galaretka - 14130 przepisów (strona:334/942)

GALARETKOWIEC + FILMIK 92

Galaretkowiec to efektowny i łatwy w przygotowaniu deser. Cieszy oczy i podniebienie. Polecam.  SKŁADNIKI :  4 galaretki o różnym kolorze   1 l mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku  5 łyżek żelatyny (1 żelatyna na 2,5 l ) 2 cukry waniliowe  3-4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE :  Galaretki ( każdą osobno ) rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Mieszamy i studzimy, pozostawiamy do stężenia.  Kiedy galaretki już zastygną, przygotowujemy masę mleczną. Do miseczki przesypujemy żelatynę, rozpuszczamy ją w około 3/4 szklanki wrzątku. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, mleko ogrzewamy aż cukry się rozpuszczą.  Do ciepłego mleka wlewamy żelatynę

Kulinarne Fantazje Marioli
GRZYBY W GALARECIE 94

Grzybowe, aromatyczne nadzienie, zatopione w przejrzystej galaretce Składniki (na małą foremkę keksówkę): 500ml rosołu grzybowego ( KLIKnij po przepis) 250ml grzybowego nadzienia do pierogów ( KLIKnij po przepis) 4 łyżki żelatyny rosół podgrzej (nie gotuj) i rozpuść w nim żelatynę. Wystudź 250ml rosołu wymieszaj z grzybowym nadzieniem do foremki wlej połowę pozostałego rosołu (125ml) i wstaw do lodówki do stężenia gdy galaretka(...)foremki pozostały rosół i ponownie wstaw do lodówki do stężenia przed podaniem wstaw foremkę na chwilę do ciepłej wody (ostrożnie, żeby woda nie nalała się do środka) – galaretka przy ściankach foremki się rozpuści i bez problemu przełożysz ją na talerz Smacznego! *galaretkę możesz podać np z sosem śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBY W GALARECIE

SandraFrej.com
Śnieżny Puch 123

Przepis na ciasto bez pieczenia, Śnieżny Puch. Szybki i łatwy sernik na zimno, swoją konsystencją przypominający piankę. Składniki: 1kg twarogu sernikowego 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru pudru 500ml gorącej wody 300g śmietanki 30% herbatniki Petit Beurre 100g wiórek kokosowych Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna być chłodna, ale ciągle płynna. Wiórki kokosowe(...)podprażamy na suchej patelni do zarumienienia, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. W wysokiej misie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, po chwili wlewamy chłodną galaretkę, miksujemy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, całość mieszamy szpatułką do połączenia się. Blachę ( 28x23cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, wylewamy na nie masę i wkładamy

NiePieprz.pl
makowo brzoskwiniowa panienka 133

się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa 3-4 połówki brzoskwiń z zalewy 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta umieszczamy(...)formie. Smarujemy ok. 2/3 cz. kremu. Układ drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 74

Dopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu.  Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)tortownicę 24x24cm Na kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru  1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru

Krylowa Kuchnia
Truskawkowy sernik na zimno 75

delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek(...)laski wanilii Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić z 300 ml wrzącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i galaretkami. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać

Krylowa Kuchnia
Kolorowy sernik na zimno - z serków naturalnych 111

możecie przygotować z dziećmi. Jestem pewna, że będą zachwycone efektem końcowym - zarówno pod kątem wizualnym jak i smakowym.  Składniki*: 3 serki naturalne (200 g = 1 opakowanie) 3 różnokolorowe galaretki (np. agrestowa, czarna porzeczka i truskawka) * z podanej liczby składników przygotowałam 2 desery w małych pucharkach i jedno ciasto na zimno w małej formie do babki z kominem Każdą(...)galaretek rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Następnie galaretki wymieszać z serkami naturalnymi (1 serek = 1 smak galaretki) . Do formy/pucharków wlać jedną masę serową i całość wstawić do lodówki do stężenia. Dopiero jak masa stężeje to wlać kolejną warstwę. Analogicznie postąpić z ostatnią masą. Po stężeniu (najlepiej po kilku godzinach lub drugi dzień) sernik przełożyć na deskę/pater

Ugotować
Ciasto z renklodami 88

Rodzinki. Składniki na ciasto z renklodami Ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 g margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 4 jajka Galaretka z renklod: 500 g renklod 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki) 15 g wrzątku (2 łyżki) 5 łyżek cukru Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 5 g żelatyny (2 płaskie(...)pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 o C , włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut . Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretka z renklod: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić

niecodziennikpary
Torcik cytrynowy z lemon curd 73

formy Lemon curd: 2 cytryny 150 g cukru 2 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 2 płaskie łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Orzechy drobno zmielić. Cytrynę sparzyć i wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka z cukrem ubić na kremową konsystencję. Do masy przesiać(...)zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło. Gdy masa stanie się ponownie gęsta, odstawić do przestygnięcia, następnie wstawić do lodówki. Masa śmietanowa: Galaretkę starannie rozpuścić w szklance przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do ubitej śmietany dodawać stopniowo galaretkę

niecodziennikpary
Ciasto multiwitaminka 85

zielonego soku 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru 300 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki żelatyny Zielona pianka: 2 galaretki koloru zielonego 500 ml wody 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania(...)sztywno, następnie delikatnie wmieszać do niej budyń. Zieloną masę budyniową rozłożyć na wierzchu biszkoptu. Wstawić do lodówki. Zielona pianka: 500 ml wody zagotować, rozpuścić w niej 2 zielone galaretki, odstawić, aby się ochłodziły i lekko stężały. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, powoli wlewać zimną galaretkę i miksując na najniższych obrotach, połączyć oba składniki, wylać na ciasto. Zielone

niecodziennikpary
Jogurtowiec leśny z borówkami 97

Jogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy w przeźroczystej galaretce. Sernik na zimno z borówkami ma orzeźwiający smak, ładnie wygląda po przekrojeniu i co równie ważne szybko się go robi. Polecamy. Udostępnij Składniki na jogurtowiec leśny z borówkami 800 g jogurtu(...)leśnego 350 ml kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 2 galaretki przeźroczyste 500 g borówek 50 g preparowanej kaszy jaglanej 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białą czekoladę połamać do miseczki, dodać dwie łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudzić, następnie

niecodziennikpary
Placek z serkiem waniliowym 91

Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa: 600 g wanilinowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru pudru Polewa: szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Wymiary formy 37 x 24 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier

PatiGotuje
Chatka puchatka z gotowanym serem 106

herbatników 250g białego sera mielonego w kostce 50g masła 3-4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 100ml mleka 1 jajko ok. 1/3 opakowania galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: ok. 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Galaretkę wiśniową (1/3 opakowania) rozpuściłam w ok. 150ml gorącej wody, wylałam do płaskiego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ciągle mieszając, podgrzewałam masę serową, aż zgęstniała. Gorącą masę wyłożyłam na herbatniki, tworząc równą warstwę. Odczekałam aż masa przestygła. Na środkowym rzędzie herbatników, wzdłuż dłuższego boku, ułożyłam galaretkę. Pomagając sobie folią aluminiową podnieść skrajne rzędy herbatników do góry, składając je w domek/trójkąt. Ciasto w miarę ścisło zawinęłam w wystającą folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Chodzi

Waniliowe Improwizacje
Mini szarlotka bez pieczenia z bitą śmietanką 151

Szybki i prosty deser bez pieczenia na kakaowych herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika. To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :)  Foremka 24/24 cm Składniki: 25 dag herbatników kakaowych(...)Warstwa jabłkowa: 5 kwaskowych jabłek 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker Sposób przygotowania: Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej wody i udusić do miękkości na wolnym

Wanilia i Kardamon
Domowe żelki/galaretki z 2 składników (bez cukru i żelatyny) 131

Już Wam pisałam, że agar agar otrzymuje się z wodorostów morskich i jest zdrowszy od żelatyny oraz o wiele łatwiejszy w "obsłudze". Jeśli galaretka za słabo lub za mocno stężeje to nie ma problemu, aby ją rozpuścić i dosypać agaru, ewentualnie dodali owoców/płynu. Całość ponownie zastygnie, co w przypadku żelatyny nie jest możliwe! Agar agar rozpuszcza się(...)smaku, ani zapachu oraz nadaje się dla wegan.  Wracając do przepisu... Choć niejednokrotnie przygotowywałam podobne słodkości to nadal nie wiem czy do ich opisu użyć słowa żelki - czy galaretki , więc piszę oba. Może nazwa żelki jest małym nadużyciem, ponieważ całość nie jest gumowata, a bardziej krucha i galeretkowata. Mimo wszystko moje domowe żelki/galaretki są pyszne i zawierają jedynie

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania