Galaretka z herbaty Earl Grey z aromatem bergamotki (która to pozytywnie wpływa na serce i obniżenie złego cholesterolu) w połączeniu z truskawkami bardzo nam posmakowała, dlatego chciałam Wam zaprezentować drugą wersję tego letniego deseru. Galaretka Earl Grey z amaretti, czyli chrupiącymi włoskimi ciasteczkami migdałowymi, truskawkami, bitą śmietaną i świeżymi listkami mięty. Do tego moje ulubione ekspandowane ziarna pszenicy lub orkiszu(...)Deser idealny na lato, prosty w przygotowaniu i pięknie się prezentujący. Zobacz również Galaretkę z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille . The post Galaretka Earl Grey z amaretti, truskawkami, śmietaną i miętą appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjagenialnej masy;) Jest idealnym rozwiązaniem kiedy spodziewacie się gości, a nie chce Wam się kombinować. Dodatkowo świetnie sprawdza się w upalne lato, no bo kto nie lubi truskawek w galaretce Jedyna wada – bardzo szybko znika Biszkopt z truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki szklanka mleka opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Dodatkowo: około 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szklankach wody Biszkopt pieczemy według tradycyjnego przepisu (znajdziecie go klikając tutaj) . Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Czyli roztapiamy masło w rondelku i dodajemy mąkę
PatiGotujeklasyczny włoski deser. Jego największą zaletą jest prostota: banalnie się go robi, nie wymaga całej masy składników i smakuje chyba każdemu. Jest idealną bazą, do której świetnie sprawdzi się galaretka, owoce czy owocowe sosy. Dzisiaj proponuję odrobinę lżejszą wersję z domieszką mleka, dzięki czemu jest mniej tłusta. I choć przepis odbiega od oryginału to według mnie smakiem mu nie ustępuje(...)śmietanki 30% szklanka (250 ml) mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (48 g) cukru 0,20 szklanki (50 ml) wody Dodatkowo: 1 galaretka – u mnie arbuzowa Przygotowanie: 1) W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. 2) Do rondelka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. 3) Mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na małym
Fitsweet.meLekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni. Składniki biszkopt ( tortownica 21 cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy 200 g śmietanki 36 % 80 g czekolady 50 % kakao dodatkowo brzoskwinie z puszki(...)świeże galaretka pomarańczowa Gellwe 1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. 2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. 3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymleka 3 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250 g masła dodatkowo: 2 galaretki zielone 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy(...)blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję
Domowy Smak JedzeniaCiasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń waniliowy Gellwe ok. 2/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Gellwe 1 szkl cukru krem 1 l mleka 2 budynie rodzinne śmietankowe Gellwe 2 galaretki truskawkowe Gellwe 250 g margaryny lub masła dodatkowo(...)formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach. 2. W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń. 3. Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymasa biała: 500 ml śmietany 36% 300 g serka waniliowego 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ponadto: 4 duże banany 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki agrestowe czekolada deserowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz dodać olej. Wymieszać i przelać na blaszkę(...)rozmieszać w 1 szklance soku,resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i ugotować g ę sty budyń. Gorący rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Banany obrać,przeciąć wzdłuż na połówki,skropić sokiem z cytryny i ułożyć na zielonej masie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić
Kolorowa kuchnia Elkigotujemy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę ) 1 galaretka agrestowa 2 śmietan - fixy duże opakowanie delicji Wykonanie : Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody ). Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze(...)śmietan- fixy. Shrek: opakowanie delicji 2 galaretki agrestowe Wykonanie: Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową. Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ). Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc. Smacznego
Różne smaki w kuchniPyszny, kolorowy i smakowity deser, który wszyscy lubią :) Wymaga trochę czasu, ale efekt jest niesamowity... Najpierw robimy galaretkę waniliową z 1 litra mleka, 1 szklanki cukru i paczki cukru waniliowego... Żelatynę całą paczkę/ 6 łyżek/50 g... rozpuszczamy w szklance zimnej wody... ...żeby dodać następnie do gorącego mleka z cukrem i wanilią... ...po dodaniu żelatyny dokładnie mieszamy i studzimy całość(...)potem napełniamy pucharki i chowamy do lodówki dla stężenia... Kolorowe galaretki przygotowujemy wg przepisu z opakowania :) dodając mniej wody... ...również schładzamy w lodówce, gdy już są zimne wyjmujemy i napełniamy łyżką pucharki z waniliową galaretką z mleka, a na końcu pozostałe jeszcze szkła... ...teraz wszystko musi znowu stężeć i wtedy dołożymy kolejne składniki deseru... ...owoce, serek waniliowy
chleba naszegocałkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. dodatkowo: 2 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała
Domowy Smak Jedzeniaszybko. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 g + trochę do posypwyania cukier – 70 g olej słonecznikowy – 60 g proszek do pieczenia – pół łyżeczki olejek waniliowy – 3 krople jajko – 1 sztuka galaretka porzeczkowa – 1 opakowanie krem custard – 1 szklanka opcjonalnie owoce – dodałam kawałki mango i nektaryny PRZYGOTOWANIE : Najpierw rozrobić galaretkę. Najlepiej dodać do 200 ml gorącej wody. Nie gotować. Gdy się ropuśći, dodać(...)czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć od czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość mleka podaną na opakowaniu o połowę
kuchniabellissima.wordpress.compowstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy na jednolita masę. dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody ok. 2 opakowania biszkoptów okrągłych 1/2 słoiczka powideł śliwkowych wykonanie: Biszkopciki sklejmy powidłem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy(...)lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy równomiernie masę. Układamy pokrojone owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiego masła 3 żółtka polewa 1/4 kostki masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń w syropie 1 paczka biszkoptów 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto(...)przestygł. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń. 6. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. 7. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. 8. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy ją pozostałym kremem i przykrywamy drugą połową ciasta. 9. Wszystkie składniki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyRobiliście domowe galaretki ?? My dość często, bo mój młody jest fanem galaretek. Fajnie jak są owoce sezonowe, bo wtedy można tworzyć i tworzyć. Jak nie ma ratujemy się syropami, albo mrożonymi owocami. Tym razem do galaretki użyłam syropu z pigwy Pigwowa Poezja z Ogródka Dziadunia . Galaretka wyszła pyszna, syrop jest słodziutki idealny do deserów i herbatki :-). Polecam i miłego piątku
kruche babeczkiŁączyliście pewnie nie raz tężejącą galaretkę z ubitą śmietaną. Pewnie też ze śmietaną łączyliście kisiel… ale czy próbowaliście połączyć z nią budyń? Ja spróbowałam i wyszło bardzo fajnie. Wybrałam budyń czekoladowy, połączyłam go z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, a następnie z bitą śmietaną właśnie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać(...)zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin z dodatkiem galaretki. Wykorzystałam maliny firmy Hortex. Wybrałam te w plastikowym pojemniczku, gdyż od razu widać zawartość opakowania – maliny są śliczne, duże i kształtne, a po rozmrożeniu wyglądają jakby dopiero co zostały
Smaki Na Talerzu