powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste) 500ml śmietany 18% 5 jajek 0,5szkl. cukru pudru 200g(...)masła sok z cytryny lub olejek cytrynowy ulubione ciastka na spód 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Sposób przygotowania: Mleko przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Śmietanę w tym czasie zmiksowałam z jajkami na jednolitą konsystencję i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając mleko podgrzewałam przez kilkanaście minut, aż oddzielił się ser i serwatka. Mleko nie powinno się gotować
Waniliowe Improwizacjeserka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 5 - 6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z 75% kakao) 50 g masła 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 1 galaretka malinowa lub truskawkowa wiórki kokosowe do posypania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem mascarpone? Oddzielić żółtka od białek(...)upieczeniu ciasta na wierzchu zapiecze się cienka słodka skórka, należy ją delikatnie zdjąć ostrym nożem, aby polewa lepiej trzymała się ciasta. Ciasto przełożyć kremem wymieszanym z pokrojonymi kawałeczkami galaretki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, aby krem i polewa stężały. Krem: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksować krem na wolnych obrotach dodając po łyżce
Kuchcik gotujepieczenia płaskie Składniki na pianę: 180 g cukru drobnego szczypta soli 75 g płatków migdałowych Składniki na masę wiśniową: 600 g wiśni (bez pestek) świeżych lub po rozmrożeniu 3 galaretki o smaku wiśniowym Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki(...)niewielkim naczyniu i potem dodać do reszty. Połowę kremu wykładamy na ciasto bez piany i migdałów i wkładamy go na kilka minut do lodówki. Następnie na krem wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy
To co lubię - gotuję i polecamżeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :) Ciasto makowe: 400 g maku zmielonego 2 szkl(...)serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru 3 budynie waniliowe 3/4 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g wiśni mrożonych 2 galaretki wiśniowe Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Smakołyki Asiogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa, mus jabłkowy wymieszany z galaretką oraz krem budyniowy. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 2,5 paczki krakersów solonych (ok. 440g łącznie) 1 puszka masy kajmakowej (460g) 3szkl. musu jabłkowego/prażonych jabłek (u mnie domowy) 1 galaretka o smaku cytrynowym 1 duży budyń 64g (taki na 3/4l mleka) 3 łyżki cukru do budyniu 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej 500ml mleka 100g miękkiego masła Polewa: 4 łyżki
Waniliowe Improwizacjecóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Galaretka pomarańczowa: 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy) 4 łyżeczki żelatyny w proszku opcjonalnie cukier do dosłodzenia Żelatynę mieszamy z 4 -5 łyżkami soku i zostawiamy
Cynamonowe szczęścieBiszkopt, jabłka w galaretce i bita śmietana to właśnie szarlotka królewska. Rewelacyjna w smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :) Składniki ( na blaszkę(...)duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa jabłkowa - 1,20 kg jabłek - 2 łyżki cukru - 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych ) Masa z bitej smietany - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody
Kuchnia z widokiem na ogródSernik na zimno to pyszny deser, który z łatwością zrobisz w domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Składniki: 500g serka homogenizowanego truskawkowego 3 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 2 galaretki rozpuścić w 375 ml gorącej wody. Jak troche przestygnie, miksować aż z galaretki zrobi się gęsta, puszysta pianka. Dodać serek, zmiksować, wylać(...)tortownicy, wstawić do lodówki. W tym czasie 1 galaretkę rozpuścić w 185 ml gorącej wody, chwile przestudzić. Dosypać cukier puder i miksować aż się zrobi gęsta, puszysta piana, dodać 2 łyżki soku z cytryny (ja dodałam troche barwnika spożywczego, żeby góra miała inny kolor). Wylać na pierwszą warstwę. Udekorować według uznania. Autor przepisu: Beata Łażewska Artykuł Piankowy sernik na zimno
Wasze Przepisypyszny sok z jeżyn. Idealny do zimowej herbatki! Jest dość prosty i szybki w przygotowaniu,a jeżyn pozostałych po odcedzeniu wcale nie musimy wyrzucać.Ja robię z nich smaczną galaretkę.Świetna do naleśników,na kanapkę czy do deserów. Kaszka manna z sokiem jeżynowym to ulubiona kolacja mojego synka:-) Składniki: 1 kg jeżyn 0,5 kg cukru galaretka cytrynowa-do galaretki(...)wsypujemy do garnka.Gotujemy ok.30-40 minut,dodajemy cukier,mieszamy aż się rozpuści. Jeżyny przelewamy przez sitko.Sok wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.Pasteryzujemy ok.10-15 minut. Do gorących ,odsączonych jeżyn wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Nakładamy do słoiczków na ok.¾ ich wysokości.Zakręcamy i pasteryzujemy ok.15 minut. Smacznego
Przepisy mojej mamyChyba każdy wie,że truskawki i czekolada to idealne połączenie. Lekki i kremowy torcik z musem czekoladowym,galaretką truskawkową i bita śmietana. Świetny na każdą okazję.A smak -kapitalny! Składniki: Bidzkopt: tortownica o średnicy 26 cm 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy(...)jednym kierunku. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut. Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż na 3 części. Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody.Gdy zaczną tężec wlewamy je do truskawek. Mus czekoladowy: 1 czekolada
Przepisy mojej mamykremówki 30 % 2 - 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżeczki 3/4 szklanki cukru pudru Wkładka wiśniowa: 1/2 słoika konfitury wiśniowej lub czereśniowej 2 łyżki galaretki malinowej w proszku Polewa ajerkoniakowa: 2/3 szklanki ajerkoniaku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto miodowe: Masło roztapiamy w rondelku z miodem i cukrem, studzimy. Mąkę przesiewamy(...)śmietanką. Powoli wlewamy żelatynowe mleko, cały czas miksując. Wkładka galaretkowa - wiśniowa: Konfiturę podgrzewamy w rondelku, aż zrobi się płynna i na tyle ciepła, by rozpuścił się w niej proszek galaretki malinowej. Wsypujemy galaretkę, mieszamy na gładko, przelewamy do głębokiego talerza, lub miseczki o średnicy mniejszej od tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Polewa ajerkoniakowa: Mieszamy ajerkoniak ze śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy
Kronika Piekarnikawody - 1 kopiasta łyżeczka cukru - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka wódki ( opcjonalnie ) Składniki mieszamy, do rozpuszczenia cukru. Wykończenie galaretkowe : - 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego - 1 łyżka galaretki brzoskwiniowej lub pomarańczowej Dżem podgrzewamy w rondelku, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Masa krówkowo - bezowa : - 70 gram miękkiego masła - 150 gram masy krówkowej - o smaku kajmaku(...)miał małą "górkę" zapewne ). Smarujemy pozostałą masą i uzbrojeni w cierpliwości pokłady, wykładamy na całej powierzchni, jeden przy drugim małe beziki. Na koniec, pomiędzy beziki łyżeczką wykładamy dżem z galaretką. Wkładamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdybyście wykroili kawałek do przetestowania przed nocą, to małe szanse, że nie skusicie się na kolejny. Więc, ręce z daleka od lodówki
Kronika Piekarnikasoku cytrynowego, wody i cukru Masa waniliowa: Serek waniliowy Świeżuch - 400 gram ( oczywiście, mogą być to również inne serki waniliowe ) 1 kubeczek śmietany kremówki 30 % lub 36 % 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w dużej misce(...)wyłączeniu ogrzewania, zostawiamy przez 5 minut w piekarniku, następnie wyciągamy do całkowitego przestudzenia. Kroimy na równe dwa blaty. Przed wyłożeniem masy nasączamy je obficie ponczem cytrynowym. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wkładamy do lodówki, by lekko zaczęła tężeć. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek waniliowy ( polecam rozmieszać go wcześniej na gładko w miseczce ), miksujemy. Następnie wlewamy
Kronika PiekarnikaSernik leśny to imponujący, wysoki wypiek z domową galaretką z owocami leśnymi. Delikatny, puszysty – obłędnie dobry. Kwaskowa galaretka super kontrastuje z jego piankową strukturą. Ja uwielbiam jeżynową górę, ale super sprawdzą się maliny czy jagody – także mrożone. Możecie zrobić wyjątkowo wysoki sernik tak jak ja – w tortownicy ok. 23-24 cm (wtedy trzeba zrobić przedłużkę z papieru(...)napęcznienia. Gorące owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Do przetartych owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy w chłodnym miejscu, aż galaretka zacznie się ścinać. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na sernik (moja była płynna, bo sernik robiłam w nocy – rozlała się po bokach i lekko wsiąkła w boki, dlatego warto, aby nie była
Poezja smakulubię jest chrupiąca i fajnie cynamonowa. Taka też została na spodzie tego ciasta. Ciasto z jabłkami na zimno Słomka ptysiowa z cynamonem 3 duże jabłka 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżeczki cukru 1 galaretka malinowa 250 ml wody Formę ( u mnie mała kwadratowa ) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim naszą słomkę(...)wyrzucać. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim jabłka, jabłka winny puścić trochę soku – jeśli nie dodaj 2 łyżki wody. Gdy jabłka będą już uprażone dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na ułożoną słomkę . Wyrównaj. Zostaw do wystygnięcia. Ubij bitą śmietanę z cukrem. Zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej galaretkę, przestudź, wlej do śmietany
Kuchnia na wzgórzu