galaretka - 14130 przepisów (strona:308/942)

Kostka kawowo-malinowa 138

Proste ciasto łączące dwa smaki-kawę i maliny. Masa kawowa jest z sera natomiast malinowa ze śmietanki z dodatkiem galaretki malinowej i malin. Przepis bierze udział w akcji "Zachowaj smak wakacji z Victorinox" #MyVictorinox składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa 1 kg zmielonego sera(...)mnie z wiaderka 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka masa malinowa 300 ml zimnej śmietanki 30 % 1 galaretka malinowa 400 g malin 4 kostki czekolady, u mnie gorzka Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą

Monia miesza i gotuje
Ciasto Kryształ z owocami 279

śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach  mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy(...)łyżki śmietany i mieszamy hartując ją tym samym. Mieszankę śmietany i żelatyny wlewamy do pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas. Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce, mieszamy wszystko razem i wylewamy na tortownice wyłożoną na dnie biszkoptami. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy do całkowitego stężenia

W Moim Magicznym Domu
Śmietanowiec z galaretkami 16967

średnicy 24-26 cm)  Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 18-22% 1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 200 ml wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna   Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej).    Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej(...)gorącej wody. Śmietanę z pudrem ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki. Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce

Di gotuje
Galaretka owocowa z mleczną pianką 125

zawsze trzymam mały zestawik mrożonych warzyw i owoców. I jak przychodzi nam nagła ochota na "coś" to wystarczy tylko zajrzeć do zamrażalnika i gotowe. Dziś zapraszam Was na domową galaretkę przygotowaną na bazie mieszanki owocowej, a na wierzchu mamy jeszcze lekką mleczną piankę. Pysznie, domowo, słodko i letnio 💓. Galaretka owocowa z mleczną pianką Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia(...)miarką i uzupełniamy wodą do wartości 700 ml. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy żelatynę i  mieszamy, aż się rozpuści. Galaretkę przelewamy do pucharków. Gdy będzie zimna wstawiamy ją do lodówki. Mleko wlewamy do miski, rozrzedzamy je 10 łyżkami wody. Do szklanki wsypujemy żelatynę, dodajemy 3 łyżki wody. Po 5 minutach delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z musem arbuzowym 329

sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi biszkoptami i wstawić do lodówki do schłodzenia(...)dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika

Monia miesza i gotuje
Ciasto Paradiso 2944

Kiedy zobaczyłam to ciasto tutaj wiedziałam, że będzie pyszne. Efekt mnie bardzo zadowolił… mnie, a raczej moje podniebienie. Połączenie trzech smaków – orzechowego spodu, kokosowej pianki i kawowej galaretki jest niebywale trafione. Spód: 200g herbatników 100g orzechów włoskich 200g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek miodu Krem kokosowy: 100g kwaśnej śmietany 18% 120g cukru pudru 400g mleka kokosowego(...)puszka) 6-7 łyżeczek żelatyny 400g śmietanki kremówki 1 op. śmietan-fixu 50g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy

Smaki Na Talerzu
Dwukolorowy sernik na zimno 151

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku  3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa  Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli.  Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku(...)łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera.  Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt. Masa bananowa: 3 banany miksujemy blenderem na mus. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wystygła. Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę. Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Ciasto " Czerwone oczka " 177

waniliowego 1 łyżka mąki pszennej  Dodałam czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru      Ponadto: - 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć ) - tłuszcz do blaszki - wiórki kokosowe do posypania wierzchu Sposób przygotowania : Biszkopt: Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny(...)Polewa : Wlać wodę , wsypać cukier i kakao, zamieszać , poczekać aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodać margarynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia margaryny. Ciasto "Czerwone oczka " Galaretkę przygotować wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarować masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroić kieliszkiem otworki i przykryć masę. W otworki wlać tężejącą

Różne smaki w kuchni
Kolorowa szachownica 103

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru cukier wanilinowy kostka masła Dodatkowo: dowolna galaretka posypka kolorowa Jak to zrobić? Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy(...)mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę

Różne smaki w kuchni
Torcik borówkowy bez pieczenia 180

owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła i nie było w niej grudek. Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż(...)opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje) Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch) śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż

Różne smaki w kuchni
Arbuzowy Duet 215

warzywem/owocem (tutaj toczą się spory). Kojarzy nam się głównie w swojej typowej postaci, gdy jemy go łapkami ;). A można z niego wyczarować cuda! Lemoniada, koktajle, desery (w tym galaretki), a nawet i ciasta. Mój Arbuzowy Duet to ciasto na zimno, bez pieczenia i uwaga mimo iż na takie nie wygląda jest ciastem dietetycznym. Nie znajdziecie tu ani grama bitej śmietany(...)okrągłych biszkopcików 1200 g arbuza (waga ze skórką) 15 g żelatyny w proszku 50 ml zimnej wody 250 g jogurtu naturalnego 70 g cukru pudru 1 czerwona galaretka, np. truskawkowa 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny+ kilka łyżek zimnej wody Przygotowanie: Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Na papierze poukładać

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik jaglany na zimno z wiśniami 387

jest niewyczuwalna. W związku z tym, że jest lato i raczej nikomu nie uśmiecha się stać przy piekarniku, spód sernika zrobiłam z domowych ciasteczek Digestive , a na wierzch wylałam galaretkę z wiśniami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Spód: 250 g ciastek Digestive (polecam domowej(...)twarogu, zmielonego dwukrotnie (może być z wiaderka) 100 g cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego 10 g żelatyny 50 ml zimnej wody Dodatkowo: 350 ml gorącej wody 1 galaretka wiśniowa 300 g wiśni, wydrylowanych Przygotowanie: Spód: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka Digestive pokruszyć przy pomocy wałka. Masełko stopić

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowy torcik z malinową pianką 205

PIANKA MALINOWA: 400 g malin 1/3 szklanki cukru białego Królewski 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: świeże maliny listki mięty Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia(...)kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy. Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki. Serowy krem. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Wystudzić. Ricottę zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Dobrze schłodzoną kremówkę

https:KKuchniaMniam
Ciasto potrójnie truskawkowe 101

masa różowa: 2 puszki małe mleczka kokosowego po 165 ml 300 g truskawek 75 ml wrzątku 5 łyżek żelatyny 2 łyżki ksylitolu - opcjonalnie masa czerwona: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa  250 ml wody 1 łyżka żelatyny wykonanie: Olej kokosowy należy roztopić. Pozostałe składniki przekładamy do rozdrabniarki/blendera i pulsacyjnie lekko  rozdrabniamy. Nie chcemy uzyskać proszku. Następnie  łączymy(...)truskawkowej. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na chwile by zaczęła się ścinać. Wtedy znów mieszamy i przelewamy na upieczony spód. Odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotowujemy warstwę galaretki. Truskawki miksujemy, powinno wyjść około 300 ml. Galaretkę przygotowujemy według przepisu jednak zmniejszamy ilość wody, zamiast 500 ml rozpuszczamy ją w 250 ml. dodajemy też łyżkę żelatyny. Gdy galaretka lekko

Przysmaki Karolki
Kokosowy sernik gotowany z truskawkami 397

masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 budyń kokosowy lub śmietankowy 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 160 g herbatników maślanych WARSTWA TRUSKAWKOWA: 700 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody bezy Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni i zmiksować w rozdrabniaczu (można pominąć). Jajka roztrzepać(...)oraz wiórki kokosowe, często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać i wyrównać. Natychmiast ułożyć warstwę herbatników, lekko wciskając w masę. Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Umyte i oczyszczone truskawki zmiksować na gładki mus i połączyć

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania