pyszne ciacho. Masę serową połączyłam z musami-truskawkowym i bananowym. Akurat nie miałam pod ręka żadnych biszkoptów czy herbatników więc na spód upiekłam biszkopt. Całość przykryłam bananami i zalałam galaretką truskawkową. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-truskawkowo-bananowa 800 g zmielonego sera może(...)truskawek świeżych lub mrożonych 400 g obranych bananów 100 g masła 5 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 4 i 1/2 łyżki żelatyny na wierzch 3-4 banany 2 galaretki truskawkowe Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć
Monia miesza i gotujeochotę na bezy ze śmietaną (wraz z dodatkiem galaretki malinowej) i świeżymi truskawkami? :) Bezy są słodkie, lekko chrupiące i ciągnące. Płaty bezowe możecie przygotować 1-2 dni przed podaniem. Bezy należy nadziać kremem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, bezy staną się miękkie i niezbyt smaczne. Składniki na 9 sztuk: bezy 4 duże białka (najlepiej 1-2 dniowe) niepełna(...)szklanka cukru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli śmietana malinowa 1 opakowanie małej śmietany 30% (200 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody do dekoracji świeże truskawki kolorowa, cukrowa posypka Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli
Ugotowaćszczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa arbuzowa: ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek 2 galaretki(...)rozsmarować na kakaowym biszkopcie. Masa arbuzowa: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać suchą galaretkę arbuzową, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową rozsmarować na masie śmietanowej. Przykryć białym biszkoptem z makiem. Docisnąć. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone w plasterki truskawki
Niespełnione zdolności kulinarneblaty. Masa Truskawkowa: 250 g serka mascarpone 0,5l śmietany 30% 70 dag truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny lub 1 galaretka truskawkowa Zelatynę wsypać do małego garnuszka i zalać 1/3 szklanki wody, zostawić aby napęczniała (jeśli dodajemy galaretke warto wtedy dodać tylko 5 łyżek cukru pudru i taka galaretkę rozrabiamy w pół(...)serek miał temp. pokojową), dodać oba cukry. Śmietanę ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy na gazie (UWAGA nie może się zagotować) delikatnie chłodzimy (nie może być ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części. Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część
Moje Słodkie Piekiełkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g(...)użyłam mlecznej) 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody Spód: 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej) 40g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Galaretka: 250 ml coli 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy. Przygotować masę. Śmietankę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, kakao, rozpuszczoną
Di gotujeSkładniki: serek homogenizowany 400 gram/waniliowy, serek mascarpone 250 gram, śmietana 30 % 200 ml/zimna, żelatyna 3,5 łyżki, płatki kukurydziane 4 szklanki, draże 100 gram/orzechowe, rurki wafelkowe 200 gram/ajerkoniak, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie wysoka forma z wyciąganym dnem 20 cm lub tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę(...)zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży, schować do lodówki galaretki rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejąca pomarańczową wylać na sernik i schować do lodówki, następnie wylać galaretkę agrestową i schować do lodówki najlepiej na całą noc zdjąć obręcz formy
W Mojej Kuchni LubięMleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser. Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa(...)Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Kuchnia na wzgórzumacie to zapraszam na błyskawiczny, banalny w wykonaniu deser. Zapewne każdy go zna nie od dziś, ale może przypomnę, bo w chwili małego głoda jest niezastąpiony :) Składniki - 3 kolorowe galaretki - kiść winogron lub innych owoców - śmietanka 30% 125 ml - kawałek czekolady mlecznej, lub gorzkiej Wykonanie Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia ( najlepiej każdą wylać do płytkiej(...)szerokiej miseczki, szybciej zastygnie i dobrze się potem będzie kroić ). Stężałą galaretkę pokroić w kwadraty, przełożyć do szklaneczek, na galaretkę poukładać owoce ( u mnie winogrona ). Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć na owoce. ( jeśli lubimy bardziej słodkie desery do ubijanej śmietanki można dodać łyżkę cukru pudru, ja nie dodaję ) Czekoladę zetrzeć na tarce i udekorować wierzch deserków. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna 50 g (torebka) cukier puder(...)smaku Wykonanie: Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (ja rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody) najlepiej na noc do stężenia, w płaskich naczyniach. Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Pokroić galaretki w kostkę. Jogurt dosłodzić cukrem do smaku. Żelatynę zalać zimnym mlekiem do spęcznienia, następnie podgrzać w kąpieli wodnej do stanu całkowicie płynnej konsystencji, połączyć z jogurtem, teraz należy
kgwjanczewoprzepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji Ciasto na niedzielę gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na puch, potem dodawać porcjami zimny budyń
Ewusiowe Smakiproszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) Masa: 50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy(...)środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi. Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 180 st C. Studzimy,przekrawamy na 2 placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka oleju Składniki na krem: 2 puszki mleka skondensowanego nie słodkiego 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 250 ml wody przegotowanej 2 łyżki żelatyny 100 ml likieru jajecznego Advocaata Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3/4 łyżki likieru jajecznego Advocaata do dekoracji
Sama słodycz i szczypta chilicukru pudru 200 g margaryny lub masła 3 żółtka Masa: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść(...)margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Rozpuścić galaretkę w ok. 400 ml wody. Ciastka przełożyć masą (1 całe i 1 z dziurką) lekko docisnąć, aby się skleiły. W otwory za pomocą łyżeczki bardzo delikatnie wlać tężejącą galaretkę
Ciastka - domowe słodkościszafce i użyć gdy kryzys pojawia się na horyzoncie. Składniki na blaty bezowe: 6 - 8 białek 350 g cukru pudru 100 g cukru do wypieków 3 porcje pistacji Galaretka malinowa: 500 g mrożonych malin (w sezonie świeżych) sok z jednej limetki 100 g drobnego cukru łyżka wody różanej 3 listki żelatyny Masa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki wody(...)zmniejszyć i włączyć termoobieg. Bezowe blaty można spokojnie upiec kilka dni wcześniej. Nic im się nie stanie. Ważne, by przekładać je masą tuż przed podaniem, aby zachować ich chrupkość. Galaretkę malinową też warto przygotować sobie zawczasu. W tym celu wsypuję maliny do garnka, wybieram kilkanaście najładniejszych, które później użyję w całości. Zatem odkładam je z powrotem do zamrażalnika, jeśli były
Karczma Honoriettydeser to wspomnienie z dzieciństwa. Mama mojej koleżanki bardzo często robiła takiego galaretkowca, baaardzo mi smakował. Z pewnością posmakuje i dzieciom i dorosłym, które lubią desery z galaretką. Składniki: 500 ml mleka 3 łyżki żelatyny 300 ml gorącej wody 3 łyżki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody) Sposób wykonania(...)Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. 2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić. 3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną
Kuchnia domowa Ani