galaretka - 14130 przepisów (strona:327/942)

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI + FILMIK 72

sera wiaderkowego 1 szklanka mleka 3/2 % (200 ml ) 5 łyżek żelatyny  0.5 kg świeżych  truskawek  3/4 szklanki cukru  3 cukry waniliowe  1 galaretka truskawkowa + 2 szklanki wrzątku 1 opakowanie biszkoptów PRZYGOTOWANIE :  Galaretkę rozpuszczamy i chłodzimy aż zacznie tężeć.  Do fory na babkę wkładamy część pokrojonych truskawek. Zalewamy galaretką i odkładamy do lodówki(...)szklance wrzątku, mieszamy i jak będzie już letnia dodajemy do sera i szybko miksujemy. Wsypujemy resztę truskawek, jeszcze chwilkę mieszamy i masę serową wylewamy do formy z galaretką. Na wierzch rozkładamy biszkopty.  Sernik chłodzimy kilka godzin. Po wyjęciu tylko formę polewamy gorącą wodą i wtedy odwracamy ją w celu wyjęcia ciasta. Wykładamy je na talerz.  Sernik kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowy Puch 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto truskawkowy puch to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Delikatna masa na bazie galaretki truskawkowej i śmietanki kremówki to prawdziwy raj dla podniebienia. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Truskawkowy puch to idealne ciasto na ciepłe miesiące, ponieważ można je przygotować bez użycia piekarnika. Dzięki temu nie musimy dodatkowo nagrzewać kuchni. Deser(...)przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujemy prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki MASA TRUSKAWKOWA 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 250 ml wrzątku 3 łyżki cukru pudru MASA ŚMIETANKOWA 350 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 250 g truskawek 12 ciemnych

Przepiski.pl
Pastelowy Duet wiśniowo-brzoskwiniowy 70

orzechów  masa serowa: 500 g serka mascarpone 500 g sera białego sernikowego 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru warstwa brzoskwiniowa: 250 g brzoskwiń z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa warstwa wiśniowa: 150 g wiśni mrożonych 4 łyżki cukru   Przygotowanie: spód: Pokruszone na "piasek" herbatniki mieszamy z posiekanymi orzechami oraz rozpuszczonym masłem. Ciastka wykładamy na formę wyłożoną papierem(...)miski, dodajemy cukier i miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe  części. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu, także dzielimy na dwie części i odstawiamy na chwilę. warstwa brzoskwiniowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wody, a potem studzimy. Brzoskwinie miksujemy blenderem na pure, łączymy z ostudzoną galaretką i połową masy serowej. Na koniec delikatnie dodajemy połowę ubitej śmietany. Masę przelewamy

Bon appetit mon amie
Biszkopt z masą jogurtową i malinami 156

jajka 1/2 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu naturalnego 2 galaretki przezroczyste 1-2 łyżki cukru pudru ok 300 g malin 2 galaretki malinowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Tężejące zmiksować z jogurtem, ewentualnie dodając cukier puder do smaku. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Powtykać maliny. Galaretki malinowe przygotować wg przepisu

Smakołyki Asi
Wiosenne mini torciki 102

Chcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 150 g dżemu malinowego Krem cytrynowy: 1 galaretka cytrynowa + 140 ml wody 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru zielony barwnik spożywczy Dekoracja: kolorowe posypki z czekolady i opłatka

Passions hobbies life
Ciasto malinowa księżniczka 152

wody 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g masy krówkowej u mnie adwokat 250 g herbatników typu petitki u mnie ciemne Wierzch: 2 galaretki malinowe 500 - 600 g malin świeżych lub mrożonych Maliny: Maliny wcześniej rozmrażamy. Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Teraz stopniowo dodajemy cukier i ubijamy(...)zagtować) aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. 2. Śmietankę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder i serki mascaropne. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy raz jeszcze.  Galaretki: Galaretki zalewamy 700 ml wrzątkiem. Odstawiamy do wystudzenia.  Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy (musimy to robić dość sprawnie, bo masa szybko zastyga). Na masę układamy ciastka

kruche babeczki
Deser z brzoskwiniami, pianką i słodkimi orzechami 83

Czasem najlepiej smakują proste desery, a przygotowanie ich to zaledwie kilka minut <3 Przepis na : 6 szklanek SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 szkl gorącej wody 1 puszka brzoskwiń 200g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 torebka fix do śmietany (9g) 70g płatków migdałowych 70g całych orzechów laskowych 2 łyżki miodu WYKONANIE: 1. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy(...)grubą kostkę, przekładamy do szklanek. 2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy aż wystygną, po czym zalewamy brzoskwinie. 3. Szklanki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 4. Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem na gęstą konsystencję. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na galaretkę. Wkładamy na chwilę do lodówki. 5. Na suchej patelni prażymy migdały i posiekane na różne

Dziś Ja gotuje
Cytrynowy dżem z cukinii 59

Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 8 słoików 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (2,6 kg po obraniu i wydrążeniu pestek) 350 g (1,5 szkl.) cukru 2 galaretki cytrynowa 2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką cytryny: Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na tarle. Przełożyć(...)ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Gdy cukinia się rozgotuje dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny. Całość smażyć jeszcze przez 30 minut często mieszając (lub dłużej, jeżeli chcemy uzyskać inną konsystencję). Ciepły dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Podawać

KuchniaWeDwoje.pl
Orzechowa Pianka 71

Orzechowa pianka to kolejny smaczny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Składa się z warstwy ciemnych herbatników, na których znajduje się puszysta pianka na bazie śmietany 30% i galaretek truskawkowych. Na niej zaś leży lekka masa śmietanową przyozdobiona posiekanymi orzechami z dodatkiem czekolady. Brzmi ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej. Ciasto orzechowa pianka jest bardzo szybkim i łatwym deserem, który(...)Wasze podniebienia. Jeśli lubicie lekkie i puszyste desery, orzechowa pianka będzie idealna. PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA PIANKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 x 500 ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru ok. 20 herbatników ciemnych 2 garście orzechów 1 czekolada mleczna Przygotowanie Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić

Przepiski.pl
Lekka pianka owocowa FIT 76

przyszedł pomysł, by ubić z nich lekką owocową piankę. To był strzał w dziesiątkę! Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną. Przepis na 3-4 porcje, przy podziale na 3 jedna to około 69 kcal, B: 2,9g, T: 0,4g, W: 14,8g. Składniki na warstwę truskawkową: – 200g(...)postępujemy z warstwą borówkową. Warstwowo układamy w słoiczkach, chwilę schładzamy w lodówce i podajemy. Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną. II WERSJA: Białka ubijamy na sztywno wraz z erytrolem i solą. Truskawki i borówki rozdrabniamy osobno na mus. Pianę rozdzielamy po połowie do każdego z musów i warstwowo

Be Fit Be Strong
Sernik cytrynowy na zimno 147

otartej skórki z cytryny, a pomiędzy masą serową obłędnie pyszny lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy :). Tutaj z niewielkim dodatkiem żelatyny, aby lepiej trzymał formę ;). Całość wieńczy cytrynowa galaretka oraz rozetki z bitej śmietany. Sernik jest lekki i orzeźwiający, według mnie bardzo wiosenny :). Będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo polecam :).  Spód: 160 g ciastek lub herbatników maślanych(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300 ml wody 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej  1-2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - 1 opakowanie śmietan-fixu plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Spód: Ciastka zmielić

Opowieści z piekarnika
Bananowa straciatella 121

Super ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂 Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36% 500ml, mascarpone(...)czekolada gorzka 100 g,  cukier puder 6 łyżek,  śmietan fix 1 opakowanie,  Dodatkowo: biszkopty podłużne 21 szt,  banany 4 szt,  galaretka zielona 2 szt,  woda gorąca 700 ml,  cytryna 0, 5 szt,  Do nasączenia: herbata 0, 5 szklanki,  cukier waniliowy 1 łyżeczka,  sok z cytryny do smaku,  Sposób przygotowania

kulinarne odsłony pati
Ciasto marchewkowe-bezcukrowe 72

stosować Agar to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy np. sernik bez pieczenia. Warto zaznaczyć, że potrawy powstałe z dodatkiem agaru są bardziej zbitą galaretką, a przy użyciu żelatyny połączenie jest bardziej delikatne. Użycie agaru(...)bulgoczący przez około 1-2 minuty. Wtedy będziemy mieć pewność, że agar się rozpuścił. W odróżnieniu od żelatyny, agar tężeje dużo szybciej. To na pewno jeden z większych plusów Galaretka z użyciem agaru będzie już gotowa, gdy temperatura płynu spadnie do 40-50 stopni C. W praktyce oznacza to tylko kilka minut czekania, bez konieczności nawet wstawiania jej do lodówki

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania