galaretka - 14130 przepisów (strona:353/942)

Ciasto shrek 133

zielono mi :) Składniki: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 3 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śmietany 36 % - 3 opakowania galaretki zielonej - 2 łyżki cukru pudru - 900 ml zielonego soku - 2 opakowania ciastek delicji Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukry. Gdy piana(...)warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji

Zainspirowana w kuchni
ciasto śnieżny puch 309

składniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru lub do smaku dodatkowo: ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem(...)pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 1/2 część wystudzonej galaretki (najlepiej lekko tężejącą, wtedy masa nie będzie bardzo pryskać podczas miksowania) dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy do połączenia. Całość dodajemy do zmielonego sera, miksujemy i wlewamy pozostałą galaretkę. Miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na herbatniki

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowiec z jagodami i fiołkami w galaretce 206

spotkanie wśród przyjaciół. Szczególnie takich, którzy nie tolerują laktozy, czy też glutenu. Deser jest w pełni bezglutenowy i przygotowany z produktów bez laktozy. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki – jadalne! JAGLANY SPÓD: 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2 % Mlekovita bez laktozy 1/4 szklanki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych JAGODOWY jogurt: 300 g jagód świeżych(...)szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody BIAŁY jogurt: 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita bez laktozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżki cukru WIERZCH: 1 galaretka krystaliczna 1 3/4 szklanki wody świeże fiołki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i wrzucić sparzoną

https:KKuchniaMniam
Pudding chia z galaretką 128

Zapraszam na smaczny pudding chia na mleczku kokosowym z domową galaretką z soku marchewkowo-bananowo-jabłkowego od Cymes. Pudding może być słodkim śniadaniem lub lekkim deserem. Polecam Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 4 łyżki nasion chia 1 butelka soku marchewkowo-bananowo-jabłkowego od Cymes 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Otwieramy mleczko kokosowe, przelewamy je do miseczki, dosypujemy chia i mieszamy(...)Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny i powoli wlewamy resztę soku. Mieszamy razem i odstawiamy do stężenia. Pudding chia przekładamy po połowie do dwóch pucharków. Na pudding przekładamy delikatnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy pudding z galaretką do lodówki. Smacznego Sok jest słodki, więc nie ma potrzeby słodzenia galaretki jeśli nie lubimy mocno słodkich puddingów. Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Babeczki makowe z kremem truskawkowym 133

cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody Pozostałe: 1 słoik (250 g) dżemu truskawkowego (u mnie dżem truskawkowy z belgijską czekoladą Łowicz ) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę i całość dobrze zmiksować. Z biszkoptu oderwać papier do pieczenia

Passions hobbies life
WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 500

cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 2 lyżeczki MASA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * śmietana 30% – 330 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1 łyżka PONCZ: * sok z cytryny * woda – 0,5 szkl DODATKOWO: * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g ) * wiórki kokosowe(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C. Po wystudzenia koimy na 2 blaty. PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser. Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Miętowy sernik z pianką 207

Sernik mocno miętowy ze świeżą miętą, galaretkami miętowymi i pastylkami o tym samym smaku. Jest obłędnie miętowy w smaku i orzeźwiający. Poleca miłośniczka serników :-) sernik: 800 g sera twarogowego tłustego 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 2 kisiele kiwi po 30 g barwnik zielony 1 doniczka mięty 1 cytryna pianka miętowa(...)galaretki miętowej w pudrze/ albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka

wesoła kuchnia
Ciasto Lemon Bez Pieczenia 269

łyżeczki ekstraktu cytrynowego skórka starta z jednej cytryny 3 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe w proszku 700ml gorącej wody około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować. Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń(...)Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. 6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić

Mała Cukierenka
WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ 441

cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 2 lyżeczki MASA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * śmietana 30% – 330 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1 łyżka PONCZ: * sok z cytryny * woda – 0,5 szkl DODATKOWO: * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g ) * wiórki kokosowe(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C. Po wystudzenia koimy na 2 blaty. PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser. Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
CZEKOLADOWE JAJECZKA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i jajek) 173

niedzielę Sama bardzo rzadko jadam nawet keto „słodkości” i robię je głównie dla córki czy przy większych okazjach. Czekoladowe jajeczka wypełnione kokosowym ptasim mleczkiem i pomarańczową galaretką zachwycają nie tylko dzieci, ale i dorosłych Doskonale sprawdzają się na wszelkie imprezy, dziecięce urodziny czy na nadchodzące Święta Wielkanocne, gdzie jajka pojawiają się pod każdą postacią Inspiracją było kilka przepisów(...)Składniki na „żółtka”: 20 ml soku z pomarańczy 2 g (1/2 łyżeczki) żelatyny lub agaru opcjonalnie słodzik (erytrol , stewia lub ksylitol do smaku) Można też użyć gotowej galaretki pomarańczowej ale rozpuścić ją w nieco mniejszej ilości wody Do przygotowania skorupek potrzebne są gotowe foremki w kształcie jajek lub po prostu jajka, które posłużą nam do odlewu. Każde jajko

Ola la LCHF
Szarlotka z bitą śmietaną bez pieczenia 136

ulubionej wersji to znaczy bez pieczenia. Ciasto jest proste w wykonaniu nie potrzebuje dużo składników a mimo to jest pyszne :) Polecam. Składniki: * Jabłka 1,5 kg przed obraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce(...)usunąć pestki, pokroić w kostkę. Przesypać do głębokiej patelni i prażyć przez 15 do miękkości. (mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliły). Następnie zdejmujemy z gazu i wsypujemy galaretki cały czas mieszając, aż galaretka się rozpuści. Pozastawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy w misce na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier

Kulinarne przygody
Tarta z winogronem i zieloną galaretką 138

Krucha tarta z delikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego(...)łyżeczki żelatyny 50ml mleka Dodatkowo: 1 zielona galaretka np. agrestowa 400g zielonego bezpestkowego winogrona Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik na zimno z bananami 163

godziny Czas gotowania:  Całkowity czas:  2 godziny   Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy(...)minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej

zjem to blog kulinarny
Sernik kajmakowy z pianką malinową oraz śmietaną 127

glutenu masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego 250 g masy kajmakowej 2 żółtka 3 łyżki mąki kukurydzianej pianka malinowa: 2 opakowania  mrożonych malin Hortex (po 280 g) 1 galaretka malinowa śmietana: 500 ml śmietanki 36% 1/2 szkl cukru pudru oraz 50 g czekolady deserowej blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia(...)temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w uchylonym piekarniku. Pianka malinowa: rozmrożone maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny razem z sokiem zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy galaretkę do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją na puszystą piankę i tężejącą piankę układamy na wierzchu ostudzonego sernika. Wkładamy sernik z pianką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto cappuccino z malinami 602

kawy dolać rum, wymieszać. Jak biszkopt jest już całkowicie zimny skropić go tym ponczem. Musi sami wyczuć ile, nie zróbcie zbyt mokrego. Pozostały poncz dodać do kremu. Przygotowanie galaretkigalaretki wysypać do dużej miski, zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby ostygła. Jak już jest zimna dodać maliny i odstawić do stężenia. Jak już zacznie gęstnieć wylać galaretkę(...)ubić na sztywną pianę i powoli dodawać po łyżce masę z jogurtem. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i ponownie wymieszać. Natychmiast wylać masę na sztywną warstwę z galaretek. Przykryć ciasto dokładnie i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia udekorować ciasto według uznania. Ja nie jestem orłem w tej dziedzinie. Muszę coś z tym zrobić, coraz częściej bardzo

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania