wywód, który bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy(...)tortownicy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie do pozostałej części śmietany wsypujemy cukier puder i ubijamy co chwile dodając po łyżce lekko tężejącej galaretki truskawkowej. Pamiętajmy aby wszystko dokładnie rozmieszać tak aby w ptasim mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na zastygłe miętowe ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa
ciastkarnia na kruchym spodziejadł w dzieciństwie kaszki manny na gęsto z sokiem malinowym? Tym razem tradycyjnie ugotowana na mleku kasza manna została uzupełniona dodatkiem pysznych, słodkich owoców sezonowych: poziomek i jeżyn, oraz galaretki malinowej. U mnie na działce jest ich zatrzęsienie tych owoców, więc mogę korzystać do woli. Ten owocowy deser polecam zarówno dla dzieci jak i dorosłych Polecam też przepis na deser(...)czereśniami i czekoladą. Deser z kaszy manny z owocami poziomkami i jeżynami: Składniki na 2 porcje: 1 szklanka mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru szczypta soli galaretka poziomkowa Winiary jeżyny i poziomki Przygotowanie: 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i odrobinę soli, zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)przelać . do . blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą
RAROSSAmasła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 żółtka DEKORACJA dowolne galaretki bakalie krem PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę(...)foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Dekoracja Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor, gdy galaretki stężeją kroimy w drobną kostkę. Na środku babeczki za pomocą szprycy wyciskamy kleksy
RAROSSAstopni przez 20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie .Odstawić do zastygnięcia.Dwie zastygnięte pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)odstawić do wystudzenia.Przełożyć do blendera , dodać jogurt , cukier i zmiksować.Masę połączyć z żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieKolejny przepis z dodatkiem cukinii..Lubię dżem z cukinii..tym razem z dodatkiem galaretek agrestowych...moja cukinia była żółta a nie zielona, więc i kolor jest inny niż oczekiwałam [ miał być zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak.. 5 kg cukinii 1 kg cukru 4 galaretki agrestowe 5 łyżeczek kwasku(...)cytrynowego Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać
Moje domowe kucharzenieszkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżka octu winnego Jamar MASA SEROWA 25 dag chudego sera białego 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe ( brzoskwiniowe) 1/2 litra śmietany 30% lub 36% 1 " śnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków kokosowych garść migdałów [ płatków migdałowych] 2 łyżki cukru PONADTO(...)najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Ser biały utrzeć z cukrem,a następnie wlać zimną galaretkę i miksować do dokładnego połączenia. W osobnym naczyniu ubić śmietanę
Moje domowe kucharzeniepamiętam gdzie znalazłam..Ciasto jest proste do zrobienia..i na dodatek pyszne...u mnie zamiast twarogu są serki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare.. Składniki na Biszkopt(...)szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ] Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka żelatyny 6 dag masła
Moje domowe kucharzeniewaniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki 200 ml+ 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru Polewa 1 łyżka(...)ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi. Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,a następnie wylać na jedną cześć ciasta.Odstawić aż galaretka stężeje,następnie przykryć drugą częścią ciasta. Śnieżkę
Moje domowe kucharzeniewystarczy poświęcić minutkę i gotowe! Pyszne na przyjęcia dla dzieci, jako deser dla dorosłych! Nie będę się dłużej rozpisywać! Przystępuję do dzieła Składniki: 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki 1 szklanka owoców Mleko na początku musimy bardzo dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody (1 galaretka-1 szklanka wody). Mleko ubijamy na prawie sztywną pianę. Powoli dolewamy(...)ostudzone galaretki i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Rozlewamy do pucharków lub miseczek i wkładamy do lodówki żeby pianka stężała. Ja wykorzystałam dziś wiśnie z kompotu ale deser pyszny jest z malinami, brzoskwiniami czy borówkami. Pianka nie jest mocno słodka! :) więc się za bardzo nie zasłodzimy:) Super smakuje w takie upalne dni jak teraz
Olikowa kuchniaPolecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki: biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g(...)galaretki Winiary Pina Colada 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml) 500 ml wody polewa: 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę
Ze smakiem i z pasjąlekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi(...)łyżeczki proszku do pieczenia krem mascarpone 250g mascarpone 150g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru mus rabarbarowo-truskawkowy 300g czerwonych łodyg rabarbaru 100ml wody 50g cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250ml gorącej wody około 10 dużych truskawek poncz (kompot) rabarbarowy 1 łodyga rabarbaru 1-2 łyżki cukru woda Wykonanie: BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielone
Smakołyki Berenikimalin - u mnie mrożone, ale w sezonie można użyć świeżych. Pyszny, orzeźwiający, słodki i jednocześnie lekko kwaśny deser. Składniki: na okrągłą formę 24 cm 3 galaretki malinowe, 300 ml wody 450 g malin 1 kg serka homogenizowanego pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 300 ml wody. Mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie(...)już lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając. Dodajemy serki homogenizowane oraz garść malin - dokładnie mieszamy. W międzyczasie trzecią galaretkę rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Studzimy. Dno formy wykładamy biszkoptami, następnie masą z serków, na wierzch wykładamy pozostałe zamrożone maliny. Gdy galaretka będzie zimna, wylewamy stopniowo i powoli na maliny. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Lena Gotujedodatkowo udekorować większą ilością świeżych owoców. Polecam! Ilość: około 15 sztuk (w zależności od wielkości porcji) Czas przygotowania: około 20 minut Czas oczekiwania: około 2 h (stygnięcie galaretki + tężenie masy) Mini serniczki bez pieczenia z serka mascarpone - składniki: Masa: 500g serka mascarpone 330 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 galaretka na 500 ml wody(...)można dowolnej) Spód: mini biszkopty (można pokruszyć klasyczne) Wierzch: krem czekoladowy (ew. dżem) owoce bakalie mini biszkopty Mini serniczki bez pieczenia z serka mascarpone - przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Po tym czasie w misce umieścić zimną śmietankę, serek mascarpone oraz cukier. Całość zmiksować na stabilna masę
Di gotujepiankę cytrynową. Można podać w postaci tortu, mini porcji na urodziny, imieniny itp, nadając kształt jaki chcemy. Oczywiście możemy zmieniać smaki według własnych upodobań. A wszystko z udziałem tylko galaretek w proszku, które pod wpływem miksowania, zmieniają się w puszystą piankę. Wygląda pięknie i smakuje obłędnie. Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki(...)Można polać polewą czekoladową i wtedy ozdobić. Wszystko zależy tylko od Waszej kreatywności. Zapraszam po przepis:) Składniki: 1 blat biszkoptu jasny lub ciemny( lub paczka okrągłych biszkoptów) 3 galaretki cytrynowe 370 ml wrzątku 1 cytryna doadtkowo 1 śnieżka 200ml mleka Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Wlać do misy miksera i ubijać na puszystą białą masę. Zajmie to około
gotuj ze mną