galaretka - 14130 przepisów (strona:299/942)

Szybki sernik na zimno 213

deserowych (ja użyłam Łakotek kokosowych 168 g) 70 g roztopionego masła   250 g mascarpone 250 g białego sera na sernik 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny 250 g śmietany 36 %   Ciastka kruszę – można wrzucić je d miski i do skruszenia użyć tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło. Mieszam. Układam równo masę(...)spód tortownicy 25 cm. Równomiernie rozkładam i dociskam by wygładzić powierzchnię. 1 galaretkę rozpuszczam w 1 szkl gorącej wody dodaję żelatynę. Mieszam. Studzę by była letnia. Do miski wlewam śmietanę 36%. Miksuję na sztywno, dodaję ser i serek mascarpone, miksuję nadal. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Dodaję wąskim strumieniem galaretkę z żelatyną. Miksuję. Wylewam na spód znajdujący się w tortownicy

MojaQchnia.pl
Sernik na zimno 262

naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju Składniki na masę: 1 puszka brzoskwiń w syropie 250 ml śmietany kremówki 30% 600 g serka homogenizowanego 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki żelatyny Opis przygotowania: Na początku przygotowujemy biszkopt. Możemy użyć kupionych biszkopcików, ale proponuję upiec własny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywną masę i dodajemy(...)pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawam na dwa blaty. Na początku najlepiej przygotować galaretkę, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Szklankę napełniamy 1/3 zagotowanej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę i dodajemy serki. Następnie cały czas miksując

Ciastka i ciasta
Chatka Baby Jagi 252

Dzisiaj zapraszam na pyszny serniczek na zimno. Prosty i szybki w wykonaniu - Chatkę Baby Jagi. Do środka dodaję galaretkę lub banana. Pychotka Składniki: 0,5 kg tłustego sera białego z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 36 sztuk herbatników odrobina aromatu waniliowego czerwona galaretka lub 2-3 banany 2-3 łyżeczki żelatyny Idealna czekoladowa polewa(...)łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao naturalnego 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Galaretkę rozpuścić i pozostawić do całkowitego stężenia. Resztę składników ogrzać do temperatury pokojowej.  Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser.  Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Później ogrzać w mikrofali lub kąpieli

Cukiernia Pychotki
Walentynkowa szpajza cytrynowa 181

niej sądzicie?   (około 5 porcji) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)   Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).    Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*). (Powinna mieć około(...)wysokości.)   Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać małe i średnie serduszka. Przygotować szpajzę.   Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem zmiksować do białości, a następnie dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywno i delikatnie połączyć

Di gotuje
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 361

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem(...)przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić

https:KKuchniaMniam
Kolorowy deser z galaretką- salceson. 798

Kolorowy deser z galaretką. Edyta Guhl Witajcie, dzisiaj moja kolejna propozycja na karnawał, bajecznie kolorowy deserek z galaretką. Przepis pamiętam z dzieciństwa pod nazwą salceson, bajka lub ptasie mleczko. Jest bardzo prosty do zrobienia i trzeba przyznać, że wygląda efektownie. Zapraszam serdecznie :-) Kolorowy deser z galaretką: Składniki: 4 galaretki

dolcevitainmykitchen
Deser jogurtowo-mandarynkowy 194

mróz. Dlaczego zatem nie wykorzystać ich do prostego deseru? Składniki na pewno znajdą się w domu a i jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Najdłużej oczekuje się na stężenie galaretki, ale przy obecnych minusowych temperaturach wystarczy wystawić garnek na balkon czy parapet i w kilka chwil będzie gotowa :) Składniki na 2 porcje duże opakowanie jogurtu greckiego (u mnie(...)galaretka pomarańczowa 250 ml wody 1 łyżka cukry pudru 4-5 mandarynek Zagotować 250 ml wody i rozpuścić w niej galaretkę. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i pokroić na połówki. Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem. Do jogurtu dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą trzepaczki). Gdy masy ładnie się połączą dodać mandarynki. Krótko zamieszać łyżką i przełożyć

My simple kitchen
pyszne ciasto jamajka 2199

łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dodatkowo: 4-5 szt. bananów 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowego 2 galaretki cytrynowe 750 ml gorącej wody kawałek startej czekolady wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: Jeden blat ciasta wkładamy do foremki(...)Ponczujemy. Rozsmarowujemy na nim dżem, układamy połówki bananów. Wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Następnie wykładamy równomiernie 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy stratą czekoladą. Ciasto schładzamy, najlepiej przez noc w lodówce i przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto oczy carycy 401

łyżki kakao 1/3 szkl. oleju rzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 1 paczka okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa napar: 1/2 szkl. zaparzonej mocnej kawy 1 łyżka rumu lub amaretto krokant: 1 szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych(...)Wystudzić. Krem: Budyń ugotować na mleku, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku  i wystudzić. Dodać rum lub amaretto. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty

Kolorowa kuchnia Elki
Galaretka kawowa na mleku migdałowym 185

ednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie(...)łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu i wlej do szklanek. Odstaw aż galaretka lekko stężeje. Czynność powtarzaj z różnymi proporcjami mleka migdałowego i kawy. U mnie warstwy kolejno zawierają: 200 ml mleka + 100 ml kawy, 100 ml mleka + 200 ml kawy

Food Square
Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami 218

mnie biały] 1/4 szkl. zimnej wody Dodatkowo: kilka łyżek dżemu 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku 6-7 łyżeczek żelatyny 1-2 łyżeczki kakao dowolne owoce 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto [ jeśli   ciasto będzie zbyt kruche – dodać trochę więcej śmietany, jeśli będzie się lepić – trochę więcej mąki(...)rozpuszczoną żelatynę.Podzielić na części, do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.Masę wylać na przemian na ciasto. Gdy zastygnie ułożyć na nim dowolne owoce. Owoce zalać tężejącą galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Moje domowe kucharzenie
Śnieżny puch 531

herbatników Śnieżny puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 2 szkl mleka 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe) 1 l wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy(...)ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią . Na dnie ułożyć herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie [ każdy rodzaj osobny], odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Podzielić na połowę.Do jednej połowy wlewać 1 galaretkę strumyczkiem

Moje domowe kucharzenie
Deser jagodowy z galaretką i bita śmietaną 412

Składniki na 3 duże porcje lub 4-5 mniejszych: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 130 g jagód lub borówek (mogą być mrożone) 400 g serka waniliowego 400 śmietany kremówki (lub mniej) 1 łyżka cukru pudru Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlać do szklanek i poczekać do stężenia galaretki. Serek śmietankowy zmiksować z jagodami. Nałożyć na galaretkę. Śmietanę

Moja Galeria Smaku
Deser na szybko - owocowa pianka 278

Jest to deser który mogą przyrządzić nawet dzieci, wykonanie zajmuje ok. 5 minut. Zimna galaretka w połączeniu z bitą śmietaną bardzo szybko tężeje, więc nie musimy też długo na niego czekać. Z podanych proporcji wychodzą ok. 2 duże porcje, ale wszystkie składniki możemy podwoić albo nawet potroić czy też zrobić różnosmakowe, warstwowe deserki. Smakuje jak puszysty sernik na zimno :) Składniki(...)duże porcje) : 200 ml śmietanki do deserów 30 % 1 owocowa galaretka o dowolnym smaku Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody (możemy rozpuścić w mniejszej ilości wrzątku, a potem dolać zimnej wody). Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ostudzoną galaretkę z bitą śmietaną, przelać do słoiczków i wstawić do lodówki. Podawać przyozdobione owocami

Dobra karma
Jogurtowy deser z borówkami amerykańskimi 650

Delikatny, lekki deser na bazie jogurtu naturalnego z borówkami amerykańskimi i galaretką. Nie wymaga pieczenia, gdyż na spodzie są gotowe biszkopciki, a dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni. Na taki jogurtowiec mogą pokusić się osoby będące na diecie, jak i mamy karmiące :) SKŁADNIKI: ok 11 okrągłych biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 300g(...)borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa 3/4 szklanki wody Żelatynę rozprowadzić w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewać, aż się rozpuści. Jogurt w temperaturze pokojowej roztrzepać z cukrem i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Na dnie formy o średnicy 22cm ułożyć biszkopty i zalać jogurtem. Zanim stężeje rozłożyć połowę borówek i wcisnąć je w jogurt, aż będą całe zakryte. Wierzch

https:KKuchniaMniam