szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie(...)następnie układamy banany i wykładamy i rozprowadzamy po bananach resztę budyniu tak aby zostały ładnie przykryte, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia, w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną
Blog kulinarny S9.PLszklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie(...)następnie układamy banany i wykładamy i rozprowadzamy po bananach resztę budyniu tak aby zostały ładnie przykryte, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia, w 200 ml gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną
Blog kulinarny S9.PLdrugiej misie umieścić miękkie masło, zmiksować na puszystą masę, dodać kakao, zmiksować.Wyłączyć mikser i dodawać powoli masę jajeczną, łyżka po łyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze(...)nalewki jako przystrojenie 50 gr gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Formę (w której był pieczony biszkopt) wyłożyć mocną folią aluminiową, wyłożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki galaretki i spirytusu. Wyłożyć pół szklanki wiśni, wyłożyć około 1/3 kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wyłożyć 2 blat, nasączyć mieszanką galaretki i spirytusu. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wyłożyć połowę kremu, tak żeby
moj przepis naciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych 40 g masła 1 łyżka cukru pudru Formę wysmarować masłem(...)wyłożyć folią spożywczą, tak aby dokładnie przylegała do formy. Formę wyłożyć herbatnikami, jeden obok drugiego. We wrzątku rozpuścić galaretki, ostudzić do temperatury pokojowej, następnie schować do lodówki, aby lekko stężały. W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać ser, stopniowo, łyżka po łyżce, następnie dodawać stopniowo galaretkę, łyżka po łyżce. Masę przelać/przełożyć na herbatniki, wyrównać
moj przepis naciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki 30% 400 ml jogurtu naturalnego 3 garście malin 2 garście płatków migdałowych 20 małych biszkoptów ½ białej czekolady 3 barwniki spożywcze Wodę(...)zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce nad gorącą wodą) i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy galaretka i czekolada wystygną, przystępujemy do robienia deseru. Do miski wkładamy jogurt i czekoladę
Słodki sentymentżółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem : 500 ml śmietany kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 150 g cukru(...)formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy
słodki bratekCiasto gruszkowe marzenie to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu z puszystą masą serową, owocami i galaretką. Świetnie sprawdzi się zarówno zimą jak i latem. Łatwe w wykonaniu zaskoczy gości swoim smakiem :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody Pozostałe składniki(...)sera śmietankowego w wiaderku 300 gram masła 1/2 szklanki cukru 1 puszka gruszek w syropie (możemy również użyć brzoskwiń) 2 galaretki ( ja użyłam przeźroczystych) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem
Blog kulinarny S9.PLciasto skradło moje serce :).Jest pyszne delikatne i szybko znika z talerzyka :). Jest to biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką,pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem.Pycha!!!Na Święta jak najbardziej pasuje :). Wymiary formy 25x25cm SKŁADNIKI biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500g sera białego mielonego(...)śmietanki 30% 300ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru dodatkowo dżem brzoskwiniowy 80g wiórków kokosowych łyżka masła WYKONANIE Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Mała w garnku mieszaBananowe ciasto z kremową masą na ciemnym biszkopcie smakuje wyśmienicie. Idealne na każdą porę roku. Galaretka która daje nutę orzeźwienia. Proste w wykonaniu i szybkie ciasto na każdą okazję :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Pozostałe składniki(...)cytrynowe galaretki 660-700 ml śmietany 30 % ( ja użyłam 2 każda o pojemności 330 ml) 6 bananów 1/2 szklanki cukru 9 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody połówka cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy
Blog kulinarny S9.PLpieczenia Mus śliwkowy : 1,2 kg śliwek 150 ml wody 10 dkg cukru kryształu 4 łyżki żelatyny Bita śmietana : 1 Śnieżka (60 gr) 200 ml zimnego mleka 2 galaretki agrestowe (75 gr każda) 400 ml wody 1 łyżka żelatyny Dodatkowo : okrągłe biszkopty Jak zrobić ciasto z musem śliwkowym . Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, przełożyć do miski. Ubić na sztywno wraz(...)momentu, w którym śliwki zmiękną. Ugotowane śliwki zdjąć z ognia, zmiksować. Do musu śliwkowego dodać żelatynę, bardzo dobrze wymieszać. Schłodzić. Bita śmietana : zagotować wodę, kiedy gorąca rozpuścić w mniej galaretki oraz żelatynę. Schłodzić. Zimne mleko ubić ze śmietaną Śnieżką na sztywną konsystencję. Do ubitej Śnieżki dodawać stopniowo ale w miarę szybko tężejącą galaretkę. Wymieszać bardzo dobrze najlepiej mikserem elektrycznym. Złożenie
mecookswiększy, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata z cytryną 3/4 szklanki truskawki 70 dag, cukier 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 opakowania Jajka, cukier, olej, dojrzały mocno banan mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką(...)zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować dokładnie, truskawki zagotować i gotować z 3 minuty mieszając, zdjąć z ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić. Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego
W Mojej Kuchni Lubięjajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, maliny 250 gram małe pudełko galaretka poziomkowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach(...)ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - pyszne, delikatne ciasto z malinami i galaretką jest najlepszym ciastem o każdej porze
W Mojej Kuchni Lubięorzechów 3 łyżki kaszy manny SER: 1 kg zmielonego sera szklanka cukru 2 jajka 25 dag masła 2 budynie waniliowe sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat ORAZ: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń WYKONANIE: CIASTO: Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny. Wykładamy na blachę wyłożoną(...)miski i mieszamy rózgą. Na końcu wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wylewamy na mak. Równo rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 - 60 minut. Sernik odstawiamy aż przestygnie. WIERZCH CIASTA: Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy w plasterki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką, chowamy do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Galaretki możemy zrobić na wodzie
Pani na deserwyjadany łyżeczką na deser będzie cieszył podniebienie jak nic:) Choć mam w planach zapełnić jeszcze kącik zapasów zimowych to ten dżem musiał powstać pierwszy. Dżem z cukinii z dodatkiem galaretek i cytryny jest pyszny – zostaje na długo w pamięci, zalicza się do zimowych przetworów, zaskoczy niejedną osobę:) Z przepisu wyszło mi: 5 słoików o pojemności 180 ml 1 słoik(...)cukinii – obieram ją i kroję w kostkę sok i skórka z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody mineralnej opcja: 100 g cukru żelującego 2 galaretki (proszek): cytrynowa 77 g + agrestowa 71 g PRZYGOTOWANIE: Cukinię myję, odkrawam końce, obieram i siekam w drobną kostkę. Wrzucam ją do garnka z grubszym dnem, wlewam 1/2 szklanki wody i gotuję
Zasmakuj Kuchni