mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy kwasek cytrynowy. Całość mieszamy. Upewniamy się, że jest wystarczająco słodkie i kwaśne. Studzimy. Morele kroimy w kostkę, wkładamy do pojemniczków na galaretkę układając wzór. Podobnie, jak tradycyjną galaretkę, przelewamy do salaterek lub specjalnych pojemników i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach galaretka jest gotowa do spożycia. Podajemy z jogurtem lub bitą śmietaną(...)Polecam także dietetyczną galaretkę różaną
Humanistka w kuchniLekki sernik na zimno na kukurydzianym biszkopcie z galaretką pomarańczową, czyli jak nie mogę się obyć na diecie bez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na pewno się nie przytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej(...)pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem
e-PrzepisyKulinarnecoś dla ochłody? No więc deser na zimno ;-) Blok jogurtowy według TEGO przepisu Składniki: 500ml jogurtu naturalnego 3 1/2 łyżeczki żelatyny 2 różnego koloru galaretki cukier do smaku ( dałam 4 łyżki) Sposób wykonania: Galaretki rozpuścić według instrukcji na opakowaniu jednak zmiejszając ilość wody do 400ml. , wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do zupełnego(...)stężenia. Gdy galaretki będą już gotowe żelatynę zalać ½ szklanki wrzącej wody. Jogurt zmiksować z cukrem a następnie dodać wystudzoną żelatynę. Galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy jogurtowej.Wlać do formy, schłodzić w lodówce. Spałaszować na drugi dzień. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieGalaretki z wódką w cytrusach to znakomity pomysł na alkoholową przekąskę na imprezę, czy chociażby na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. By je przyrządzić trzeba co prawda troszkę się napracować, ale końcowy efekt z pewnością powinien nam to wynagrodzić. ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Galaretki z alkoholem
Jakugotujesz.plszklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki kakao - ekstrakt waniliowy - ¼ szklanki wrzątku - szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream - 250g mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody) - mielone, niesolone pistacje Dodatkowo: - 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą(...)biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy i zdejmujemy papier. Czystą ściereczkę posypujemy cukrem, wykładamy na nią gorący biszkopt i zwijamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 150ml wrzątku, dolewamy 135ml zimnej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy biszkopt wystygnie, ubijamy 500ml śmietany z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, mieszamy
mojewypiekiinietylkoszkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I warstwa truskawkowa; 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe 2-3 łyżki cukru II warstwa serowa ; 1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smaku III warstwa cappuccino ; 2 szkl. cappuccino 3 śnieżki ( jeśli(...)stopniach C na złoty kolor. I warstwa : Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne. Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt. Schłodzić w lodówce. !! Masa musi być ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt. II warstwa : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego
Garnkowe fanaberiesię w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: ( 20×26) BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia(...)łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki
Ostra na Słodkosmakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;) Ale jest! Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha ! Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę! Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się(...)pieczenia – 1,5 łyżeczki MASA BUDYNIOWA : * mleko – 0,5 l * budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 200 g DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 szt * polewa czekoladowa ciemna * polewa czekoladowa biała SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku
Ostra na Słodkołatwe , szybkie i smaczne! Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę. Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm ) BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka(...)miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu
Ostra na Słodkośmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) odrobina ekstraktu waniliowego ponadto: ok. 250 g owoców leśnych galaretka z owoców leśnych (lub inny smak galaretki i owoców) Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice (23 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)masy i dalej miksujemy. Biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy z obręczą, boki smarujemy masłem, a następnie wlewamy przygotowaną masę, wyrównujemy brzegi i umieszczamy w lodówce do stężenia. Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu (zamiast 500 ml wody można dodać 400 ml). Odkładamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Gdy sernik zacznie tężeć wykładamy na jego wierzch owoce i zalewamy galaretką
Słodka StronaEfektownie wyglądające serniczki z mlekiem skondensowanym, galaretką i musem. Przepyszne w smaku i pięknie prezentujące się desery być może zasilą menu niejednego przyjęcia lub kinderbalu. Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: galaretka wiśniowa 300 ml mleka skondensowanego 250 g sera dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru(...)pudru syrop wiśniowy Serniczki z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, rozlewamy do pucharków i chłodzimy. Ser z mlekiem skondensowanym miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do sera z mlekiem skondensowanym. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder
Słodka StronaKiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy galaretka o smaku kiwi (lub inna zielona) Masa z kiwi - budyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) soku frugo zielone (lub innego soku w kolorze zielonym) 7 łyżek cukru 5 kiwi budyń śmietankowy(...)piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części. Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy. Masa budyniowa: Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę. W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się
Słodka Stronaupiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze na posypkę. Składniki na masę: 1 galaretka , 400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany dla tych, co nie liczą kalorii ;) , 3 łyżeczki żelatyny . Galaretkę przygotować jak na opakowaniu, ale w 2/3 ilości wody. Przestudzić i schłodzić, żeby lekko(...)zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, wystudzić. Jogurt (śmietanę) wymieszać z żelatyną, dodać galaretkę i roztrzepać lekko. Ma się połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę
Codzienna kuchnia niecodziennakupiłam ostatnie już chyba truskawki, doszłam do wniosku, że trzeba coś z nimi zrobić. Malutkie, dość kwaśne, same w sobie szału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach, poza tym któż nie zna galaretek owocowych? Żeby było ciekawiej, przygotowałam je w wersji mini, z czekoladą na wierzchu. Ekstrakt z limonki nadaje ciekawej nuty(...)myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z limonki 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody dodatkowo: 70 g czekolady (49%) Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze