galaretka - 14130 przepisów (strona:366/942)

Kruche Ciasto Z Jabłkami I Galaretką Gruszkową 156

Pyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 125 gr masła 2 jajka 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 % 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania po wierzchu Nadzienie: 4-5 jabłek(...)dość sporych 3-4 łyżki wody 1 galaretka gruszkowa ( użyłam  Delecty ) 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (pamiętając aby zostawić odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale

Gotowanie...to proste !
Kolorowa karpatka 430

Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek  o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na  nadchodzące Walentynki.  Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli(...)Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który

Wanilia i Kardamon
Jogurtowy torcik na dzień Babci i Dziadzia 129

radości z tych najcenniejszych wnucząt :)  Jogurtowy torcik na Dzień Babci i Dziadka  Składniki : 7 okrągłych biszkoptów  2 duże jogurty naturalne (łącznie około 750 g) 2 galaretki np cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny do deserów kakao czekoladowe pałeczki i kulki do dekoracji listki świeżej mięty  Przygotowanie : W 250 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 galaretki - zostawiamy(...)wystygnięcia co pewien czas mieszając (ma być lekko tężejąca). W 50 ml gorącej wody rozrabiamy żelatynę, studzimy, wlewamy do galaretki i mieszamy.  Jogurty przekładamy do miski, miksujemy kilka chwil dodając galaretkę - miksujemy do połączenia. Dno małej tortownicy (18 cm) wykładamy papierem, układamy biszkopty i zalewamy masą jogurtową (biszkopty wypłyną do góry, będą całe pokryte masą), wstawiamy do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 209

łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa "ptasie mleczko": 2 szkl zimnego mleka 2 op. śnieżki 2 galaretki niebieskie 500ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dekoracja: obrazek z opłata śnieżynki z opłatka perełki niebieska posypka bezy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę(...)papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę. Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku

Smakołyki Asi
galaretka z pstrąga 201

pstrąg w galaretce Lekkostrawny pstrąg w galaretce, to smaczna  alternatywa dla wszelkiego rodzaju galaret z nóżek i golonek.  Uważam, że wszyscy powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie właśnie dania, zwłaszcza teraz po okresie sutego świątecznego  biesiadowania. składniki  2 pstrągi ( około 800-900 g) 1 cebula 2 niewielkie marchewki 4 łyżki kukurydzy  puszki(...)wcześniej próbując) solą, oraz pieprzem i wyłączamy palnik. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy i studzimy. Każdą salaterkę z kawałkami pstrąga zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy naczynia do lodówki. Następnie zastygła galaretkę wyjmujemy z salaterki, układany  na półmisku i podajemy

Miód i pieprz
Deser z quinoą, chia, grejpfrutem i galaretką z retsiny 123

dawna chciałam zrobić galaretkę z retsiny. Jest ona moim ulubionym białym winem, ze względu na specyficzną żywiczną nutę. Sama galaretka wydawała mi się jednak zbyt nudna, więc postanowiłam wkomponować ją w kilku warstwowy deser, oczywiście nie mogło zabraknąć quinoy :)  Składniki: 6 -7 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki białych nasion chia 1 mały grejpfrut sweetie 250 ml mleka kokosowego(...)ścianek naczynia, odstawiam do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, gdy będzie letnia dodajemy ją do wina i dokładnie mieszamy. Wino powinno mieć temperaturę pokojową. Następnie wylewamy galaretkę na wierzch deseru, warto go wcześniej włożyć na 10 minut do zamrażarki. Zostawiamy w chłodnym miejscu, aż galaretka stężeje i możemy podawać

Quinoa Raz!
cytrynowy sernika na kruchym kakaowym spodzie 178

szczypta soli sernikowa masa 1 kg twarogu ( może być dobry twaróg z wiaderka) 1 szklanka wody 5 płaskich łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę(...)cukru  i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Następnie  masę wlewamy do tortownicy i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cytrynową galaretkę ( według przepisu na opakowaniu) Z lodówki wyjmujemy zastygłą sernikową masę i na jej wierzch wylewamy przestudzoną galaretkę.  Całość  ponownie wstawiamy do lodówki i po całkowitym zastygnięciu galaretki podajemy

Miód i pieprz
Ptasie mleczko 110

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki, brzoskwinie lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Podgrzewać na małym ogniu(...)chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Jogurtowiec z jogurtów Jogobella 161

smaków, jogurty Jogobella w innej odsłonie. #porcjaradosci!   Składniki: 50 gram herbatników 1 jogurt 8 zbóż jagodowy 1 jogurt 8 zbóż brzoskwiniowy 1 jogurt Musli winogrono i figa 1 galaretka pomarańczowa 1 opakowanie żelatyny( takiej na 500 ml wody) Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wody. Galaretkę natomiast w 400 ml wody. Jogurt brzoskwiniowy oraz musli winogrono i figa przekładamy(...)miseczki, mieszamy. Jogurty jagodowy przekładamy do drugiej miseczki. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy po połowie  do każdej miseczki z jogurtem, szybko mieszamy łyżką. Układamy ciastka na spodzie formy, zalewamy odrobiną galaretki. Nakładamy warstwę jogurtu jagodowego, następnie jogurt brzoskwiniowy, a wierzch zalewamy galaretką. Chłodzimy deser około 2 godzin w lodówce, podajemy na zimno

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik na zimno z wiejskich serków z prosem ekspandowanym i musem mango 152

najbardziej lubię,  ale fanatycy słodyczy muszą go troszeczkę dosłodzić, myślę że do musu mango można śmiało dodać 2 łyżki miodu. Składniki: 400 gram serka wiejskiego galaretka truskawkowa szklanka prosa ekspandowanego firmy Lestello małe opakowanie herbatników na mus mango: 1 mango żelatyna  odrobina wody Przygotowanie: Na samym początku gotujemy wodę w której rozpuścimy galaretkę truskawkową(...)opakowanie galaretki odmierzamy nie więcej niż 100 ml. Serek miksujemy na gładki krem. Mieszamy  z wystudzoną galaretką. odstawiamy na chwilę. W tym czasie możemy przygotować mus mango. Mango obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę  i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy ze zmiksowanym mango. odstawiamy do stężenia na chwilę. Wracamy do masy serowej, którą mieszamy z 1 szklanka

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 104

jajka 1 szklanka cukru 180 g mąki pszennej Sernik 1 kg zmielonego twarogu 4 łyżki mąki  ziemniaczanej 1 laska wanilii 1 szklanka cukru 2 jaja Mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek * 1/2 szklanki cukru 200 g jogurtu greckiego *poza sezonem można użyć mrożonych  Przygotowanie: 1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody,  mieszamy(...)rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem 3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła 4. Spód

Słodki Kompromis
Brownie z masą serową 268

serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa i już- ciasto gotowe 😍 Składniki na blaszkę 28x19cm Brownie: 120g ciemnego kakao 250ml wrzątku 125ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 125g masła 275g cukru trzcinowego(...)165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa: ½ twarogu sernikowego z wiaderka 50g cukru pudru 1 galaretka agrestowa Polewa: 1½ tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 20g masła perełki do ozdoby  Sposób przygotowania: 1. Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 199

opakowania budyniu czekoladowego bez cukru Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 200 g miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej  Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym  Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu   Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier(...)masło zmiksować na jasną, puszystą masę, następnie nie przestając miksować dodawać do niej po łyżce ostudzonego budyniu i rozdrobnionej chałwy. Gotowy krem odstawić do lodówki, aby zaczął tężeć.   Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dolny blat ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń, poukładać na nim pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką

Simply Food
Śmietanowiec 1067

Kolorowe galaretki zatopione w śmietanie zachęcą każdego i małego i dorosłego do zjedzenia choćby kawałeczka. Naprawdę bardzo prosty i pyszny deser. Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach i smakach 300 ml śmietany 18% 300 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny cukier puder Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Odstawić do stężenia. Pokroić je na małe kawałeczki. Żelatynę rozpuścić(...)Odstawić. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać śmietanę 18%. Zmiksować i dosłodzić cukrem pudrem według uznania. Dodać płynną jeszcze żelatynę. Delikatnie zmiksować. Na koniec delikatnie szpatułką wmieszać pokrojoną wcześniej galaretkę. Wlać do formy najlepiej wyłożoną folią do żywności i odstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Deser z wiśniową frużeliną 174

smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki wstawiamy(...)lodówki, jak stężeje galaretka robimy masę serową, serek mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno  i dodajemy do niej masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania