Składniki: twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 330 gram, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, gorąca woda 3/4 szklanki, cukier puder 4 łyżki galaretka truskawkowa 1 opakowanie, gorąca woda 450 ml, herbatniki 150 gram, truskawki świeże 60 dag duże Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną(...)Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia. Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach. Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy
W Mojej Kuchni Lubięmasło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3-4 łyżki * wanilia * galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku DODATKOWO: * ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany(...)wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, wypiekamy na złoto, studzimy. KREM JOGURTOWY: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do tężenia. Jogurt grecki ucieramy z cukrem pudrem i wanilią ( do smaku ). 3/4 galaretki wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, całość
Ostra na SłodkoWaniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato! Składniki: Spód: ▪️ 100 g kakaowych ciastek ▪️ 70 g roztopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie tortownicy(...)wody, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Ser miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę. Mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy masę na spód. Chłodzimy przez 2-3 h. Galaretka: ▪️ 200-300 g owoców (porzeczki, truskawki, maliny, jagody) ▪️ 2 płaskie łyżki żelatyny ▪️ 1,5 szkl. wody Owoce rozgniatamy lub blendujemy. Gotujemy z 1,5 szkl. wody przez 5 min. Zdejmujemy
Czarnawisienkazakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego
babka w formiekażdemu! Owocowy sernik na zimno Składniki na tortownice o średnicy 26cm: 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) 1 mała paczka biszkoptów owoce- my wybraliśmy ananasy i banany 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix) 1/2 szklanki mleka 150 g śmietanki 30% lub 36% 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Małgorzata przygotowała(...)galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Banany pokroiliśmy w plasterki, ananasy z puszki odcedziliśmy(kupiliśmy krojone). Na dno tortownicy położyliśmy papier do pieczenia, na spodzie poukładaliśmy biszkopty. Mleko Narcyz zagotował, odstawił z ognia, wsypał żelatynę i mieszając rozpuścił. Do większej miski Kinga włożyła twaróg sernikowy, dodała śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy, a Janina całość wymieszał pałką
Sprawni w smakuDelikatny biszkopt połączony z lekką waniliową masą i galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny, orzeźwiający i zdrowy. *** Dieta lekkostrawna zaleca ograniczenie tłuszczu, dlatego masę grysikową do mojego mannowca przygotowałam na chudym mleku bez dodatku masła. składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)spirytusu (ewentualnie octu) 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
babka w formiełyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju Dodatkowo: średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g) świeże truskawki (około 200-250 g) 2 galaretki truskawkowe/poziomkowe Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, miksujemy(...)upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Na biszkopcie rozkładamy truskawki (np przekrojone na pół). Zalewamy tężejąca galaretką
Smaki Na TalerzuBazylia i truskawki idealne połączenie. Pewnie się zastanawiacie jak to smakuje. Powiem tak, obłędnie. Bazylia daje delikatny smak sernika a z owocem i galaretką jest do zajadania się. Sama byłam ciekawa czy na pewno to dobre połączenie. Jest idealne. Na upały, letnie orzeźwienie, nie zastanawiajcie się.Zakochacie się w nim. sernik: 180 g ciastek owsianych z bakaliami 600 g serka(...)homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 doniczka bazylii 1 łyżka cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny 10 dużych truskawek wierzch: 1 galaretka truskawkowa 25 dkg truskawek Sernik: Ciastka przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem. Formę o wymiarach 21 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Rozsypuję ciastka, ugniatam palcami mocno. Śmietanę kremówkę przekładam
wesoła kuchniaSezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale zanim świeże truskawki zniknął całkowicie z krzaczków zróbcie pyszny truskawkowy deser. Lekka pianka truskawkowa, odrobina galaretki oraz bita śmietana. Pycha!!! DESER TRUSKAWKOWY Składniki: (4 porcje) 500 g truskawek 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (+1/3 szkl wody) galaretka truskawkowa 200 ml śmietany 30% (+ cukier puder do smaku(...)ciepłej wodzie, studzimy, a następnie mieszamy z pianką z mleka skondensowanego wymieszaną z truskawkowym musem. Piankę truskawkową przekładamy do szklanek do połowy wysokości. Szklanki wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a kiedy zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na piankę truskawkową. Szklanki odstawiamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki. Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną
Bon appetit mon amieJest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki(...)octu Masa budyniowa: 500 ml mleka 8 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 6 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 500-750 g truskawek Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy ocet. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzugorąco, aby sobie trochę ulżyć w upałach, chcę Wam polecić pyszne ciasto-sernik na zimno, który wygląda w przekroju jak arbuz. Ma zielony spód, masę serową, czekoladowe pestki, i galaretkę truskawkową. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki szkl(...)szkl cukru MASA SEROWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -1 kg sera z wiaderka -2,5 łyżki żelatyny -125ml wrzątku DODATKOWO -3 galaretki truskawkowe -4,5 szkl wrzątku -czekolada deserowa kilka kostek Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem(...)margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto nasączyć według uznania esencją wiśniową. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę waniliową
Ciastka - domowe słodkościmaliny. Tak więc dziś zaproponuję ciasto idealne :) Delikatny, kruchy spód, kremowa masa kajmakowa z dodatkiem chrupiących wafelków, czekolada i to wszystko zwieńczone warstwą zanurzonych świeżych malin w galaretce. Pychota :) Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm Kruche ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml) 70 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka wody 1/3 łyżeczki(...)mascarpone 200 g kajmaku 120 g wafelków czekoladowych bez polewy Polewa czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć
Świat CiastaŁadnie się prezentuje i nie jest słodkie. Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, obrać, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 1 centymetra(...)Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jeden jogurt naturalny. Wylewamy na mus z rabarbaru. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową. Całość
Słodki Zakątekpieczemy 40 minut w temp. 170 z termoobiegiem/180 stopni bez termoobiegu. Kroimy na 2 równe blaty . Składniki na masę owocową I: 8 jabłek 2 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy około 8 minut. Dodajemy sypkie galaretki. Jeszcze chwilę dusimy. Studzimy, aż masa zacznie gęstnieć( ma być(...)łyżki żelatyny Śmietanę miksujemy na sztywnoz pudrem i snieżką. Żelatynę rozrabiamy w ¼ szklanki gorącej wody. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy dokładnie. Składniki na warstwę owocową II: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek ( świeże bądź mrożone) dodatkowo: nasączenie: cytryna+ ½ szklanki przegotowanej wody + 3 łyżki cukru z wanilią WYKONANIE blat biszkoptowy+ nasączenie ½ masy jabłkowej ½ kremu biszkopt + nasączenie + ½ masy jabłkowej
Domowe ciasta