galaretka - 14130 przepisów (strona:279/942)

Ciasto piankowe z soczystym kiwi 145

szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka agrestowa   Pianka: 100 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe   Dodatkowo: dojrzałe kiwi 10-11 sztuk Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier(...)minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjmujemy i studzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy.   3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Arbuzowiec 440

cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao(...)szklanki wrzącej wody, mieszamy żeby nie było grudek i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy żelatynę. Ciasto kakaowe nasączamy, smarujemy bitą śmietaną i przykrywamy blatem ciasta makowego. Galaretka arbuzowa: Miąższ umieszczamy w garnku, gotujemy aż puści sok i będzie miękki. Ja swojego dodatkowo zblendowałam, ale nie jest  to konieczne. Do gorącego arbuza dodajemy galaretki. Mieszamy, żeby

Czerwona Porzeczka
jaglarnik, czyli sernik jaglany na zimno z truskawkami 195

ustępuje tradycyjnej wersji z wykorzystaniem twarogu czy serka. Ma idealną konsystencję, jest wilgotny i doskonale orzeźwia w te upalne dni. Na wierzch można kłaść wszelkie owoce sezonowe i ulubioną galaretkę. Wszystkie łasuchy będą zachwycone, wliczające te negatywnie nastawione do zdrowych modyfikacji (sprawdzone :)) Czego potrzebujemy? (na okrągłą tortownicę o średnicy 22cm) - 2 szklanki kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego(...)duży jogurt naturalny (400 ml) - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - pół szklanki cukru (lub innego słodzidła) - pół szklanki wiórek kokoswych - 6 łyżeczek żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka w ulubionym smaku - garść truskawek (lub innych sezonowych owoców) Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy na mleku według tego przepisu , aż do całkowitego wchłonięcia mleka (około 20 minut). Zdejmujemy z ognia

two broke sisters
Ciasto Kubuś bez pieczenia 438

Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 20 sztuk biszkoptów okrągłych, 20 sztuk delicji o smaku pomarańczowym, kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Masa kubusiowa(...)soku odlać 1/2 szklanki. Pozostały sok zagotować. W odlanym soku wymieszać budynie. Masę wylać do gotującego się soku. Wymieszać i gotować 2 minuty. Do gorąc ego budyniu wsypać galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie wymieszać. 2.  Spód blaszki wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać gorącą masę kubusiową. Wyrównać i odstawiać do stężenia. Na masie ułożyć delicje. 3.  Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z wiśniami 166

tylko z brzoskwiniami można zobaczyć tutaj Sernik na zimno . Wiśnie wtopione w bitą śmietanę. Pyszności. SKŁADNIKI: 5  serków homogenizowanych o smaku waniliowym ( można więcej, wtedy mamy wyższy ) 5 galaretek w różnych kolorach ( galaretki proporcjonalnie do serków) 1/2 kg świeżych wiśni 500 g. śmietanki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru (można  mniej, jak nie lubimy słodkie) 3 łyżeczki żelatyny(...)szklanki gorącej wody WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody, studzimy i mieszamy z serkiem Wlewamy na spód małej tortownicy. Chłodzimy w lodówce do  stężenia. Przygotowujemy następny kolor  galaretki i postępujemy  podobnie. Na wierzch układamy wiśnie.  Ostatnia warstwa to bita  śmietana, którą ubijamy mikserem , dodajemy cukier i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 175

warstwą konfitury, ewentualnie dżemu.  Składniki na mus wiśniowy: - 500 mililitrów śmietanki tortowej - 3 - 4 łyżeczki żelatyny spożywczej  - 1 łyżka cukru pudru - 450 gram konfitury (tutaj wiśniowej) - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - owoce (tutaj wiśnie) Przygotowanie musu wiśniowego: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę. rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec(...)ubijania cukier puder. Następnie dodajemy do masy konfitury oraz przestudzoną żelatynę z galaretką. Dokładnie łączymy składniki. Wylewamy wszystko na mus czekoladowy, zanim odstawimy do stężenia, układamy jeszcze owoce. Składniki na glazurę wiśniową: - 1 galaretka (tutaj wiśniowa) - 350-400 mililitrów wody Przygotowanie glazury wiśniowej: Galaretkę łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na mus wiśniowy. Voila! Kolejność

Życie zamknięte w smaku
Szybki biszkopt z pianką truskawkową i owocami 296

stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Nasączamy alkoholem według uznania. Składniki na piankę truskawkową: - garść truskawek - 600 gram jogurtu naturalnego - 300 gram kwaśne śmietany 18% - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie pianki truskawkowej: Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Jogurt łączymy ze śmietaną oraz przestudzoną galaretką(...)etapie musimy użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt. Składniki na wierzch: - garść truskawek - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie wierzchu: Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Biszkopt z jogurtową pianką 170

wyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(...)Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki na masę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami

Życie zamknięte w smaku
Owocowy sernik bez pieczenia 94

dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody(...)dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Wieloowocowy placek z jogurtowymi galaretkami 136

przypomnienia, dokładne wykonanie podane w cytrynce   http://ewysmaki.blogspot.com/2014/10/cytrynka-puszyste-ciasto.html#comment-form ) 5-6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Dodatkowo 1 galaretka kiwi 1 galaretka truskawkowa 4 jogurty naturalne Truskawki z kompotu Brzoskwinie z syropu Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na połowę na dwa cienkie placki. Jedną połowę umieszczamy ponownie(...)blaszce. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej robić to mikserem ) dodajemy 2 jogurty, dalej mieszamy. Pozostawiamy do tężenia. Placek nasączamy płynem z kompotu i układamy pokrojone brzoskwinie. Gdy galaretka będzie już lekko tężała wylewamy ją na ciasto. Gdy całkowicie stężeje nakładamy kolejny placek, nasączamy i postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio. Owoce, galaretka z jogurtami. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tęczowy torcik z galaretek 589

Kiedy na dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy(...)misce z ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce.  Smacznego

Salonik smaków
Deser malinowo-brzoskwiniowy 193

Lato w pełni. Upały nieco zelżały choć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków(...)mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw zaczynamy od galaretki malinowej. Maliny blendujemy z cukrem pudrem. Następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej

Kuchenne Wariacje
DELIKATNY SERNIK BEZ PIECZENIA 156

Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera  3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła  5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu owoce ( u mnie truskawki i maliny) Wykonanie(...)zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy  i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną

Walijskie Pichcenie
Tęczowy deser 159

galaretka truskawkowa 1 szt galaretka cytrynowa 1 szt galaretka agrestowa 1 szt bita śmietana  Galaretki, każdą z osobna przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następni do pucharków wylewamy po małej porcji na zmianę galaretki: czerwona-zielona-żółta Dekorujemy bitą śmietaną. Schładzamy w lodówce

Camilla w kuchni
Śmietanowiec z wiśniami 137

Biszkopt, soczyste, kwaśne wiśnie zatopione w galaretce i masa śmietanowa z płatkami kokosa. Bajka, mówię Wam ;) Lekki i delikatny, zachwyci każdego, gwarantuję. Przygotowany na urodziny Męża. Po kawałku tego ciasta warto odwiedzić http://www.body4you.pl/ , dla urozmaicenia swojej diety, polecam szczególnie sportowcom ;) Przy takiej ilości słodyczy jak u mnie trzeba jakoś inaczej o siebie zadbać ;) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki(...)natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na masę: 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 375 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru płatki kokosowe Wiśnie umyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z wiśniami, odstawić do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto

Domowa cukiernia Ewy