galaretka - 14130 przepisów (strona:306/942)

Pożegnanie z truskawkami 196

kupiłam ostatnie już chyba truskawki, doszłam do wniosku, że trzeba coś z nimi zrobić. Malutkie, dość kwaśne, same w sobie szału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach, poza tym któż nie zna galaretek owocowych? Żeby było ciekawiej, przygotowałam je w wersji mini, z czekoladą na wierzchu. Ekstrakt z limonki nadaje ciekawej nuty(...)myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z limonki 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody dodatkowo: 70 g czekolady (49%) Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 318

schody zaczęły się jednak, gdy odkryłam, że żelatyny mam tylko dwa listki... Na tym sernik się nie uda, mowy nie ma. Na szczęście przypomniałam sobie, że mam spory zapas galaretek, i wykorzystałam cytrynową. Ktoś powie - głupia babo, dlaczego do sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już. Tak czy inaczej, sernik(...)cytryny ziarenka z 1 laski wanilii masa serowa: 200 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200 ml wrzącej wody 200 g borówek amerykańskich dodatkowo: 50 g borówek amerykańskich Jagody wypłukać (mrożone rozmrozić na ręczniku papierowym), razem z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią umieścić w garnuszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 364

pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 40 g cukru pudru 120 ml mocnej zimnej kawy 10 listków żelatyny dodatkowo: 20 g mlecznej(...)odszypułkować. Dodać sok i skórkę z cytryny, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez kilka-kilkanaście minut - owoce mają zmięknąć i lekko się rozpaść. Do gorącej masy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie wyłożyć na całkowicie ostudzony biszkopt. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z truskawkami 230

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki(...)cukru 2 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną Dodatkowo : galaretka truskawki Biszkopt układamy w blaszce, wykładamy bitą śmietanę . W śmietanę wciskamy truskawki i zalewamy galaretką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kawałek nieba 263

dużo trzeba pisać o tym deserze? Wygląda jak nie z tej ziemi.... jak 3 metry nad niebem.... Składniki: 2 galaretki niebieskie 300 ml śmietany 30% łyżka żelatyny łyżka cukru odrobina cukru waniliowego Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej wody i czekamy aż zacznie się ścinać. Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier, cukier waniliowy i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody(...)wystudzoną żelatynę. Wylewamy odrobinę galaretki do naczynia (miseczki, szklanki, kieliszka...)i wykładamy obłoczki z bitej śmietany. Odstawiamy na kilka min do lodówki. wyjmujemy zalewamy to tężejącą galaretką i znów układamy obłoczki.... i tak do końca składników lub do uzyskania oczekiwanego efektu. A EFEKT JEST BAJECZNY! Polecam

Malinowe Pocałunki
babeczki francuskie z dynią i galaretką... 173

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową(...)rozpuścić w 400 ml gorącej wody na wystudzone babeczki nakładać tężejącą galaretkę schować do lodówki na 3 godziny smacznie chrupiące babeczki z dynia i galaretką na deser.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
łatwe,tanie ciasto z galaretką jogurtową i rabarbarem w galaretce... 246

szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI: jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI: rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem(...)suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia obrany i pokrojony rabarbar zalać

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto kakaowe z truskawkami... 205

mleko 3,2% 100 ml, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, truskawki 70 dag, serek homogenizowany 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jajka, olej, mleko, cukier dobrze zmiksować i wsypać make z proszkiem, kakao i wymieszać chwilę tylko łyżką na ciasto o konsystencji gęstej śmietany tortownica(...)powkładać truskawki, jak są duże to przekrojone na połowę ciasto piec w 200C około 40 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia serek homogenizowany Danio wymieszać z wystudzoną galaretką cytrynową rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody, na zimne ciasto poukładać truskawki i zalać tężejącym Danio, do lodówki schować na Danio poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową ro zmieszaną

W Mojej Kuchni Lubię
Klops drobiowy faszerowany papryką 941

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą(...)właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowy Galaretkowiec 328

Składniki: 1 opakowanie truskawkowej galaretki 1 Nestea Greentea Truskawkowa 700 g skondensowanego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 13 łyżeczek żelatyny w proszku 1. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy, przelewamy do naczynia z płaskim dnem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 400 ml Nestea Greentea truskawkowej wlewamy do garnuszka, podgrzewamy, dodajemy(...)łyżeczek żelatyny i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny - również przelewamy do naczynia z płaskim dnem. Obie galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 2. Mleko skondensowane umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Podgrzewamy i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Gdy galaretki zastygną, kroimy je mniej więcej w kostkę

My Culinary Art
Świąteczna galantyna drobiowa 275

Galaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera(...)wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy w plasterki, groszek odcedzamy z zalewy. Na dnie naczynia, w którym będzie zastygać galaretka układamy plasterek jajka, kawałki kurczaka, marchewkę i groszek, wszystko zalewamy przestudzonym wywarem, odstawiamy do zastygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce. Przed wyjęciem galaretki na talerz, naczynie w którym była robiona

Kulinarne przygody Gatity
Tort galaretowy 228

Chyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem nieźle, a synek był zachwycony. Co więcej okazało się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki Składniki: 5 galaretek w różnych kolorach Woda Wykonanie(...)sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5  ilości wody podanej na opakowaniu (przykładowo jeśli mamy galaretkę na 500ml wody to rozpuszczamy w około 300ml). Pierwszą warstwę chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie wlewamy do formy i umieszczamy w lodówce. Kolejną warstwę chłodzimy podczas, gdy pierwsza się

Kolizje Smaków
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 346

ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było(...)ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa  lub malinowa  2 czekolady mleczne 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżeczek cukru pudru dżem i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 184

Składniki: Rolada: (można użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy(...)kładziemy na niego wilgotną ściereczkę bardzo powoli zawijamy go w roladę. Czekamy aż wystygnie. Następnie rozwijamy go i nakładamy do środka masę lub dżem i ponownie zwijamy.  Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder oraz tężejące galaretki. Roladę kroimy na plastry grubości około jednego centymetra. i układamy ciasno na dnie okrągłego

ciastkarnia na kruchym spodzie
sernik jogurtowy z brzoskwiniami 253

masła masa serowa: szklanka cukru pudru 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego mały kubek jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30%  4 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 brzoskiwnie 2 galaretki brzoskiwniowe Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. Masło rozpuszczamy na piecu i wlewamy je do pokruszonych herbatników. Mieszamy składniki i przekładamy je do formy. Dokładnie przyciskamy aby masa herbatnikowa stworzyła jednolity spód(...)dodawać do serowej masy gdy przestygnie. Wszystko wymieszać jeszcze raz na niskich obrotach mikserem. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Wkładamy do lodówki aby lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie