urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;) Składniki na spód brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao garść świeżej żurawiny(...)jednej pomarańczy Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą) + pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody
Ciastkozercymąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI: 1 galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów(...)czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy. Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie schładzamy w lodówce min. 2 h. GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Lekko ściętą wylewamy na ułożone mandarynki
Marcepanowa kuchniaherbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 3-4 cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia + 2 łyżki syropu z cytrynek 500 ml wrzącej wody Do dekoracji: 1 czubata łyżeczka cukru pudru(...)mokry piach. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. W 500 ml wody rozpuszczamy dwie galaretki – cytrynową i pomarańczową. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy zimne mleko ze Śnieżkami (bita śmietana w proszku) do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru, chwilę miksujemy
Słodkie okruszkizrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera 330 ml śmietanki 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru(...)cytrynowa galaretka ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa) sok z cytryny WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy
Pani na deserSkładniki: biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty borówki zmiksować z jogurtem(...)żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać
Ala piecze i gotujeżółtka 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy cukier waniliowy 250 g masła polewa: 2 gorzkie czekolady 100 g masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki sposób wykonania: 3/4 szklanki wody zagotować z 2 łyżkami cukru, wsypać śliwki, gotować przez 5 minut na wolnym ogniu - odcedzić. Śliwki zalać spirytusem(...)rozpuszczoną masę budyniową. Zagotować - energicznie mieszając, wystudzić. Połączyć z masłem. Ubijać tak długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić
Darcia w kuchniZapraszam na pyszny, delikatny jak chmurka oraz przede wszystkim niskokaloryczny i bardzo orzeźwiający deser . Możemy dodać jakieś ulubione owoce, czekoladę lub pokrojoną w kostkę galaretkę. Polecam jest szybki i naprawdę wspaniały. Smacznego :) SKŁADNIKI : 1 cytrynowa galaretka 2 łyżki cukru pudru jogurt naturalny 400 g biszkopty lub herbatniki żelki w kształcie serca do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów słodkie kakao(...)posypania WYKONANIE : Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Keksówkę o wymiarach 10/ 25 cm wykładamy folią spożywczą. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, ubijamy z cukrem pudrem .Następnie wlewamy zimną galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy. Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy,wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Pani na deserMój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie(...)polewy szklanka jogurtu naturalnego z lodówki 1 śmietana śnieżka galaretka agrestowa 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE : Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę wykładamy folią spożywczą, aż po same brzegi. Układamy herbatniki jeśli trzeba docinamy je. Nasączamy mlekiem i smarujemy jabłkami lub powidłem. Kładziemy roladę. Jogurt ubijamy razem ze śnieżką aż będzie gęsta. Galaretkę
Pani na deserprosto się go przygotowuje, a co najważniejsze jest lekki i bardzo smaczny. Polecam :) NA SPÓD : 10 dag masła 20 dag herbatników SKŁADNIKI NA MASĘ : 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa jogurt grecki 400 g tabliczka mlecznej czekolady dowolne owoce PRZYGOTOWUJEMY SPÓD : Masło stapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki mielimy lub zgniatamy wałkiem. Mieszamy razem z masłem. Wykładamy(...)tortownicę o średnicy 26 cm, dobrze ugniatamy i wstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. ROBIMY MASĘ : Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, czekoladę ścieramy na tarce. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy zimną galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby napowietrzyć masę. Dosypujemy czekoladę (troszkę zostawiamy do dekoracji) mieszamy i wylewamy na spód. Wyrównujemy i posypujemy odłożoną czekoladą
Pani na deserjakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić? Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki miodu 1 łyżka sody oczyszczonej(...)szklanka cukru pudru KREM : 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe masło DODATKOWO : puszka masy kajmakowej (krówkowej) POLEWA : 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy w środku dołeczek i dodajemy
Pani na deserBISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA: 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami(...)delikatnie mieszamy. Wlewamy na tortownicę (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie przecinamy na 3 części. MASA JOGURTOWA: Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy w chłodne miejsce lub wkładamy do naczynia z zimną wodą. Jogurt ubijamy, dodajemy cukier puder oraz zimną galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy
Pani na desertakże zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata , która nadała delikatności i powstało ciasto idealne ❤ Aż nie mogłyśmy się od niego oderwać 👌 Składniki: Orzechowe ciasto na spód(...)ciepłej wody Nadzienie do spodu -100g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -70g suszonej żurawiny -50g suszonych daktyli -2-3 łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango -150ml wody -5g agaru (*lub 4 łyżeczki żelatyny) Dodatkowo -3 świeże figi ORZECHOWE CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie
Candy Pandascoś słodkiego na weekend. Tym razem bez pieczenia. Proste, tanie i niezwykle piękne serniczki. Pięknie zapraszam Składniki: 420 g serka homogenizowanego 2 płaskie łyżki żelatyny 1 spora gruszka 1 galaretka cytrynowa ( na 500 ml wody) 1/2 szkl śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody i odstawiamy(...)lodówki. Gdy serniczki stężeją wyjmujemy je z lodówki. Gruszkę myjemy, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy gruszkę w sporą kostkę. Wkładamy pokrojoną gruszkę do pucharków i zalewamy tężejącą cytrynową galaretką. Wstawiamy serniczki do lodówki aby galaretka stężała. Przed podaniem dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem. Przepis na 5 porcji
słodkie i nie tylko historie kulinarnepory zresztą tak mam. Ale krem na bazie śmietanki do kawy i kakao wspominam wspaniale. Dziś jednak moje niedawne odkrycie - masa do wafli na bazie masła i galaretki...PYCHA! Musiałam pojechać do babci Pana Ł. żeby poznać taką masę, aż nie wierzę, że wcześniej nie wiedziałam o jej istnieniu. Składniki 1 opakowanie wafli 1 kostka masła 3/4 szklanki(...)cukru 3 łyżki gęstej śmietany dowolna galaretka Przygotowanie : Masło, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki i połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę studzimy. Chłodną masą przekładamy wafle. Zawijamy ponownie w papier, dociskamy drewnianą deską do krojenia. Kroimy po około
Życie zaczyna się w kuchni