Dziś przepis na pyszny i dobrze znany deser w nieco innej odsłonie. Jest to nieco "luźniejsza" wersja Panna Cotty. Idealna do podawania w pucharkach i wzbogacona malinową galaretką oraz białą czekoladą. Składniki: 200 ml mleka 3,2% 250 ml śmietanki 36% duża laska wanilii 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) 2 łyżki żelatyny w proszku 1 galaretka malinowa(...)klej spożywczy 350 g mrożonych malin cukier szczypta kardamonu świeże maliny koła z białej czekolady i malinowych kamyczków Sposób przygotowania: Galaretkę malinową rozrabiamy w 1 szklance wody. Wlewamy na duży, płytki talerz i odstawiamy do zastygnięcia. Do niedużego garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy czekoladę i ziarenka wanilii. Podgrzewamy i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.Wrzucam również laskę waniliową
DominikaDolciherbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki(...)łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł
Wanilia i Kardamonrodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar ma konsystencje galaretki -kolagen Umyć łapki ,oczyścić i wsadzić do wolnowaru ,dodać kurczaka ,zalać wodą i gotować-( lub w rondlu bardzo długo (2-3 godziny na powolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości(...)godzinach dodać warzywa ,oraz przyprawy .Nadal gotować (4-5 godziny w rondlu,lub )w wolnowarze . Niech gotuje się przez około 8 godzin, gdy bulionu osiągnie gęstość (będzie lepkie jak galaretka) Miękkie kości z łapek i kurczaka wyjąć ,całość przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu
w mojej kuchniDzisiaj polecam kremowy sernik o smaku jabłek z domową galaretką w soczystym kolorze. A w jaki sposób najszybciej zrobić galaretkę domowym sposobem? Wystarczy użyć soku owocowego i żelatyny. Smak sernika podkręciłam sokiem jabłkowym Hortex,a galaretkę zrobiłam na bazie napoju Hortex o smaku jabłka i rabarbaru. SERNIK z JABŁKAMI i GALARETKĄ RABARBAROWO - JABŁKOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm) spód
Bon appetit mon amiebudyniowego, z niewielką ilością mąki pszennej (którą też można zastąpić budyniem jeżeli ktoś nie używa). W smaku jest dość charakterystyczna, mączna. W konsystencji wilgotna, zbita. Dla urozmaicenia polałam ją galaretką z wiśniowej frużeliny i był to strzał0w dziesiątkę. Nadało jej to świeżości i wyraźniejszego smaku. *na foremkę o pojemności 1,5 litra Składniki: na ciasto: 6 jajek 8 opakowań(...)cukru (po 40 g) 40 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 1/2 szklanki frużeliny wiśniowej (ewentualnie dżemu) 1/2 opakowania galaretki wiśniowej Miękkie masło rozetrzeć i ucierając powoli dodawać po trochę cukru. Kiedy masa będzie pulchna wrzucać po jednym żółtku. Budynie wymieszać z mąką i proszkiem, przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadeser był hitem na imprezie urodzinowej mojego dziecka. Bardzo prosto się go przygotowuje, fajnie wygląda i super smakuje. Polecam :) SKŁADNIKI: 6 pomarańczy 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki cukru pudru 330 ml śmietany 30 % ewentualnie śmietan fix czekolada mleczna 2- 3 mandarynki WYKONANIE: Pomarańcze myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Dwie galaretki rozpuszczamy(...)litrze wody. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie się ścinać wlewamy do pomarańczy. Całość chowamy do lodówki. Gdy galaretka zastygła ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fix. Gdy jest sztywna przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne wzory. Na końcu ścieramy na tarce czekoladę oraz dekorujemy kawałkiem mandarynki i kostką czekolady. Smacznego :) Z przepisu wychodzi 12 deserków
Pani na deserproszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa 500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo(...)delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Nadal miksując wlewać małym strumieniem galaretkę. Wsypać pokrojony ananas
Ala piecze i gotujeskładniki i miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do tortownicy na wcześniej upieczony spód czekoladowy. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 40 min. Upieczony odstawiamy do przestudzenia. składniki na galaretkę malinową: 150 ml malin w soku własnym 150 ml wody 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Maliny z sokiem przekładamy do rondelka. Dolewamy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy(...)galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, gdy będzie lekko tężeć wylewamy na wierzch sernika. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. (Ja wstawiłam
Domowy Smak Jedzeniabyło przykryte.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kukurydzę i groszek odsączamy,marchewkę i szynkę kroimy w kostkę.Kukurydzę,groszek i marchewkę mieszamy ze sobą. Połowę tych warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę.Następnie układamy pokrojoną szynkę oraz drugie jajko pokrojone w plastry.Ponownie zalewamy galaretką do wysokości jajek i wkładamy do lodówki do stężenia. Resztę warzyw wykładamy gdy galaretka już stężała. Zalewamy(...)pozostałym wywarem i wstawiamy do lodówki. Przed wyciągnięciem galarety z formy wstawiamy ją przez kilka minut w ciepłej wodzie. Taka warzywna galaretka jest świetną propozycją na Wielkanoc- lekka,smaczna łatwa do zrobienia. Foremka spełniła swoje zadanie,już się nie mogę doczekać by upiec w niej babkę na Wielkanoc. Polecam Wam tą foremkę z czystym sumieniem https://www.tarkaimiarka.pl
Niespełnione zdolności kulinarneszklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kropelki ekstraktu w wanilii PTASIE MLECZKO: 500ml śmietanki kremówki 36% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp WYKONANIE: W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka(...)pieczenia oraz ekstrakt w wanilii. Gdy składniki zostaną połączone dodajemy zblendowany szpinak. Wykładamy ciasto do foremki do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie galaretki. Jedną galaretkę zalewamy wrzącą wodą okolo 450 ml. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do częściowego stężenia. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie
Serce zamknięte w formie pysznościmleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 zielone galaretki Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć. BIAŁA MASA: 1 szkl cukru 3 szkl mleka 1 łyżka(...)całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujePRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:35cmx14cm SKŁADNIKI: - 1l. śmietany 30% - 4 galaretki truskawkowe - biszkopty - czekolada WYKONANIE: Blaszkę wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Ubijamy śmietanę 30% , gdy będzie dobrze ubita pomału wlewamy przestudzoną galaretkę która zaczyna się zsiadać. Delikatnie mieszamy by galaretka nie całkowicie się rozprowadziła by w piance było widać delikatne prześwity. Śmietanę wylewamy na blaszkę. Górę
Dziś Ja gotujeskrobi ą ) pó ł ł y ż eczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych(...)takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy. Odk ł adamy ze dwie ł y ż ki kremu, reszt ę dzielimy na po ł ow ę . Galaretka: Galaretki rozpuszczamy dok ł adnie w 800 ml gor ą cej wody, zalewamy ni ą mro ż one maliny. Mieszamy i odstawiamy do st ęż enia. Beza: Miksujemy
Takie tam pichcenietortownicę 24 cm) 500 g sera na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty)* 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 500 ml wody 1 galaretka o smaku cytrynowym Wodzisław 1 galaretka pastelowa o smaku pinacolada Wodzisław Do ozdoby: cukier cynamonowy , różowe cukrowe serduszka i kilka listków świeżej mięty *używam Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy(...)cukrem pudrem, śmietanka ma się tylko „napuszyć” (nie trzeba jej dokładnie ubijać). Dodajemy ser na sernik z wiaderka, miksujemy krótko po połączenia składników. Następnie powoli wlewamy nasze galaretki (uwaga może chlapać), miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia lub mieszamy całość ręczną trzepaczką. Masę przelewamy do foremki (jeśli nie jest ona zbyt szczelna warto ją z zewnątrz zabezpieczyć
Słodkie okruszkiobie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY: 600g mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: 1. Truskawki zblendować. 2. Zagotować w garnku, dodać galaretki, mieszać aż się całkowicie rozpuszczą. 3. Odstawić do wystygnięcia, gdy mus zacznie zastygać wylać na krem, wyrównać. DODATKOWO: 2 galaretki(...)truskawkowe 2 szkl wody WYKONANIE: 1.Galaretki rozpuścić w wodzie, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. 2.Gdy galaretki zacznie zastygać wylać na placka. 3.Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotuje