przepysznym, delikatnym sernikiem , na którym znajdziecie przepyszne truskaweczki. Przeważnie serniki z truskawkami, to takie na zimno, prawda? A ja stwierdziłam, że pieczony sernik z mnóstwem truskawek i pyszną galaretka na wierzchu też musi być przepyszny i taki właśnie przygotowałam moim domownikom. Ja już się o przekonałam,że smakuje wyśmienicie, a Ty wypróbujesz? Składniki: 1 kg sera Twaróg Hanusi(...)MLEKOVITA 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników okrągłych kakaowych CUKRY NYSKIE 30 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml wrzątku do galaretki Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek
Z Majeczką w kuchniziemniaczanej. Warstwa biszkoptowa: 300 g kakaowego ciasta biszkoptowego (gotowego lub upieczonego samodzielnie), kilka łyżek ponczu (przygotowanego z herbaty i kilku kropel aromatu pomarańczowego). Warstwa truskawkowa: 400 g truskawek, 1 galaretka szybko tężejąca. Dodatkowo na wierzch: 200 ml kremówki, 1 łyżka cukru pudru. Trifle z truskawkami, to dosyć prosty i podobny do tiramisu deser z dodatkiem pysznego sosu waniliowego. Sprawdzone smaki(...)całkowitego wystygnięcia. Z biszkopta wyciąć po 2 krążki na pucharek deseru, o wysokości około 1 cm. Odłożyć na bok. Umyte i obrane z szypułek truskawki pokroić na ćwiartki. Galaretkę, która jest przewidziana na 500 ml wody - rozpuścić w 300 ml gorącej wody i od razu wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować pucharki. Najlepiej z prostymi nie zwężanymi ściankami
Świat Domowej Kuchniwitaminy z grupy B, witaminę C. oraz żelazo, wapń, potas i magnez. Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Tym razem polecam truskawki ze śmietanką, na biszkopcie, polane galaretką:) Ktoś się skusi? Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą(...)przygotowaną żelatynę wlać do masy śmietanowej i zmiksować, żeby wszystko ładnie się połączyło. Jeśli lubicie bardziej słodkie, to w trakcie ubijania śmietany możecie dodać łyżkę cukru pudru. Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 900 ml gorącej wody truskawki Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać połówki truskawek, delikatnie wciskając w masę
Agusiowe smakołykifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić kulką(...)ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, wylepić dno tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Forma kwadratowa 25cmx25cm z otwieranym rantem. 3 galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami. 2-3 banany pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać
W garach u Gosipiękną, słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny torcik ananasowy z galaretką. Już jeden kawałek zachwyci Wasze podniebienia. Torcik jest lekki, orzeźwiający i doskonale smakuje. Idealny na upalne dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)masła, 50 ml advocata, Masa śmietanowa: 300ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- fix 1,5 łyżki żelatyny, ½ szklanki wody, Dodatkowo: 1 puszka ananasa, 2 opakowania galaretki żółtej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, a następnie pieczemy około 20 – 30 minut do suchego patyczka. 2. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. 3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zakipi, wlewamy powstały budyń
Kuchnia u BietkiTaki tort idealnie sprawdzi się na urodziny dziecka. BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej KREM CZEKOLADOWY: 100 g czekolady białej 2 galaretki brzoskwiniowe 1 szklanka wody 3 szklanki śmietanki kremówki 30% MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń ( po odsączeniu 480 g owoców) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody DEKORACJA: 50 g czekolady gorzkiej(...)blaty biszkoptu. Odstawić do całkowitego stężenia. Krem czekoladowy. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Galaretki rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Przestudzoną połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Mieszankę wystudzić do temperatury pokojowej, kontrolując gęstość. Resztę
https:KKuchniaMniamPowstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów opakowanie herbatników biszkoptowych CUKRY NYSKIE 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny 3 galaretki 750 ml wrzątku 300 g mascarpone 1 kg truskawek 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku wiórki czekoladowe na wierzch Wykonanie: *Dno tortownicy(...)studzimy. Ser miksujemy z mascarpone, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty * Na masę serową wykładamy warstwę herbatników biszkoptowych.. * Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, studzimy. * Połowę truskawek kroimy w kostkę. Wykładamy na biszkopty, wylewamy tężejącą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. *Kremówki ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania. Wykładamy
Z Majeczką w kuchnilekko na podłogę z wysokości około 30 cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Składniki na piankę: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 700 ml wody * cukier puder do smaku Składniki na mus truskawkowy * około 500-600 g świeżych truskawek * 2 łyżki żelatyny spożywczej * opcjonalnie cukier puder Dodatkowo kilka truskawek do położenia(...)biszkopt. Wykonanie: Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać cukier puder (ilość według upodobania) i wlać tężejącą galaretkę, wszystko dobrze wymieszać. Na biszkopt ułożyć połówki truskawek, zalać przygotowaną wcześniej pianką i wstawić ciasto do lodówki
Zrób to smaczniesię doczekać jak przygotuję dla Was co raz to nowsze przepisy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny kokosowy jagielnik ( taki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy, z małą ilością kalorii(...)kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką
Ostra na Słodkozrobienia krzyżyka też użyłam formy silikonowej, ale osoby o zdolnościach manualnych na pewno same świetnie sobie poradzą bez formy. Poza tym potrzebujemy Około 500 gram słodkich truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier puder do smaku 3 kostki masła ( miękkie) 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka 1200 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki mleka(...)dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Poncz 1 szklanka wody z cytryną i cukrem ( do smaku) Krem truskawkowy 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 g śmietany kremówki 1 szklanka mocno ciepłej wody. Galaretki rozpuśćcie w szklance mocno ciepłej wody, mieszając tak długo, aż się całkowicie rozpuszczą. W razie potrzeby przecedzicie przez
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWiosna przyszła więc i w kuchni rozjaśniamy trochę kolory, mile widziana jest teraz zieleń, więc połączyłam zielone winogrona z żółtą galaretką. Przy tej tarcie należy użyć formy na tartę z wyjmowanym spodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki(...)wyjdzie nam pyszny gruby spód 6 łyżek syropu klonowego pozostałe składniki: 500 ml śmietanki 30 % tłuszczu 2 łyżki czubate cukru pudru opakowanie żelatyny na 500 ml wody kiść winogron galaretka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem do pieczenia
Życie zaczyna się w kuchniWielkanocne nawet paleowcy, ketonowcy i bezglutenowcy chcą czegoś słodkiego. Polecam więc mój kolejny, sprawdzony wielokrotnie przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem kakao. Kokosowy biszkopt z wiórkami, malinami i galaretką Składniki: biszkopt: 6 jajek 6 łyżek erytrytolu 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju kokosowego roztopionego warstwy: 2 szklanki wiórek kokosowych(...)szklanka śmietanki kokosowej (opcjonalnie zwykłej śmietany) 2 bezcukrowe galaretki erytrytol - opcjonalnie do dosłodzenia masy wiórkowej i galaretki maliny (lub inne owoce do ozdoby i smaku :-) olej kokosowy lub masło do wysmarowania blachy Wykonanie: Biszkopt kokosowy: Nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Ważne, bo biszkopt nie powinien czekać w blaszce. Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i powoli żółtka
Marta próbujewiem jakie ciacho upiec tym razem...bo wszystkie ciasta są tak baaaardzo pyszne! W tym tygodniu, po długim czasie zdecydowałam się na ciasto kokosowo- ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków 😊 W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa. Składniki: ciasto kokosowe: białka 7 szt, wiórka kokosowe(...)budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 150 g, cukier 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: ananas z puszki 340 g po odsączeniu, (12 krążków), galaretka pomarańczowa 2 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy
kulinarne odsłony patiprzez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego zastygnięcia. Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie zestalona(...)wtedy ubić śmietanę na sztywno. Następnie przełożyć do niej galaretkę i chwilę zmiksować. Piankę śmietanową wylać na jeden z placków biszkoptowych i przykryć drugim lekko dociskając. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny wilgoci z pianki. Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną
Codzienna kuchnia niecodzienna