szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą(...)ręcznie ,albo na najniższych obrotach! Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C. MASA: Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę. Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ). Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia. Śmietanę
Ostra na Słodkokalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy ;) Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym. Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko L – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * mąka(...)szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g * galaretka arbuzowa – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
Ostra na SłodkoDeszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące. Postanowiłam je nieco osłodzić... Użyłam ich do przygotowania bardzo prostego ciasta. Upiekłam biszkopt, przygotowałam budyń i galaretkę do tego truskawki i gotowe! Składniki na biszkopt: 4 jajka 120g cukru 60g mielonych migdałów 60g mąki ziemniaczanej 30g wiórków kokosowych Potrzebujemy także: budyń waniliowy galaretka truskawkowa truskawki Zaczynamy(...)tarty, nie muszę więc wykładać jej pergaminem ani smarować tłuszczem. Ciasto pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni. W czasie gdy ciasto nabiera rumieńców przygotowujemy budyń i galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremki i rozsmarowujemy na jego powierzchni budyń. Na warstwie budyniu układamy truskawki. Na koniec całość polewamy galaretką. Galaretka
Smakowity Blog KulinarnyNakład pracy...20 minut. Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj - łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę(...)blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś
Pasje Jolkiciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku. Składniki na biszkopt: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki. Składniki na piankę brzoskwiniową: 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Gotujemy jedną szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy
Salonik smakówGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :) Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :( I była udana. Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało, palce lizać. A jedyną wadą gotowania nóżek w szybkowarze była ich mała przejrzystość. Były za to bardzo kleiste, po stężeniu super twarde, a to mi chodziło :) I to bez dodatku żelatyny. Przez sezon(...)zimowy taka galaretka będzie częściej pojawiać się na moim stole. Wreszcie wykorzystam szybkowar, a moje stawy zyskają na tym :) Składniki : 2 nóżki, najlepsze przednie i bez owłosienia :), opalić nad gazem jeśli takie jest ! 2 marchewki 1 pietruszka, kawałek selera i pora sól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy 2 ząbki czosnku, na potem Przygotowanie : Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej
Proste Potrawyjajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego 2 galaretki cytrynowe 1/2 szkl. cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe ok. 1/2 szkl cukru kostka margaryny Mus truskawkowy: truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem(...)zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych) galaretka (u mnie wiśniowa) 1 łyżka żelatyny dodatkowo : okrągłe biszkopty Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
charlotte gotujekrem zgęstnieje ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło - mieszamy, aż masa połączy się w idealny krem. Odstawiamy do ostygnięcia. galaretka malinowa W garnuszku gotujemy maliny z cukrem ok 15 minut, aż do momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje(...)każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h. Smacznego
Niezły MłynekKawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kawę z żelatyna i wymieszać mikserem. 2 galaretki zielone 3 łyżeczki żelatyny 1 l przegotowanej wody Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Warstwy ciasta : Ciasto przeciąć na pół(...)szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru ). Masę podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na spód ciasta. Na masę ułożyć biszkopty . Na biszkopty połowę dobrze tężejącej galaretki Na galaretkę znowu masę kawową . Biszkopty. Masa kawowa Zielona galaretka SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilimąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe 12 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy(...)Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta: ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa Ps. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi
Ala piecze i gotujeSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy(...)galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową. Schłodzić w lodówce
Walijskie Pichceniesłodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa(...)Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić. Bardzo zimną, już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Dodać rodzynki (jeśli lubimy) i delikatnie wymieszać łyżką
Walijskie Pichceniewypalił i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy(...)czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Do każdej foremki wlewamy odrobinę galaretki. Wstawiamy do lodówki kiedy odrobinę się zsiądzie dolewamy paana cottę i całośc zalewamy czekoladą. Kolejna propozycja jest taka, że omijamy galaretkę i wlewamy ok 2/3 wysokości panna cotty do każdej z foremek i wkładamy do środka jedną zamrożoną malinę. Zalewamy czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia. Następnie (najlepiej po kilku
Malinowe Pocałunkiosobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (u mnie mielona wanilia ) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone) 1 i 1/2 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować(...)rozpuściła się nam wstawiamy na kolejne 30 sek. Wlewamy ją do mleka ze śmietanką i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się delikatnie zsiadać. Do tego momentu często ją mieszamy. Galaretka. Maliny wsypujemy do rondelka dolewamy wodę i chwilę gotujemy doprawiamy do smaku cukrem. Miksujemy blenderem, przecieramy przez sito. Żelatynę i galaretkę rozpuszczamy w szkl wody i dolewamy do malin. Wylewamy
Malinowe PocałunkiSkładniki : 660 ml śmietanki 30 % ( ja używam 2 opakowań po 330 ml z biedronki ) 2 galaretki 2 szklanki wrzącej wody maliny lub inne owoce Wykonanie : Przygotowywujemy 2 miseczki do każdej wlewamy po szklance wrzątku i wsypujemy galaretki 1 opakowanie do jednej miseczki drugie do drugiej Mieszamy i studzimy Śmietankę ubijamy - można dodać troszkę cukru ale nie jest(...)konieczne bo galaretki są słodkie . Dzielimy na 2 części ( jeśli galaretki są o rożnych kolorach jeśli mamy dwie takie same to nie trzeba ) Do jednej części śmietanki dodajemy jedną galaretkę do drugiej drugą Przekładamy jedną masę - do połowy pucharka wykładamy owoce , nakładamy drugą masę i dekorujemy owocami i np. miętą Wkładamy do lodówki do stężenia Z podanych proporcji
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę