wybór dobrych składników. Marka LiMMi oferuje nam soki z cytryny lub limonki, które nie zawierają cukru ani wody, nie są to koncentraty lecz naturalnie wyciśnięte soki ze świeżych owoców. Galaretka cytrusowa Składniki: 200 ml soku z cytryny lub limonki LiMMi listki żelatyny 4 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Najpierw wybrany sok firmy LiMMi zagotowujemy w garnku wraz cukrem(...)więcej cukru. Po zagotowaniu soku wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. *** Sos miętowy Składniki: 2 garście świeżych listków mięty sok z limonki skórka z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 10 kropli aromatu rumowego Sposób
Projekty ze smakiemSkładniki: herbatniki- 250g. masło jabłka prażone - 700g. śmietanka 30% - 0,5 l. galaretki owocowe - 2 szt. cukier puder - 2-3 łyżeczki żelatyna - 12g. Herbatniki zblędować, wymieszać z kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła, do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Wysypać na dno tortownicy, ugnieść równo i odstawić do lodówki aż masło zwiąże okruszki. W czasie chłodzenia się spodu należy przygotować drugą warstwę naszego(...)deseru. Przyznaję że jabłek użyłam kupnych, pomarańczową galaretkę rozpuściłam w ok. 100ml. wody (dosłownie tyle aby dało się ją rozmieszać), wymieszałam z jabłkami i wyłożyłam na herbatnikowy spód. Następnie rozpuściłam drugą galaretkę (użyłam truskawkowej) z dodatkową porcją żelatyny. Gdy galaretka ostygnie i zaczyna delikatnie gęstnieć należy przelać do misy miksera i ubijać do utworzenia się piany, następnie dodać powoli schłodzoną
Lubię to gotujękawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wierzch(...)galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Upieczony biszkopt studzimy. masa jabłkowa: Jabłka przekładamy
Bon appetit mon amiejest tak bardzo ścisły, ma konsystencję delikatnej pianki i taki mi odpowiada. Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej(...)serka mascarpone, schłodzonego 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody 2 - 3 łyżki cukru pudru Nasączenie: 4 łyżki syropu z puszki po morelach 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikatwarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 350 g śmietany 30% 100 ml gorącej wody 4 łyżki żelatyny 2 puszki mandarynek w syropie 2 galaretki o smaku pomarańczowym przepis Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy schłodzoną(...)formie wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Masę serową przekładamy na warstwę ciastek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa stężeje. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała, lekko tężejącą galaretką wlewamy na wierzch
Smakowite Daniaowocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie prosty deser, galaretkę z bitą śmietaną? Mogłam jeść taki deser codziennie. Przestałam być fanką sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę(...)zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto Pinokio również w wersji białej, a więc bez kakao. Jeśli już próbowaliście Pinokio bezczekoladowe koniecznie wypróbujcie przepis na czekoladowe ciasto
codojedzeniablaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, warstwa śmietanowa: śmietana 18% 3 szklanki galaretka pomarańczowa 2 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: ananasy w puszce 1 szt, galaretki cytrynowe 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek(...)st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową szklanki soku z ananasa. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, gdy zaczną tężeć to miksujemy je ze śmietaną oraz cukrem pudrem do połączenia. Gdy masa śmietanowa zgęstnieje to wykładamy ją na biszkopt. Ananasy odsączamy
kulinarne odsłony patiOstatnio miałam ochotę na zwykły biszkopt z galaretką. Nie było rady, musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie. Będę robić częściej. Już się cieszę, na myśli o świeżych truskawkach. Sezon tuż, tuż. Składniki: 4 jajka szczypta soli 3/4: szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)budyń waniliowy z cukrem (60 g.) Dodatkowo: 2 galaretki dowolne owoce Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i budyń. Wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25 minut
Agusiowe smakołykinajprostszych deserów, które dodatkowo zachwycają wyglądem i naprawdę pysznym smakiem- rajskie mleczko. Rajskie mleczko, to nic innego jak niesłodzone mleko skondensowane z dodatkiem wanilii, w której zatopione są kolorowe galaretki. Wygląda pięknie, prawda? P.S. a jeżeli zależy Wam na wersji light, to wystarczy mleko zamienić na jogurt naturalny. 700 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 4 płaskie łyżeczki żelatyny 4-5 kolorowych(...)galaretek 1 łyżka cukru z wanilią Każdą galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia. 150 ml mleka lekko podgrzać (nie zagotować!), wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut, ponownie lekko podgrzać i mieszać do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Mleko z rozpuszczoną żelatyną wlać do pozostałego mleka, dodać cukier, wymieszać. Kolejno przełożyć galaretki pokrojone w kostkę
Kraina Miodem Płynącadeserków ok 15 szt bezików 400 ml. śmietanki do ubijania 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 gramów malin mrożonych 1 galaretka o smaku malinowym Galaretkę zalać 500 ml. wrzątku dokładnie wymieszać. Lekko rozmrożone maliny rozgnieść widelcem i dodać do galaretki. Całość schłodzić, następnie wstawić do lodówki aż lekko stężeje. Śmietankę ubić wraz(...)cukrami na sztywny krem. Na dnie każdego pucharka układamy cześć pokruszonych bezików, następnie bitą śmietanę i polewamy dwoma/ trzema łyżkami galaretki z malinami. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Smacznego
Andzia PichciGalaretkowiec to efektowny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy oczy i podniebienie. Polecam. SKŁADNIKI : 4 galaretki o różnym kolorze 1 l mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku 5 łyżek żelatyny (1 żelatyna na 2,5 l ) 2 cukry waniliowe 3-4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Galaretki ( każdą osobno ) rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Mieszamy i studzimy, pozostawiamy do stężenia. Kiedy galaretki już zastygną, przygotowujemy masę mleczną. Do miseczki przesypujemy żelatynę, rozpuszczamy ją w około 3/4 szklanki wrzątku. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mleko ogrzewamy aż cukry się rozpuszczą. Do ciepłego mleka wlewamy żelatynę
Kulinarne Fantazje MarioliGrzybowe, aromatyczne nadzienie, zatopione w przejrzystej galaretce Składniki (na małą foremkę keksówkę): 500ml rosołu grzybowego ( KLIKnij po przepis) 250ml grzybowego nadzienia do pierogów ( KLIKnij po przepis) 4 łyżki żelatyny rosół podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Wystudź 250ml rosołu wymieszaj z grzybowym nadzieniem do foremki wlej połowę pozostałego rosołu (125ml) i wstaw do lodówki do stężenia gdy galaretka(...)foremki pozostały rosół i ponownie wstaw do lodówki do stężenia przed podaniem wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody (ostrożnie, żeby woda nie nalała się do środka) – galaretka przy ściankach foremki się rozpuści i bez problemu przełożysz ją na talerz Smacznego! *galaretkę możesz podać np z sosem śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBY W GALARECIE
SandraFrej.comPrzepis na ciasto bez pieczenia, Śnieżny Puch. Szybki i łatwy sernik na zimno, swoją konsystencją przypominający piankę. Składniki: 1kg twarogu sernikowego 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru pudru 500ml gorącej wody 300g śmietanki 30% herbatniki Petit Beurre 100g wiórek kokosowych Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna być chłodna, ale ciągle płynna. Wiórki kokosowe(...)podprażamy na suchej patelni do zarumienienia, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. W wysokiej misie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, po chwili wlewamy chłodną galaretkę, miksujemy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, całość mieszamy szpatułką do połączenia się. Blachę ( 28x23cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, wylewamy na nie masę i wkładamy
NiePieprz.plsię mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa 3-4 połówki brzoskwiń z zalewy 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta umieszczamy(...)formie. Smarujemy ok. 2/3 cz. kremu. Układ drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała
Domowy Smak JedzeniaDopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu. Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)tortownicę 24x24cm Na kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru
Krylowa Kuchnia