budyniu czekoladowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyzeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 250g masła 2 szklanki wody 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej rodzynki namoczone w alkoholu ale to nie jest konieczne 3 łyżki cukru masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) : 1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu(...)galaretki agrestowe sposób przyrządzania ciasta Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżką i wylać na przygotowaną blaszkę, tutaj uprzedzam że ciasto nie wyrasta za wysokie a po upieczeniu trzeba go przeciąć. Masa budyniowa w 1/2 szklanki wody rozrobić
Moje Wyrobykruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g(...)Masa makowa: 200g maku 1/2 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą
Szalona Kuchnia Ewelinysera na sernik 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 łyżek cukru pudru 1 kopiasta łyżka masła 20g mąki ziemniaczanej 150ml mleka Masa jabłkowa: 1kg umytych jabłek 1 galaretka truskawkowa w proszku 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku) Polewa: 150g masła 2 łyżki kakao bez cukru 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka około(...)Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, przełożyć je na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną i się zagotują. 8. Jabłka zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę jabłkową przełożyć na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu ułożyć trzeci blat kruchego ciasta, lekko docisnąć. Polewa: 9. Do rondelka przełożyć masło
Mała CukierenkaJabłecznik bez pieczenia w 20 minut Składniki (forma 14 x 32): 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 duży budyń waniliowy biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć i podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Budynie ugotować według przepisu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń wylać do formy jako pierwszy(...)żeby uzyskać gładką taflę. Na przestygnięty budyń wyłożyć także przestudzone jabłka z galaretką. Przykryć biszkoptami i wstawić do lodówki. Wyciągnąć z formy. Smacznego
Żarłoczekmoże sprawić trudność nawet osobom mało doświadczonym w robieniu ciast. Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania. Ilość porcji: 18 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Składniki(...)ciasto z jabłkami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki
Kuchcik gotujejajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem(...)minut- do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce *** *** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu cienką warstwą galaretki
Blog z Apetytemcukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem wiśniowy: 500 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych 500 ml kompotu wiśniowego ( 2 szklanki ) * 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g ) 85 g cukru pudru ( pół szklanki ) 2 jajka, osobno białka i żółtka 300 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady(...)osuszyć na ręczniku papierowym ( najlepiej jeśli wiśnie będą wyjęte wieczór wcześniej, by przez całą noc mogły się rozmrażać ). Połowę kompotu ( 1 szklankę ) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. W pozostałym kompocie ( zimnym ) rozprowadzić proszek budyniowy, następnie wlać to do rozpuszczonej galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Mieszanka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić
Opowieści z piekarnikaPyszny i prosty sernik na zimno. Na pewno posmakuje wszystkim i świetnie się sprawdzi na małych przyjęciach. Doskonale się komponuje z sezonowymi owocami i galaretką. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Kwestia Smaku > Składniki : 300 g herbatników Digestive ja użyłam pełnoziarnistych Bonitek zbożowych z Biedronki 150 g masła roztopionego 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku(...)mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy
cucinareroztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru wanilinowego 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody zamiast 500 ml + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek pokrojonych(...)masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier, aromat lub cukier waniliowy i przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej wody). Do galaretki dodać zmiksowane truskawki
cucinareszklanki m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017cki miodu\r","3 \u0142yzki mleka\r","1 \u0142y\u017ceczka sody\r","Masa jab\u0142kowa\r","2.5 kg jab\u0142ek\r","2 cytrynowe galaretki (da\u0142am agrestow\u0105)\r","2 \u0142y\u017ceczki cynamonu\r","cukier opcjonalnie\r","sk\u00f3rka pomara\u0144czowa opcjonalnie\r","\r","Cukier puder do posypania"],"name":"Jab\u0142ecznik, szarlotka na miodowym(...)wody.\r","Je\u015bli trzeba, dodajemy cukier.\r","Je\u015bli chcemy, na tym etapie dodajemy sk\u00f3rk\u0119 pomara\u0144czow\u0105.\r","Dodajemy cynamon i pod koniec duszenia dosypujemy galaretki.\r","Dok\u0142adnie mieszamy.\r","Chwil\u0119\u00a0podgrzewamy i odstawiamy z palnika.\r","Do blaszki wk\u0142adamy blat ciasta. \r","Na ciasto wykadamy mas\u0119 jab\u0142kow\u0105.\r","Przykrywamy
Mieszam w GarnkuProsty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić(...)ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem. Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę. Teraz dodaj ubite białka i na średnich
Zdrowie na języku :Pszkl gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl mleka pełnego w proszku 290 g herbatników Nysanki od Cukry Nyskie 2 galaretki malinowe oraz: 500 ml śmietanki 30% 500 g sera mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady (składniki na dużą blaszkę) Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody(...)koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Tężejącą galaretkę przelewamy na herbatniki w czekoladzie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiankowy deser. Dzięki pianie ubitej z białka deser ma lekką piankową konsystencję i świetnie smakuje w towarzystwie chrupiącego wafelka kakaowego od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 białko jajka 1 galaretka truskawkowa 1 wafelek kakaowy (37g) Cukry Nyskie Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Wafelek kroimy w drobną kosteczkę (odkrajamy dwa cienkie kawałki do dekoracji(...)wsypujemy po równo na dno dwóch szklanek. Gdy galaretka zacznie tężeć zaczynamy ubijać pianę z białka. Do ubitej piany dolewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i cały czas miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy piankę do szklanek na wafelkowy spód i wstawiamy deser do lodówki aby stężał. Przed podaniem dekorujemy odłożonymi częściami wafelka i listkami mięty. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnechce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę(...)miseczce ubić śnieżki z 1 szklanką mleka, potem obie masy połączyć. Do tego dodać rozpuszczoną czekoladę i kawę rozpuszczalną którą rozpuszczamy w 1 łyżce przegotowanej wody, wymieszać łyżką Galaretki cytrynowe rozpuścić w pół litra wody przegotowanej jak już będą gotowe wlewamy do masy mieszając łyżką ,potem masę wylewamy na herbatniki i układamy owoce .Teraz rozpuszczamy galaretki bursztynowe wedle przepisu
Moje Wyrobygrzech ich nie zjadać. Moimi ulubionymi są jednak maliny dlatego postanowiłam użyć ich do ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka(...)Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze
Słodki Zakątek