galaretka - 14130 przepisów (strona:304/942)

Ciasto Guma balonowa 172

wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na masę: 2 kisiele z cukrem o smaku truskawkowym 2 galaretki o truskawkowe 1/2 l wody do gotowania kisielu   0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek   125 g margaryny Kisiele rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnej wody. Galaretki(...)rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Odstawiamy. Gotujemy kisiel. Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie. Dodajemy roztopioną margarynę. Znów mieszamy. Chwilę studzimy ( ok.3 minuty)   dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Domowe ciasta
SERNIK ANANAS 165

Sernik ananas ,  jest to bardzo łatwe w wykonaniu ciasto , w kształcie torcika. Wykonany na spodzie ciasteczkowym, z masą serowo kokosową i galaretką, daje nam bardzo łagodny i delikatny smak.  Jak wykonać sernik ananas pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości.  SERNIK ANANAS  SKŁADNIKI: Spód: ciastka owsiane(...)masło roztopione (80 g) Masa serowa: mascarpone (750 g) wiórki kokosowe (110 g) cukier (100 g) żelatyna sypka (20 g) + gorąca woda ( 100 ml.) mleko kokosowe (100 ml.) Dodatkowo: galaretki ananasowe (2 opakowania) + gorąca woda (600 ml.) 1 puszka z ananasem  zielona czupryna ze świeżego ananasa wiórki kokosowe do dekoracji  Potrzebne gadżety: Tortownica 24 cm. Mikser Waga kuchenna

RITA food channel
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 135

łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy(...)ubitymi białkami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x24cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut. Przygotowujemy dwa takie ciasta. Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ananasa osączamy. Kroimy w drobną kostkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru do smaku. Wlewamy schłodzoną, ale wciąż

Smaki Na Talerzu
Sernik z kremem i owocami 129

Sernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru 1 opakowanie(...)cukru 40 g kaszy manny skórka starta z 2 cytryn 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 4 jajka szczypta soli 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) dowolne owoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę

Passions hobbies life
PaSChA WiELkAnOcNA z GaLaReTkĄ 187

Składniki : Masa serowa: 1 kg twarogu kostka masła kubek śmietany 5 żółtek kubek cukru pudru laska wanilii rodzynki Maliny lub wiśnie  2 opakowania galaretki wiśniowej dr. Oetker Spód biszkoptowy: 3 jajka 3/4 kubka cukru 3/4 kubka mąki tortowej 1/4 kubka mąki ziemniaczanej Przygotwanie : W dużej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem i wanilią, wstawiamy do garnka z gorącą(...)miękkim masłem, dodadjemy do masy żółtkowej, dokładnie mieszamy, dosypujemy rodzynki  Masę przekładamy do tortownicy, ustawiamy na dużym talerzu, wstawiamy do lodówki, by masa odciekła z nadmiaru płynu,  galaretki rozpuszczamy w polowie wody przewidzianej w przepisie,  schłodzić w lodówce, na wierzchu paschy układamy wybrane owoce,zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy. Smacznego! P.S Smak galaretki możecie zmienić, my po prostu

Luźna Kuchnia
Wiosenny torcik z kiwi 156

Pysio lub Kubuś 2 op budyniu śmietankowego (po 40 g) masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta do dekoracji: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 1 łyżkę cukru pudru 2-3 szt kiwi Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem(...)resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.  Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki,każdą rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,przelać do płaskich naczyń i odstawić do całkowitego stężenia. Tę czynność należy przygotować kilka godzin wcześniej. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru

Kolorowa kuchnia Elki
ROLADA Z WAFLA 166

Pyszna rolada bez pieczenia z dwoma kremami i galaretką w środku. Polecam :) SKŁADNIKI NA 3 ROLADY: 3 wafle opakowanie galaretki wiśniowej MASA 1: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 15-20 dag kokosu 1 szklanka mleka 2 łyżki kaszy manny MASA 2: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru 32 dag herbatników 4 łyżki kakao WYKONANIE: W pierwszej kolejności(...)rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Wlewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w paski. Herbatniki mielimy w blenderze lub młynku. MASA 1 : Gotujemy mleko z cukrem pudrem, wsypujemy kaszę mannę i kokosy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masła na puch, dodajemy po łyżce kokosów. MASA 2: Gotujemy wodę z pudrem i kakao. Dodajemy

Pani na deser
Ciasto „Danio” 1697

ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało. Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe. Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku(...)budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl. wrzątku Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego płatki migdałowe Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną

Smaki Na Talerzu
Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem 101

Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem Galarciki z mięsem, warzywami i jajkiem są bardzo smaczne i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Często stanowią pyszną przekąskę na przyjęciu. Zazwyczaj przed jedzeniem polewane są sokiem z cytryny (lub octem) i serwowane są ze świeżym pieczywem.     Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kg wieprzowiny (u mnie łopatka) 3-4 jajka(...)puszki oraz po łyżce krojonych gotowanych warzyw. Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremki wkładamy do lodówki aby galaretka stężała *** *** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy pokrojone mięso, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało *** *** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw, zalewamy wywarem

Blog z Apetytem
Zakochane ciasteczka ;) 104

Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe(...)gorącą wodą *** *** Pełne ciasteczka smarujemy cienką warstwą lukru i przyklejamy do nich ciastka z otworami *** *** Polukrowane i posklejane ciasteczka odkładamy do wyschnięcia *** *** W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do gorącej galaretki wkładamy kilka zamrożonych truskawek i całość odkładamy na około 10 minut *** *** Po tym czasie truskawki z galaretką miksujemy na jednolity mus *** *** Otwory

Blog z Apetytem
DESER CHIA Z PORZECZKAMI | rita food channel 105

zebrane na działce moich rodziców. Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne. (porzeczka czerwona) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody 1 puszka kremu kokosowego (lub mleka) kokosowego 4 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu 200 gr. śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru(...)pudru czerwone porzeczki 250 gr. WYKONANIE:  fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody.  galaretkę przelewamy do szerokich szklanek ułożonych pod skosem na filiżankach i zostawiamy do stężenia.  do miski wlewamy krem kokosowy (400 ml.)  - wsypujemy 4 łyżki nasion chia. - dodajemy 2 łyżki miodu - dobrze i energicznie

Rita creative
DESER CHIA Z BANANAMI 🍌 200

przez te upały bita śmietana szybko opadała. Jak wykonać taki orzeźwiający deser możecie zobaczyć w   filmiku   Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI  na 4 porcje: 🍌 1 zielona galaretka 🍌 1 puszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody(...)cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy do niego 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki

Rita creative
Ciasto Egzotyczna Fantazja 147

wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie(...)kroimy na dwie równe części: Składniki na krem z owocami: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej ½  owoców ananasa z puszki ½ owoców brzoskwiń z puszki 250 g masła roślinnego Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę

Domowe ciasta
Ciasto Usta Murzyna 128

bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to ja J Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki(...)masę śmietanową: 5 łyżek masła 7  łyżek cukru pudru 660 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody + opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy

Domowe ciasta
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 111

budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej (miękkiego) ok. 300 ml syropu w którym były brzoskwinie 200 ml wody 3-4 łyżki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe 1000 ml wody gorącej wykonanie: Brzoskwinie odsączamy od syropu. Syrop mieszamy z wodą. Ok. 250 ml syropu zagotowujemy z cukrem. W pozostałym dokładnie mieszamy budynie, mąkę oraz żółtka(...)gotującego się syropu. Gotujemy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę (dwie – trzy połówki możemy odłożyć do kremu). Galaretki rozpuszczamy w gorącej i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania