Pyszny, lekki, o delikatnej, kremowej konsystencji. Nie przesłodzony, wg mnie idealny w smaku. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, i dowolnych galaretek. Dodatkową zaletą jest prostota i szybkość wykonania. Polecam gorąco, szczególnie latem, kiedy nie chcemy "odpalać" piekarnika ze względu na pogodę za oknem, a wybór świeżych owoców jest naprawdę wielki 😊 Ja następnym razem zrobię wersję z truskawkami(...)Składniki: ok 700 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 2 galaretki morelowe 2 łyżki cukru pudru 1 puszka moreli (350g) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, dodajemy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Twaróg przekładamy do misy miksera, ubijamy dodając mascarpone, a następnie po łyżce wystudzoną galaretkę wraz z żelatyną. Ubijamy wolno, do połączenia
Walijskie Pichceniezebrę od środka po 2 łyżki na przemian. Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut. 1 l śmietany 6 łyżek żelatyny 3-4 łyżki cukru galaretka zielona [ u mnie winogronowa] barwnik zielony Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu zmniejszając tylko ilość wody.Przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do zastygnięcia.Zastygniętą pokroić w kostkę. Połowę śmietany ubić(...)cukrem i szczyptą barwnika ,dodać połowę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać. Wystudzony przekroić na połowę lub na 3 części. Miskę wyłożyć folią .Wierzch biszkoptu [ 1 część] dopasować wielkością do dna miski.Odcięte kawałki ciasta odłożyć.Na wyłożone ciasto wyłożyć część masy śmietanowej z galaretką, na to druga część biszkoptu [ też
Moje domowe kucharzeniekostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe * 3 łyżki cukru Odlałam sok z brzoskwiń i wymieszałam z wodą. Wlałam do szklanki odrobinę płynu i wymieszałam z budyniami, cukrem, żółtkami i mąką. Użyłam w pewnym momencie miksera(...)łyżce dodawałam ostudzony budyń. Zabrałam się za przekładanie ciasta: * ciasto * połowa masy * delicje * druga połowa masy * ciasto * brzoskwinie i gala retka Na wierzch ciasta wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam galaretkami brzoskwiniowymi wykonanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z tymi galaretkami zawsze jest wyścig. Nie mogę ich dopilnować, by wylać o czasie. Zawsze muszą stężeć za bardzo, ale wtedy biorę łyżkę
Pieprzyć z Fantazjąlubię ciasta bez pieczenia ,ponieważ szybko sie je robi . Oto jedno z moich ulubionych. Składniki 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru 2 puszki mandarynek biszkopty okrągłe Sposób przygotowania przepisu: 1. Mandarynki odsączyć na sicie . Do soku uzyskanego z mandarynek dolać wodę aby było 600 ugotować galaretkę i ostudzić aż lekko zacznie gęstnieć(...)Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru dodać partiami połowę galaretki Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami . Na biszkopty wyłożyć połowę śmietany i troszkę mandarynek, resztę śmietany. A na górę ciasta dać pozostałe mandarynki i drugą połowę galaretki . Ciasto schłodzić w lodówce
W królestwie smaków BeatyCiasto na specjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy Składniki 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu(...)Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do lekkiego stężenia . 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać orzechy ,odłożyć kilka łyżek powstałej polewy ,a resztę wymieszać z pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy 24 cm wstawić blachę do lodówki 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone i połowę tężejącej galaretki. Wyłożyć śmietanę
W królestwie smaków Beatywkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa śmietanowa(...)400ml śmietany 30%, 1 opakowanie fixu do śmietany, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę
Tradycyjna kuchnia KasiGalaretka podana w arbuzie to moja, nieco inna, ciekawsza propozycja podania tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Taki chłodzący deser z orzeźwiającymi borówkami nie tylko idealnie sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci, ale również nacieszy oko i podniebienie dorosłych. Składniki: 1/2 arbuza średniej wielkości 3 galaretki truskawkowe 1l wrzątku 120g borówki amerykańskiej Wykonanie: 1. Miąższ z arbuza dokładnie wydrążyć(...)pomocą łyżki lub gałkownicy do lodów. Oczyścić skórę arbuza i pozostawić do wyschnięcia. 2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. 4. Tężejące galaretki truskawkowe wlać do skóry arbuza partiami na przemian z owocami borówki amerykańskiej, które mają odgrywać rolę pestek arbuza. 5. Gotowego arbuza pokroić w małe
Szalona Kuchnia EwelinyGalaretka z kurzych łapek jest naturalnym źródłem kolagenu. Będzie idealna dla sportowców, ale również dla osób, które potrzebują wzmocnienia stawów. Do jej zrobienia będziecie potrzebować trochę czasu, ale warto, bo naprawdę działa! :-) Jest przepyszną przekąską. Jeśli masz w domu olej MCT, to możesz polać nim gotową galaretkę. Olej nie ma smaku, a dodaje go galaretce. To wkońcu też dieta tłuszczowa(...)zmięknie.Następnie przelej całość przez sito - pamiętaj o zachowaniu wywaru!Lekko przestudzone łapki obierz i włóż do wywaru (najlepiej z chrząstkami). Jeżeli chcesz, dopraw solą i pieprzem do smaku.Rozlej galaretkę do salaterek i poczekaj aż wystygnie.Następnie wstaw salaterki do lodówki
Keto Przepisypiekarnika i pozostawić do ostudzenia . Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero po jego wystudzeniu. Składniki na masę 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g śmietany 36 % 2 galaretki bezsmakowe,lub smakowe jak lubicie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 6 łyżek cukru pudru Wykonanie Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,odstawić do tężenia. Żelatynę(...)rozpuścić. Połączyć tężejącą galaretki z żelatyną ,wymieszać dokładnie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser. Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki
w mojej kuchnimnie najważniejsze święto w naszym kraju. Z tej okazji postanowiłem przyrządzić przepyszny patriotyczny 3 majowy deser :) Smaczny, pyszny i kaloryczny deser. Jego czas wykonania to czas aż zestygnie nam galaretka, jeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym. Składniki 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa 250g serka mascarpone 150g jogurtu naturalnego gęstego 100g białej czekolady 2 dowolne ciastka(...)Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym. Gotowa masę wykładamy na zestygnięta galaretki, na górę odrobinka pokruszonych ciastek (u mnie owsiane z biedry) i na chwilkę do lodówki aby schłodzić krem. Smacznego !!! Wartość
Smacznie Pysznie Kaloryczniezielono mi :) Składniki: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 3 opakowania budyniu waniliowego - 2 łyżki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śmietany 36 % - 3 opakowania galaretki zielonej - 2 łyżki cukru pudru - 900 ml zielonego soku - 2 opakowania ciastek delicji Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukry. Gdy piana(...)warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji
Zainspirowana w kuchniskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru lub do smaku dodatkowo: ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem(...)pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. 1/2 część wystudzonej galaretki (najlepiej lekko tężejącą, wtedy masa nie będzie bardzo pryskać podczas miksowania) dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy do połączenia. Całość dodajemy do zmielonego sera, miksujemy i wlewamy pozostałą galaretkę. Miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na herbatniki
Domowy Smak Jedzeniaspotkanie wśród przyjaciół. Szczególnie takich, którzy nie tolerują laktozy, czy też glutenu. Deser jest w pełni bezglutenowy i przygotowany z produktów bez laktozy. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki – jadalne! JAGLANY SPÓD: 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2 % Mlekovita bez laktozy 1/4 szklanki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych JAGODOWY jogurt: 300 g jagód świeżych(...)szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody BIAŁY jogurt: 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita bez laktozy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 2 łyżki cukru WIERZCH: 1 galaretka krystaliczna 1 3/4 szklanki wody świeże fiołki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i wrzucić sparzoną
https:KKuchniaMniamZapraszam na smaczny pudding chia na mleczku kokosowym z domową galaretką z soku marchewkowo-bananowo-jabłkowego od Cymes. Pudding może być słodkim śniadaniem lub lekkim deserem. Polecam Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 4 łyżki nasion chia 1 butelka soku marchewkowo-bananowo-jabłkowego od Cymes 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Otwieramy mleczko kokosowe, przelewamy je do miseczki, dosypujemy chia i mieszamy(...)Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny i powoli wlewamy resztę soku. Mieszamy razem i odstawiamy do stężenia. Pudding chia przekładamy po połowie do dwóch pucharków. Na pudding przekładamy delikatnie tężejącą galaretkę. Wstawiamy pudding z galaretką do lodówki. Smacznego Sok jest słodki, więc nie ma potrzeby słodzenia galaretki jeśli nie lubimy mocno słodkich puddingów. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne