Taki właśnie jest ten deser. Z całą pewnością zasmakuje zarówno tym dużym jak i tym najmniejszym ;) Składniki: *2szkl. mleka *3 łyżki cukru *1 łyżeczka cukru wanilinowego *4 różnego koloru galaretki *2-3 łyżki żelatyny Wykonanie: Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300ml wody, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę. Gdy galaretki będą już gotowe można zabrać się za przygotowanie mleka. Żelatynę(...)namoczyć w wodzie, mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Namoczoną żelatynę dodać do gorącego mleka, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostki galaretek przełożyć do foremki, zalać zimnym mlekiem, odstawić do całkowitego stwardnienia. Mała podpowiedź :) Aby łatwiej wyjąć deser z foremki, należy go dosłownie na kilka sekund zamoczyć w ciepłej wodzie
Zrób to smacznieJutro 12 kwietnia Dzień Czekolady proponuję w ten wyjątkowy dzień zrobić te przepyszne praliny. Składniki: 6 cukierków galaretek dowolnego smaku 300 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Około 50 g czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą pędzelka dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu). Odstawić w chłodne miejsce(...)zamrażarki, by czekolada zastygła. W miedzy czasie galaretkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Gdy zastygną nam już korpusy czekoladek. Należy około 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lekko przestudzić i wrzucić pokrojoną galaretkę wymieszać. tak przygotowane nadzienie za pomocą dwóch łyżeczek nałożyć do korpusów czekoladek do wysokości ok. 3/4. Na koniec pozostałą czekoladę ok. 50 g rozpuścić w kąpieli
Ciastka - domowe słodkościdzisiaj dla Was propozycję pysznego sernika straciatella, z malinami i galaretką na sucharkowo kakaowym spodzie, myyy pycha. Ten ciasto deser jest prosty w przygotowaniu i nie można go zepsuć :) Zapraszam do wypróbowania i życzę miłego weekendu :) Składniki : 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1/2 szklank i cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki(...)żelatyny 1/2 szklanki wody około 25 malin 2 galaretki czerwone 700 ml przegotowanej wody Spód : 400 g sucharów 2 cukry waniliowe 2 łyżki kakao 180 g masła miękkiego 2 łyżki cukru tortownica o wymiarach 25/25 Wykonanie : Suchary zmielić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać miękkie masło i kakao, zagnieść ręką. Tortownicę wyłożyć spód papierem do pieczenia lub złotkiem
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku • 500 g mrożonych (lub świeżych) truskawek Sposób przygotowania: 1. Upiec biszkopt według tego przepisu , ale z podaną w tym przepisie ilością składników. 2. Biszkopt ostudzić(...)Otrzymaną masę podzielić na pół. Spód biszkoptu posmarować połową masy, powstanie dość cienka warstwa. 7. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu i rozsmarować na nim drugą część masy. 8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. 9. Truskawki przesypać do miski, większe przekroić na cząstki. Mrożonych nie rozmrażać! 10. Zalać truskawki gorącą galaretką. Wymieszać, ostudzone wstawić do lodówki. 11. Kiedy zacznie tężeć
W mojej kuchniziemniaczanej • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremowej (30% lub 36%) • 3 płaskie łyżeczki żelatyny • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Wierzch: • 2 galaretki malinowe • 50 dag malin (świeżych lub mrożonych) • cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt według tego przepisu , ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut(...)wrzątku, lekko przestudzić. 7. Do ubitej śmietany dodać ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, od razu zmiksować. 8. Śmietanę rozłożyć na biszkoptowym blacie. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut. 9. Rozpuścić galaretki w 3 ½ szklanki wrzątku. 10. Do galaretki włożyć owoce (mrożonych nie rozmrażać). Jeśli owoce są kwaskowe, dosłodzić do smaku. 11. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową
W mojej kuchniłyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku • 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku • 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% • 1-2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: • 1/3 szklanki wiśniówki(...)piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 11. Przygotować krem: Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć
W mojej kuchnimąki pszennej • 250 dag masła • 3/4 szklanki cukru Poncz: • 1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek • 1 kieliszek spirytusu lub wódki Ponadto: • 3 opakowania ciastek "Delicji" z pomarańczową galaretką • 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę. 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 3. Dodać żółtka(...)kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego. 16. Na ciasto wyłożyć ostatnią warstwę kremu. Rozsmarować. 17. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody. Owoce włożyć do przestudzonej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce. 18. Podawać z filiżanką kawy. Ciasto najlepsze jest
W mojej kuchniCiasto bananowe przekładane herbatnikami wykończone galaretką to deser dla tych co nie lubią piec ciast. Składniki: (blacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać(...)plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić do lodówki. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić galaretki i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego
talerz przyjemnościtaki deser będzie smakował jeszcze lepiej. *tortownica 26 cm Składniki: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki malin 1/2 szklanki jagód 3/4 szklanki truskawek 300 ml śmietanki kremówki galaretki: malinowa, fioletowa, truskawkowa 3 łyżki cukru owoce: śliwki, kiwi, banany lub inne Maliny, jagody i truskawki umieścić każde w osobnym rondelku i zasypać łyżką cukru. Gotować chwilę aż puszczą(...)Galaretki rozpuścić każdą osobno w połowie szklanki wody. Kremówkę ubić na sztywno i podzielić na trzy części. Dno tortownicy wyścielić papierem i wyłożyć biszkopty. Maliny podzielić na połowę. Jedną część wlać do części kremówki i wlać połowę galaretki malinowej. Zmiksować i wylać na biszkopty. Resztę malin wymieszać z 1/2 szklanki wrzątku i resztą galaretki malinowej. Przestudzić i wylać na stężałą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend. Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm): biszkopt z tego przepisu 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki Limoncello 50 gram mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 10 gram(...)masła Przygotowuję biszkopt i studzę. Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam Limoncello i pokrywam konfiturą. Kiedy galaretka będzie na tyle gęsta, że nie będzie się rozpływała na boki nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao
Mango Papajabudyń waniliowy Biała masa: 200 ml śmietany 30%, ½ tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem(...)nasączamy sokiem pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną galaretką, pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie przygotowujemy białą masę, którą rozsmarowujemy na galaretce. Na masie układamy ciasteczka. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto przed spożyciem schładzamy w lodówce, aby poszczególne warstwy
słodki bratekTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szkl przegotowanej wody duża łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru ponadto: galaretka malinowa ok 250 g malin (mogą być mrożone) kilkanaście podłużnych biszkoptów płatki migdałowe Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do jajek
6niebotermoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę serową: 500 g sera 500 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę(...)ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę łączymy z serem i delikatnie mieszamy. składniki na kokos smażony: 100 g wiórków kokosowych 50 g masła 80 g cukru kryształu wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni. dodatkowo: ok. 2 -3 łyżki dżemu
Domowy Smak Jedzeniatartą,równomiernie wyłożyć starte jabłka - wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w 180 st c przez ok 30-35min. Masa truskawkowa: 1 1/2 - 2 l musu truskawkowego galaretki truskawkowe Zmiksować truskawki,wymieszać z suchymi galaretkami.Mieszając,podgrzać (nie zagotować) do czasu rozpuszczenia się galaretki. Beza: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)rozłożyć na blaszce,posypać płatkami migdałowymi i upiec w temp.ok. 170 st.C przez 15-20 min. Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 6 łyżeczek żelatyny ( ja dałam 2 galaretki cytrynowe) Żelatynę lub galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo: 2 opakowania Delicji ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto
Niespełnione zdolności kulinarneMoja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :) Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)masła - kieliszek spirytusu - 1/2 szklanki gorzkiej herbaty - 400 g śliwek kalifornijskich - 2 gorzkie czekolady - 1 galaretka pomarańczowa - 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm 35 cm i pieczemy
Zainspirowana w kuchni