łyżka – mąka pszenna – 160 g – proszek do pieczenia -1 łyżeczka – serek waniliowy homogenizowany – 800 g – śmietanka 30% lub 36% – 200 ml * galaretka cytrynowa – 2 op – brzoskwinie w puszce – 480 g – cukier puder – 90 g – mleko – 3 łyżki – herbatniki maślane – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT(...)dosiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 23-30 do suchego patyczka w 175C. Studzimy, odwracamy, wkładamy na blachę. Delikatnie nasączamy wodą z cytryną. GALARETKA: 250 ml wrzątku mieszamy z 2 galaretkami, rozpuszczamy. BRZOSKWNIE: Odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. CAŁOŚĆ: Na biszkopcie układamy pokrojone brzoskwinie. PIANKA ŚMIETANKOWA: Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z 2 łyżkami
Ostra na Słodkopysznymi kremami i posypane pokruszonymi ciasteczkami oreo. Składniki 200 g czekolady gorzkiej 125 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 serek danio waniliowy 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek 5-6 ciastek oreo 4 kubki papierowe Przygotowanie Czekoladę rozpuścić i posmarować nią środek każdego kubeczka. Warstwa powinna być grubsza min. 3 mm. Kubeczki wstawić do lodówki(...)czekolada dobrze zastygnie, zrywamy delikatnie kubeczki. Nie ściskamy zbyt mocno by czekolada się nie połamała. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć pół szklanki wlewamy do serka Danio i mieszamy. Następnie rozlewamy do 4 czekoladowych doniczek. Można wrzucić kilka pokrojonych owoców, gdy serek zacznie tężeć wlewamy pozostałą część galaretki. Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem pudrem
Wasze PrzepisyDziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją(...)samej wielkości co ta w której piekło się ciasto makowe) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ( około 25 minut.Po upieczeniu studzimy Jabłka: ok 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia
Cynamonowe szczęścieKolorowa galaretka warzywna z szynką uzupełni każdy świąteczny stół i ucieszy gości. Z powodzeniem sprawdzi się również podczas domowych imprez i przyjęć w niewielkim gronie jako niezobowiązująca przystawka. Galaretka warzywna z szynką oprócz walorów estetycznych, wyśmienicie smakuje, jest pożywna i sycąca. Składa się z prostych składników, które większość z nas posiada w swoim domu. Serdecznie polecam wypróbować przepis. GALARETKA WARZYWNA(...)kukurydzę, zalewając ją odrobiną bulionu. 8. Kolejno wyłożyć groszek konserwowy zalać bulionem, a na końcu szynkę, zalewając ją pozostałym bulionem. 9. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Galaretka warzywna z szynką pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Prosty i smaczny deser z galaretką bez cukru, świeżymi owocami - borówkami oraz malinami i pysznym gęstym kremem z mascarpone. Składniki: 1 op. galaretki bez cukru 14g smak truskawkowy, 125 g borówek amerykańskich, 50 g malin, 250 g mascarpone, 100 g jogurtu greckiego, 10 g erytrytolu, mięta do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 300 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy(...)stężeje, dodajemy borówki - zostawiamy kilka do dekoracji. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia do lodówki. Mascarpone ubijamy wraz z jogurtem oraz erytrytolem przez 2 minuty na wysokich obrotach. Wykładamy na galaretkę. Na wierzchu układamy pozostałe borówki oraz maliny. Można także dać kilka listków mięty do dekoracji
Lena Gotujepieczenia 1/2 szklanki cukru 250g zimnego masła 3 żółtka 2 całe jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao ok 4 łyżki kaszki manny Krem budyniowy: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 0,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 200ml śmietanki 30% *** Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne(...)termoobiegiem lub 190′ przy opcji góra-dół) i pieczemy przez 40 minut . Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy, a następnie przecinamy na pół *** *** Przygotowujemy krem budyniowy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody *** *** W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego budyń i mieszamy, aż zgęstnieje *** *** Zdejmujemy
Blog z ApetytemGalaretka drobiowa z dodatkiem kolorowych warzyw i jajek to propozycja na pyszną przystawkę na święta i nie tylko. Potrawa pięknie prezentuje się na stole, doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Przepis nie jest skomplikowany i tak naprawdę każdy jest w stanie wykonać to kulinarne dzieło sztuki. Jak zrobić pyszną galaretkę drobiową? Poznaj prosty przepis i zaskocz swoich gości(...)GALARETKA DROBIOWA PRZEPIS Składniki 1 l rosołu ok. 500 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole/wywarze 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka żelatyna Przygotowanie 1. Rosół zagotować i dodać żelatynę (ilość żelatyny dodać zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. 2. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki. 3. Jajka
Alle Dobre!Lekki pasztecik z galaretką idealnie wkomponuje się w menu Sylwestrowo-Noworoczne. Składniki: – 60 dkg wątróbki drobiowej – 2 szalotki – 2 ząbki czosnku – 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego – 100 ml winiaku lub brandy – 1/3 szklanki czerwonego wina – 100 g masła – 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa – 4 łyżki jabłek prażonych(...)wino zagotować, przyprawić szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem. – Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po spęcznieniu dodać do jabłek i dokładnie roztrzepać, aż się rozpuści. – Wylać galaretkę na wątróbkę i wstawić ponownie do lodówki. – Podawać pokrojony w trójkąciki. Przepis pochodzi w warsztatów Akademii Makro – Pasztety. Na warsztatach z Drobiu w Akademii Makro robiliśmy
To co kochamwino, krem jajeczny i bita śmietana to rewelacyjny deser angielski. Krem ten wykonałam na warsztatach z Kurtem Schellerem. Idealny na zimową chandrę i długie wieczory. Składniki na 4 porcje: Galaretka ? 150 ml białego wina słodkiego ? 50 ml brandy ? 200 ml świeżego soku pomarańczowego ? 4 goździki ? 3 ziarna ziela angielskiego ? laska cynamonu ? 1 gwiazdka anyżu ? 1 łyżka cukru ? 4 łyżeczki żelatyny(...)biszkoptów podłużnych Krem ? 4 żółtka ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 czubate łyżki mąki pszennej ? 425 ml mleka ? 1 łyżeczka skórki pomarańczowej ? bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka ? W małym naczyniu zagotować wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. ? Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostawić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wyjąć przyprawy lub odcedzić. ? Żelatynę zalać odrobiną
To co kochamOwoce zatopione w galaretce z szampana to deser – sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę. Można użyć tutaj dowolnych, sezonowych owoców. Ogranicza nas tylko pojemność pucharka lub wysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny(...)Zamiast galaretki szampańskiej można użyć zwykłej owocowej i wtedy takie owoce mogą zajadać również dzieci. Pucharek w każdej wersji można udekorować kleksem bitej śmietany. Składniki na 4 pucharki: Dowolne owoce w różnych kolorach ? borówka amerykańska ? ciemne i jasne winogrona ? truskawki ? maliny ? brzoskwinie Galaretka ? 500 ml słodkiego wina musującego ? 2 łyżki żelatyny Wykonanie: ? W pucharkach lub wysokich szklankach układać warstwami owoce
To co kochamłączący w sobie wiele ciekawych smaków. Od słodkiej wkładki z dodatkiem wafelków kokosowych i migdałów kalifornijskich po lekko kwaśną i orzeźwiającą warstwę owocową przygotowaną na bazie dżemu porzeczkowego i galaretki. Ciasto przełożone jest delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Wierzch stanowi polewa z białej czekolady oraz wiórki kokosowe. Całość smakuje obłędnie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie ciasto tortowe(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli WKŁADKA WAFELKOWA 5 białek 100 g migdałów kalifornijskich 160 g cukru 160 g wafelków kokosowych „familijne” szczypta soli MUS PORZECZKOWY 1 galaretka borówkowa/porzeczkowa 125 ml gorącej wody 1 słoik dżemu porzeczkowego MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix POLEWA 100 g białej czekolady
Przepiski.plWszystkie te propozycje charakteryzują się szybkim czasem przygotowania i łatwymi w zdobieniu sposobami podania, dzięki czemu idealnie nadają się na różne okazje. Warto również zwrócić uwagę na deser z galaretką i owocami, który w kilka chwil staje się kolorowy i apetyczny. Można go przygotować z ulubionymi owocami, takimi jak: truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie. Owoce z jogurtem i miodem Pierwszym(...)pokroić ulubione owoce, dodać jogurt naturalny i łyżeczkę miodu. Całość mieszamy i gotowe! Deser ten nie tylko szybko się przygotowuje, ale też jest bardzo zdrowy i pożywny. Deser z galaretką i owocami Kolejnym propozycją jest deser z galaretką i owocami. Wystarczy rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie, dodać owoce i schłodzić w lodówce. W ciągu kilku minut mamy kolorowy i smaczny
Via Gustoproszku do pieczenia esencja waniliowa Masa budyniowa na soku: 300 ml soku pomarańczowego 2 i 1/2 łyżki cukru 2 łyżki masła Masa jogurtowa: 220 g jogurtu naturalnego 1 galaretka agrestowa 100 ml wrzącej wody do galaretki Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem(...)masłem. W pozostałym soku mieszamy proszek budyniowy i gotujemy normalnie budyń, jeszcze ciepły wykładamy na dolny blat biszkoptu i przykrywamy górnym dociskając. Masa jogurtowa 4. Galaretkę rozpuszczamy w zagotowanej wodzie i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia a następnie aż zacznie tężeć. 5. Do jogurtu dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy krótko. 6. Kiedy masa zacznie tężeć wykładamy
Gotowanie...to proste !Składniki: twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, jogurt naturalny 330 gram, czekolada gorzka 100 gram, żelatyna deserowa 3 łyżki + 3/4 szklanki gorącej wody, biszkopty 150 gram opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Do pojemnika dodać twaróg z wiaderka waniliowy, jogurt, dodać połamane kawałki czekolady, wlać rozpuszczoną żelatynę i mikserem szybko połączyć składniki. Tortownica 24 cm z papierem(...)pieczenia, na dnie ułożyć gęsto biszkopty, wyłożyć sernik i łyżką wygładzić wierzch, schować do lodówki. Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wylać ją na wierzch sernika i schować do lodówki, najlepiej kroić na porcje nożem maczanym w ciepłej wodzie - czasem jest chęć na sernik, może być na zimno, ten jest szybko gotowy, można
W Mojej Kuchni Lubiękwaśnej śmietany Krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego po 40g 800 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka 300g masła w temperaturze pokojowej Masa truskawkowa: 500g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody *** Przygotowujemy ciasto. Mleko zagotowujemy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia *** *** W misie(...)czekoladowym i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masą truskawkową. Mrożone truskawki przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy *** *** Gotujemy do momentu, aż truskawki całkowicie zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i całość blendujemy (możemy zamiennie podusić truskawki i dokładnie wymieszać z galaretką). Odkładamy do wystudzenia *** *** Ostudzoną masę truskawkową wylewamy delikatnie na krem budyniowy i całość wkładamy na kilka godzin
Blog z Apetytem