galaretka - 14130 przepisów (strona:293/942)

Wiosenny torcik z kiwi 201

Pysio lub Kubuś 2 op budyniu śmietankowego (po 40 g) masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka zielona 1 galaretka żółta do dekoracji: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 1 łyżkę cukru pudru 2-3 szt kiwi Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem(...)resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.  Gorący budyń wylać na upieczony biszkopt,dokładnie wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki,każdą rozpuścić w 300 ml wrzącej wody,przelać do płaskich naczyń i odstawić do całkowitego stężenia. Tę czynność należy przygotować kilka godzin wcześniej. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru

Kolorowa kuchnia Elki
ROLADA Z WAFLA 212

Pyszna rolada bez pieczenia z dwoma kremami i galaretką w środku. Polecam :) SKŁADNIKI NA 3 ROLADY: 3 wafle opakowanie galaretki wiśniowej MASA 1: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 15-20 dag kokosu 1 szklanka mleka 2 łyżki kaszy manny MASA 2: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru 32 dag herbatników 4 łyżki kakao WYKONANIE: W pierwszej kolejności(...)rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Wlewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w paski. Herbatniki mielimy w blenderze lub młynku. MASA 1 : Gotujemy mleko z cukrem pudrem, wsypujemy kaszę mannę i kokosy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masła na puch, dodajemy po łyżce kokosów. MASA 2: Gotujemy wodę z pudrem i kakao. Dodajemy

Pani na deser
Ciasto „Danio” 1782

ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało. Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe. Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku(...)budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl. wrzątku Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego płatki migdałowe Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną

Smaki Na Talerzu
Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem 150

Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem Galarciki z mięsem, warzywami i jajkiem są bardzo smaczne i niezwykle efektownie prezentują się na stole. Często stanowią pyszną przekąskę na przyjęciu. Zazwyczaj przed jedzeniem polewane są sokiem z cytryny (lub octem) i serwowane są ze świeżym pieczywem.     Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kg wieprzowiny (u mnie łopatka) 3-4 jajka(...)puszki oraz po łyżce krojonych gotowanych warzyw. Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremki wkładamy do lodówki aby galaretka stężała *** *** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy pokrojone mięso, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało *** *** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw, zalewamy wywarem

Blog z Apetytem
Zakochane ciasteczka ;) 160

Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe(...)gorącą wodą *** *** Pełne ciasteczka smarujemy cienką warstwą lukru i przyklejamy do nich ciastka z otworami *** *** Polukrowane i posklejane ciasteczka odkładamy do wyschnięcia *** *** W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy: galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do gorącej galaretki wkładamy kilka zamrożonych truskawek i całość odkładamy na około 10 minut *** *** Po tym czasie truskawki z galaretką miksujemy na jednolity mus *** *** Otwory

Blog z Apetytem
DESER CHIA Z PORZECZKAMI | rita food channel 152

zebrane na działce moich rodziców. Porzeczki są bardzo zdrowe, kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Podobno łagodzą też bóle menstruacyjne. (porzeczka czerwona) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 1 fioletowa galaretka + 1 szkl. gorącej wody + 1 szkl. zimnej wody 1 puszka kremu kokosowego (lub mleka) kokosowego 4 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu 200 gr. śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru(...)pudru czerwone porzeczki 250 gr. WYKONANIE:  fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody, dobrze mieszamy i dolewamy jeszcze 1 szkl. zimnej wody.  galaretkę przelewamy do szerokich szklanek ułożonych pod skosem na filiżankach i zostawiamy do stężenia.  do miski wlewamy krem kokosowy (400 ml.)  - wsypujemy 4 łyżki nasion chia. - dodajemy 2 łyżki miodu - dobrze i energicznie

Rita creative
DESER CHIA Z BANANAMI 🍌 257

przez te upały bita śmietana szybko opadała. Jak wykonać taki orzeźwiający deser możecie zobaczyć w   filmiku   Serdecznie zapraszam do oglądania. SKŁADNIKI  na 4 porcje: 🍌 1 zielona galaretka 🍌 1 puszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody(...)cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy do niego 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki

Rita creative
Ciasto Egzotyczna Fantazja 200

wakacji;) Ananasy i brzoskwinie są tego sprawcami. A sam przekładaniec to wielokolorowy biszkopt’( nie jest to jednak tradycyjny biszkopt bo zawiera dodatek oleju) przekładany kremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie(...)kroimy na dwie równe części: Składniki na krem z owocami: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej ½  owoców ananasa z puszki ½ owoców brzoskwiń z puszki 250 g masła roślinnego Mąki, żółtka i ½ szklanki mleka dokładnie roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę

Domowe ciasta
Ciasto Usta Murzyna 180

bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to ja J Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki(...)masę śmietanową: 5 łyżek masła 7  łyżek cukru pudru 660 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody + opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy

Domowe ciasta
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 156

budynie waniliowe 1 łyżka mąki pszennej 250 g masła, w temperaturze pokojowej (miękkiego) ok. 300 ml syropu w którym były brzoskwinie 200 ml wody 3-4 łyżki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe 1000 ml wody gorącej wykonanie: Brzoskwinie odsączamy od syropu. Syrop mieszamy z wodą. Ok. 250 ml syropu zagotowujemy z cukrem. W pozostałym dokładnie mieszamy budynie, mąkę oraz żółtka(...)gotującego się syropu. Gotujemy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę (dwie – trzy połówki możemy odłożyć do kremu). Galaretki rozpuszczamy w gorącej i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy brzoskwinie i odstawimy do lekkiego stężenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem (opcjonalnie możemy dodać pokrojone dwie – trzy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach 186

Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:)   SKŁADNIKI: 3/4 szklanki kaszy manny 700 ml mleka 140 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników 3 mandarynki 1 galaretka pomarańczowa(...)układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu. Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Galaretka winogronowa 203

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis(...)galaretkę z winogron

Korniszonki
Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 329

zdaniem najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki (cieńsze niż widać u mnie na początkowych zdjęciach). Mus śliwkowy jak dla mnie super sprawa – czuć było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki(...)cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy: 1,2 kg śliwek węgierek 3 galaretki czerwone opcjonalnie cukier do smaku Krem śmietankowy: 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Terrina na cydrze z owocami lata 181

errina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu(...)Odstaw do wystudzenia. Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż

Food Square