połowę [ nie jest to koniecznie , bo można zrobić z jednej warstwy biszkoptu, jednej warstwy masy i okruchów biszkoptu lub tak jak u mnie podwójnie. Masa 1/2 szkl. wody 1 galaretka w proszku [ u mnie wiśniowa] 800 g śmietany 30% 1 szkl.truskawek pokrojonych w ćwiartki Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2 . Galaretkę przelać(...)umytego naczynia założyć motylek,wlać śmietanę, ubijać 1 min 30 s/obr. 3. Ubijać kolejne 30 s/obr. 3 , w tym czasie stopniowo wlewać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać kopystką.Połowę masy przelać na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, przykryć drugim blatem ciasta, na to wylać resztę masy. Wierzch posypać wcześniej
Moje domowe kucharzeniekwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe(...)szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier
Smaki Na Talerzujajek 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 2 czubate łyżki kakao 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny ew troszkę kwasku cytrynowego 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka o dowolnym smaku dowolne owoce (np borówka amerykańska, ananas, morele, brzoskwinie itd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wlewamy 6 żółtek z jaj oraz dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 czubatą(...)biszkoptami, a następnie zalać je około połową przygotowanej uprzednio masy. Do pozostałej masy dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie miksujemy. Następnie zmiksowaną masę wylewamy do naszej tortownicy. Rozpuszczamy 2 galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały). Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy
Blog kulinarny S9.PLciacho robiłam kilka dni temu, zjedzone było ze smakiem ,mimo tego , że przez pomyłkę do galaretki do masy jogurtowej dałam za dużo wody i masa nie stężała tak jak powinna.Ciasto na biszkopt można zrobić metodą tradycyjną a ja zrobiłam w termomiksie. Biszkopt 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Dodatkowo 400ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody truskawki Rozgrzać piekarnik do temp. 180°.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 6 min/obr. 4.Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek.Zawarto
Moje domowe kucharzenieupalne czerwcowe dni polecam truskawkowe orzeźwienie w postaci zimnego deseru z lodówki. warstwa truskawkowa: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml gorącej wody Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z truskawkami. Masę wylać do foremek silikonowych i odstawić do stężenia. warstwa jogurtowa: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 galaretka krystaliczna 200 ml gorącej wody(...)Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić i zmiksować z jogurtem, wylać na warstwę truskawkową. Deserki chłodzić w lodówce kilka godzin. Przed wyłożeniem foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie wtedy bez problemu deserki wyjdą z foremek
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki : 160 g ciasteczek pełnoziarnistych 40 g masła roztopionego 500 g truskawek na mus 350 g truskawek 30 g cukru pudru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej 15 g żelatyny w proszku 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 250 g serka kremowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie 250 g ricotty Ponadto(...)ciastka miksujemy w robocie lub rozbijamy wałkiem. Tak rozdrobnione możemy połączyć z letnim przestudzonym masłem. Rozprowadzamy masę równomiernie we formie. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy. 2. Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 250 ml wody ciepłej (nie wrzącej!), odstawiamy do przestudzenia. 3. 500 g truskawek i cukier puder zmiksujemy dokładnie blenderem na gładką masę . Do truskawek dodajemy
vaniliowoczekoladowazdarzy;) Gdy chęci są duże, a jednak czasu brak na przygotowanie, wówczas świetnie sprawdza się takie właśnie „ptasie mleczko”. To nic innego jak śmietanka ubita z tężejącą galaretką. Niby nic wyszukanego, ale potrafi sprawić przyjemność dużym i małym;) Nie wymaga żadnych wyszukanych składników i jest proste do przygotowania. Smakuje lekko i orzeźwiająco. Jeszcze lepsze będzie z dodatkiem świeżych(...)owoców 600 ml śmietanki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej 1 cytryna 2-3 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórę i wyciskamy sok. Odmierzamy 400 ml kremówki. Łączymy ją ze skórką cytrynową i ubijamy na sztywno. Pod koniec
Smaki Na Talerzuserka ricotta 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki żelatyny lub agar agar 1/3 szklanki gorącej wody Na górę: 2 galaretki truskawkowe (najlepiej bez cukru) truskawki przekrojone na połówki :) PRZYGOTOWANIE Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Ciasteczka blendujemy i mieszamy(...)wystudzenia. Mieszamy serek, jogurt, słodzidło, olejek i żelatynę. Wykładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia (około godziny). Układamy na górze owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Znów wkładamy do lodówki, aż galaretka do końca zastygnie. Na koniec zajadamy ze smakiem lekki sernik z truskawkami! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na te domowe wafle jako jeden z nielicznych na blogu, nie zawiera w swym składzie masła. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie cukru, śmietany, galaretki i… wafli rzecz jasna. Minimum pracy, maksimum przyjemności;) Jeśli, podobnie jak i ja na początku, zastanawiacie się, czy ta masa ma prawo się udać, uspokajam – udaje się! Trzeba jednak się nie spieszyć(...)podgrzewać masę na małym ogniu, a nie szybko gotować – to a propos gotowania galaretki;) Wafle mają przyjemny, orzeźwiający smak i myślę, że mogą być fajną odskocznią od tych najbardziej tradycyjnych, czekoladowych czy z bakaliami. 1 szkl. cukru 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 1 op. galaretki cytrynowej 5 wafle/andruty Cukier oraz kwaśną śmietanę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym
Smaki Na Talerzujajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 50g czekolady mlecznej lub deserowej 3 banany 200g truskawek *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce, natomiast wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy na połówki. Pokrojone owoce układamy na cieście *** *** Następnie owoce smarujemy
Blog z ApetytemPrzepis na pyszne ciasto z czereśniami bez pieczenia . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje. Przełożone jest herbatnikami, kremem czekoladowym, kremem z mascarpone i różową galaretką. Jak wykonać ciasto z czereśniami możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. CIASTO Z CZEREŚNIAMI bez pieczenia SKŁADNIKI: Krem: posypka czekoladowa (pół(...)serek mascarpone (200 g) cukier puder (3 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/3 szkl.) Warstwa galaretkowa: czereśnie wydrylowane (500 g) galaretki rubinowe (2 op.) + gorąca woda (700 ml) Dodatkowo: herbatniki (2 opakowania) Potrzebne gadżety: Mikser Szpatułka Waga kuchenna Miarka kuchenna F oremka 24cm. x 32cm. Szklanka o pojemności 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channeljeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna .. składniki : biszkopt : 5 jajek(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą) 500 g serka mascarpone 1 laskę wanilii 3 łyżki cukru pudru dodatkowo : truskawki , najlepiej duże i świeże 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier puder , cały czas ubijając białko . Następnie żółtka, nadal ubijając. Przestajemy ubijać i delikatnie wsypujemy
Ogrodnik w podróżyCiasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)DODATKOWO : 2 galaretki truskawkowe garść jagód lub borówek
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej(...)formy 25x35cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia następnie przeciąć wzdłuż na pół. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, dodając o szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem na niskich
KUCHNIA POLSKAminut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Torcik malinowy Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru z dodatkiem malin 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka malinowa Galaretkę rozpuścić w możliwie niewielkiej ilości wody jednak nie więcej 100- 150 ml. Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Jak galaretka będzie tężała, zacząć ubijać śmietanę(...)ubitej śmietany dodać zimna tężejącą galaretkę oraz żelatynę, dalej ubijając. Artykuł Torcik malinowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia