniaczu do blendera. Herbatniki przełóż do miski, wlej(...)gorącej masy serowej. Masę znowu energicznie mieszaj, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje. Masę serową wylej na blaszkę ze spodem ciasteczkowym i wyrównaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Cały czas ubijając, do śmietany wlej cienką stróżką ostudzoną

e-PrzepisyKulinarne
Galaretkowy deser z owocami 94

Taki deser gdzie w pucharkach jest galaretka przypomina mi desery z PRL-u, nie było na niedzielny obiad z czego upiec ciasta więc robiło się galaretkę którą wcześniej "jakoś" się zdobyło. Tak robiłam często. Teraz ten deser smakuje wyśmienicie choć jest bardziej bogaty niż wówczas. Można dodać do niego galaretki, owoce, no i bitą śmietanę i smakuje

Moje Małe Czarowanie
Ciasto przekładane z truskawkami 84

śmietanki 30% 1 łyżka mascarpone ½ łyżki cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder i delikatnie miksuję do połączenia składników. Krem wykładam na ciasto. Ostatnia warstwa to galaretka truskawkowa i truskawki. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Na białym kremie układam truskawki i całość zalewem lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi 96

wystygnięciu biszkopt kroję na dwa równe blaty. Do nasączenia potrzebuję ¾ szklanki letniej wody i sok z połowy cytryny. Składniki na masę: 250 g ricotty 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki brzoskwiniowe Kilka brzoskwini z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Galaretki rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodaję do niej ricottę i lekko tężejącą(...)galaretkę. Wszystko delikatnie miksuję. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto

Słodki sentyment
Kolorowy makowiec 108

suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. A teraz zabieram się za masę. Składniki na masę: 850 ml mleka ¼ szklanki cukru 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła 2 galaretki w różnych kolorach (u mnie agrestowa i wiśniowa) Przygotowanie: 100 ml mleka mieszam z mąką Do 750 ml mleka dodaję cukier i masło, mleko gotuję. Do gotującego się mleka dodaję(...)mleko wymieszane z mąką i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę dzielę na pół i do każdej połówki dodaję po galaretce. Mieszam dokładnie, aż galaretka się rozpuści. Masy odstawiam do przestygnięcia. Teraz mogę złożyć ciasto: Ciasto makowe kroję na dwa blaty. Każdy blat nasączałam wodą z sokiem z pomarańczy (może być też cytryna, herbata, dowolny sok). Pierwszy blat

Słodki sentyment
Sernik bez użycia miksera. Prosty przepis, który zawsze wychodzi 103

łyżek) łyżka ekstraktu migdałowego   Spód: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła   Pianka czekoladowa: 3 łyżki masła czekoladowego 250 g mascarpone 200 g jogurtu greckiego opakowanie galaretki cytrynowej 200 ml wody 100 g gorzkiej czekolady do posypania   Przygotowanie Rozpocznij od przygotowania spodu do sernika. Herbatniki zmiksuj blenderem na drobne kawałki i wymieszaj dokładnie z rozpuszczonym masłem(...)pieczenia, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotuj krem czekoladowy na wierzch. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Jogurt, serek mascarpone, masło czekoladowe i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę wymieszaj ze sobą za pomocą trzepaczki, do połączenia się składników

e-PrzepisyKulinarne