galaretka - 14130 przepisów (strona:380/942)

Mleczna pianka 153

SKŁADNIKI 540 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki owocowe, - kolory np. truskawkowa i agrestowa (w moim przypadku) 500 ml przegotowanej, gorącej wody  owoce np. mandarynki, kiwi i maliny dodatkowo: konfitura truskawkowa nisko słodzona i kolorowy maczek o smaku owocowym DELECTA tutti frutti PRZYGOTOWANIE Dwie galaretki (zieloną i czerwoną) rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Do naczynia wlać(...)mocno schłodzonego mleka skondensowanego i ubić na sztywno za pomocą motylka - 1 min/ obr. 4. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę (czerwoną) do naczynia i ubijać - 2 min/ obr. 4. Masę przełożyć do pucharków i włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy już stężeje na pierwszą warstwę dajemy po łyżeczce konfitury i rozprowadzamy w miarę równomiernie. Tak samo postąpić z drugą galaretką

ClauditteMissCooking
Pierniczki Bożonarodzeniowe 152

roztopionego i lekko przestudzonego 100 g  miodu płynnego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego goździki 4 zmielone 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: galaretka niebieska 4 łyżki  galaretka czerwona 4 łyżki Po tyle samo cukru   mleko 4 łyżki   Wykonanie ciasta na pierniczki: Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy(...)wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Dekoracja: Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka

Różowa kuchnia
Oszukana szarlotka bez pieczenia 143

mnie na coś słodkiego , ale nie przesadzonego ... Wyszło to: jabłecznik z pianką na spodzie z herbatników. Składniki: 160g herbatników 100g masła jabłka ze słoika lub 800g jabłek uprażonych 1 galaretka ( ja dałam marakuja mango) 300ml śmietanki 30% 1 galaretka , smak taki sam jak wyżej jeśli za mało słodkie dodać cukier puder 1 łyżeczka żelatyny i 1/3 w szklance wody Spód(...)herbatniki pokruszyć lub zmielić + dodać rozpuszczone masło, jesli mało dodać więcej Masa jabłkowa: jabłka uprażyć , dodać galaretkę i ściągnąć z gazu Wyłożyć na spód herbatnikowy. Pianka: ubić śmietankę, , ostygniętą żelatynę zmiksować ponownie ze śmietanka, ja rozpuściłam żelatynę razem z galaretką , wylać na jabłka i wstawic na 2h do lodówki

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Biedronka 558

ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto jasne: 3 szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny ciasto ciemne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru szklanka(...)mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao

na moim stole...
#14 Śniadaniowy koktajl na gorące poranki 117

Truskawki, otręby i lodowe galaretki... Czego chcieć z rana więcej? Zdrowo i orzeźwiająco :). I przy okazji można wykorzystać zeszłoroczne jagody i przygotować miejsce na tegoroczne :). Śniadaniowy truskawkowy koktajl  Składniki (na 2 porcje) 3/4 kg truskawek Mały słoiczek jagód w syropie 0,5 szklanki lodowatej wody lub mleka 2 łyżki otrąb Galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szkl. wrzątku Przygotowanie(...)Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w szklance wrzątku. Po przestudzeniu przelewamy galaretkę do foremki na lód, wstawiamy do zamrażarki. Truskawki blendujemy z zimną wodą, dodajemy sok z jagód lub całe jagody oraz zmielone otręby, miksujemy i przelewamy do szklanek. Do każdej szklanki dodajemy po kilka zmrożonych galaretkowych kostek i podajemy. Taki zimny koktajl z rana orzeźwia zdecydowanie lepiej niż kawa

Kuchnia w szuwarach
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 152

wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera(...)całkowitego ostudzenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przygotować krem porzeczkowy: W misie miksera umieścić mascarpone, krótko zmiksować, tak aby masa była jednolita, dodawać powoli galaretkę porzeczkową, cały czas miksując, dodać barwnik, zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dekoracyjną tylką (u mnie 1 M Wiltona), schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Wykonanie: Wydrążone babeczki położyć

moj przepis na
Ciasto biedronka 248

Pomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki .  Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)nasączenia biszkoptu) krem maślano-budyniowy 450 ml mleka 6 żółtek 250 g miękkiego masła 100 g zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do dekoracji 1 galaretka truskawkowa wiórki kokosowe Na samym początku przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści

Ugotować
Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym 195

mnie królowała kaczka, a nie gęś, lecz przyznam, że  była bardzo smaczna. Pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :) Składniki: 1 kaczka 2-3 kg 4 pomarańcze 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 cebule sól(...)może być z kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek Wykonanie: Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni, do środka kaczki wkładam, obraną

Bea(u)ty kitchen
Torcik truskawkowa chmurka 164

wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA TRUSKAWKOWĄ PIANKĘ: 250 g. truskawek 500 ml. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 op. truskawkowej galaretki 2 łyżeczki żelatyny DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 350 g. truskawek Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną(...)wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy. TRUSKAWKOWA PIANKA: Truskawki rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy gładką truskawkową masę. Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Galaretki oraz żelatynę dodajemy do 250 ml. gorącej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna i galaretki całkowicie się rozpuszczą i połączą z wodą tworząc gęstą zawiesinę. Odstawiamy

Domowe Torty
Warstwowy torcik ala Szarlotka 264

śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki(...)jabłka- dodajemy cynamon i cukier- wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Dwie galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej przegotowanej wody. Przestygniętą zawiesinę z galaretek i żelatyny dodajemy do jabłek- dokładnie mieszamy. Czekamy- aż masa jabłkowo-galaretkowa troszkę zgęstnieje ( nie chcemy, aby galaretka wsiąknęła

Domowe Torty
Truskawkowe ciasto bez pieczenia 650

udało mi się zamrozić kilka paczek słodkich truskawek. I właśnie nadszedł moment, kiedy postanowiłam nacieszyć się ich smakiem w tym oto placku. Wiadomo, że połączenie truskawek, bitej śmietany i galaretki jest idealne, więc przy użyciu jeszcze dodatkowych składników powstało to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: (na tortownicę o średnicy ok. 20 cm) 20- 25 truskawek (użyłam rozmrożonych) 1 opakowanie galaretki(...)powstanie gęsta bita śmietana. Dodajemy do niej kakaowe kulki i mieszamy. Wykładamy do tortownicy - gładzimy. Kładziemy wafla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kolejnym etapem jest przygotowanie galaretki. Ważne jest, aby przed nałożeniem zaczęła gęstnieć - nie może być zbyt rzadka, bo przesiąknie do ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie nożem obkrawamy brzegi od tortownicy i zdejmujemy boczną część

tojestpyszne.blogspot.com
Kora brzozy 418

Pyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych(...)żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Dodatkowo: 20 szt delicji brzoskwiniowych 2 op. galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik z porzeczkami i borówkami 121

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy..  Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice .... i czego chcieć więcej? Sernik: 1 kg gotowego sera do serników 100g miękkiego masła(...)jajek 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 szkl czerwonych porzeczek 1 szkl borówek + owoce do dekoracji Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą

Smakołyki Asi
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 436

stole prezentowałoby się wspaniale. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:) Składniki ( blaszka 35x25cm) Zacznę od podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga(...)obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut, aż gruszki zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić

Maślane ciasteczko
Pyszna rolada śmietanowa z galaretką 101

Fiński Kłos - Pol 150 g błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki   Składniki nadzienie: śmietana 30% 600 ml ksylitol Fiński Kos- Pol zmielony 2 łyżki  agar 6 g galaretka czerwona, zielona,  żółta   Wykonanie biszkoptu: Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy koło 10-12 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy biszkopt na ścierkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie nadzienia: Galaretki wsypujemy do kubków i zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy w kostkę galaretki.Śmietanę ubijamy z ksylitolem, agar zalewamy wrzątkiem (4 łyżki wystarczy ) mieszamy

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania