galaretka - 14130 przepisów (strona:338/942)

Sernik na zimno z mandarynkami + film 91

twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g śmietany 30% 100 ml gorącej wody 4 łyżki żelatyny 2 puszki mandarynek w syropie 2 galaretki o smaku pomarańczowym przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy schłodzoną(...)formie wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Masę serową przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa stężeje. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała, lekko tężejącą galaretką wlewamy na wierzch

Smakowite Dania
Czekoladowe ciasto z bezą i owocami 87

owocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie prosty deser, galaretkę z bitą śmietaną? Mogłam jeść taki deser codziennie. Przestałam być fanką sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę(...)zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto Pinokio również w wersji białej, a więc bez kakao. Jeśli już próbowaliście Pinokio bezczekoladowe koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto

codojedzenia
Śmietanowiec z ananasami 82

blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, warstwa śmietanowa: śmietana 18% 3 szklanki galaretka pomarańczowa 2 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: ananasy w puszce 1 szt, galaretki cytrynowe 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek(...)st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową szklanki soku z ananasa. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, gdy zaczną tężeć to miksujemy je ze śmietaną oraz cukrem pudrem do połączenia. Gdy masa śmietanowa zgęstnieje to wykładamy ją na biszkopt. Ananasy odsączamy

kulinarne odsłony pati
Biszkopt budyniowy z owocami i galaretką. 114

Ostatnio miałam ochotę na zwykły biszkopt z galaretką. Nie było rady, musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie.  Będę robić częściej. Już się cieszę, na myśli o świeżych truskawkach.  Sezon tuż, tuż.  Składniki: 4 jajka szczypta soli 3/4: szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)budyń waniliowy z cukrem (60 g.) Dodatkowo: 2 galaretki dowolne owoce Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i budyń. Wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.  Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25 minut

Agusiowe smakołyki
Rajskie mleczko z kolorowymi galaretkami 94

najprostszych deserów, które dodatkowo zachwycają wyglądem i naprawdę pysznym smakiem- rajskie mleczko. Rajskie mleczko, to nic innego jak niesłodzone mleko skondensowane z dodatkiem wanilii, w której zatopione są kolorowe galaretki. Wygląda pięknie, prawda? P.S. a jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy mleko zamienić na jogurt naturalny. 700 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 4 płaskie łyżeczki żelatyny 4-5 kolorowych(...)galaretek 1 łyżka cukru z wanilią Każdą galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia. 150 ml mleka lekko podgrzać (nie zagotować!), wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut, ponownie lekko podgrzać i mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Mleko z rozpuszczoną żelatyną wlać do pozostałego mleka, dodać cukier, wymieszać. Kolejno przełożyć galaretki pokrojone w kostkę

Kraina Miodem Płynąca
Bita śmietana z malinową żelką i bezami 138

deserków ok 15 szt bezików 400 ml. śmietanki do ubijania 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1  cukier wanilinowy  150 gramów malin mrożonych 1 galaretka o smaku malinowym Galaretkę zalać 500 ml. wrzątku dokładnie wymieszać. Lekko rozmrożone maliny rozgnieść widelcem i dodać do galaretki. Całość schłodzić, następnie wstawić do lodówki aż lekko stężeje. Śmietankę ubić wraz(...)cukrami na sztywny krem. Na dnie każdego pucharka układamy  cześć pokruszonych bezików, następnie bitą śmietanę i polewamy dwoma/ trzema łyżkami  galaretki z malinami. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Smacznego

Andzia Pichci
GALARETKOWIEC + FILMIK 82

Galaretkowiec to efektowny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy oczy i podniebienie. Polecam.  SKŁADNIKI :  4 galaretki o różnym kolorze   1 l mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku  5 łyżek żelatyny (1 żelatyna na 2,5 l ) 2 cukry waniliowe  3-4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE :  Galaretki ( każdą osobno ) rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Mieszamy i studzimy, pozostawiamy do stężenia.  Kiedy galaretki już zastygną, przygotowujemy masę mleczną. Do miseczki przesypujemy żelatynę, rozpuszczamy ją w około 3/4 szklanki wrzątku. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mleko ogrzewamy aż cukry się rozpuszczą.  Do ciepłego mleka wlewamy żelatynę

Kulinarne Fantazje Marioli
GRZYBY W GALARECIE 82

Grzybowe, aromatyczne nadzienie, zatopione w przejrzystej galaretce Składniki (na małą foremkę keksówkę): 500ml rosołu grzybowego ( KLIKnij po przepis) 250ml grzybowego nadzienia do pierogów ( KLIKnij po przepis) 4 łyżki żelatyny rosół podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Wystudź 250ml rosołu wymieszaj z grzybowym nadzieniem do foremki wlej połowę pozostałego rosołu (125ml) i wstaw do lodówki do stężenia gdy galaretka(...)foremki pozostały rosół i ponownie wstaw do lodówki do stężenia przed podaniem wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody (ostrożnie, żeby woda nie nalała się do środka) – galaretka przy ściankach foremki się rozpuści i bez problemu przełożysz ją na talerz Smacznego! *galaretkę możesz podać np z sosem śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBY W GALARECIE

SandraFrej.com
Śnieżny Puch 115

Przepis na ciasto bez pieczenia, Śnieżny Puch. Szybki i łatwy sernik na zimno, swoją konsystencją przypominający piankę. Składniki: 1kg twarogu sernikowego 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru pudru 500ml gorącej wody 300g śmietanki 30% herbatniki Petit Beurre 100g wiórek kokosowych Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna być chłodna, ale ciągle płynna. Wiórki kokosowe(...)podprażamy na suchej patelni do zarumienienia, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. W wysokiej misie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, po chwili wlewamy chłodną galaretkę, miksujemy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, całość mieszamy szpatułką do połączenia się. Blachę ( 28x23cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, wylewamy na nie masę i wkładamy

NiePieprz.pl
makowo brzoskwiniowa panienka 119

się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa 3-4 połówki brzoskwiń z zalewy 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta umieszczamy(...)formie. Smarujemy ok. 2/3 cz. kremu. Układ drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 65

Dopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu.  Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)tortownicę 24x24cm Na kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru  1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru

Krylowa Kuchnia
Truskawkowy sernik na zimno 69

delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek(...)laski wanilii Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić z 300 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i galaretkami. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać

Krylowa Kuchnia
Kolorowy sernik na zimno - z serków naturalnych 104

możecie przygotować z dziećmi. Jestem pewna, że będą zachwycone efektem końcowym - zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym.  Składniki*: 3 serki naturalne (200 g = 1 opakowanie) 3 różnokolorowe galaretki (np. agrestowa, czarna porzeczka i truskawka) * z podanej liczby składników przygotowałam 2 desery w małych pucharkach i jedno ciasto na zimno w małej formie do babki z kominem Każdą(...)galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Następnie galaretki wymieszać z serkami naturalnymi (1 serek = 1 smak galaretki) . Do formy/pucharków wlać jedną masę serową i całość wstawić do lodówki do stężenia. Dopiero jak masa stężeje to wlać kolejną warstwę. Analogicznie postąpić z ostatnią masą. Po stężeniu (najlepiej po kilku godzinach lub drugi dzień) sernik przełożyć na deskę/pater

Ugotować
Ciasto z renklodami 80

Rodzinki. Składniki na ciasto z renklodami Ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 g margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 4 jajka Galaretka z renklod: 500 g renklod 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki) 15 g wrzątku (2 łyżki) 5 łyżek cukru Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 5 g żelatyny (2 płaskie(...)pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 o C , włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić

niecodziennikpary
Torcik cytrynowy z lemon curd 69

formy Lemon curd: 2 cytryny 150 g cukru 2 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać(...)zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło. Gdy masa stanie się ponownie gęsta, odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki. Masa śmietanowa: Galaretkę starannie rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę

niecodziennikpary