cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 1 dowolna galaretka owocowa 1 galaretka truskawkowa truskawki bądź inne owoce Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy(...)podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy je w temp. 170*C przez 25 - 30 minut Jedną dowolną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i kiedy nasza galaretka będzie tężeć lecz nadal będzie płynna wlewamy i miksujemy ją razem z naszą śnieżką. Kiedy masa nieco stężeje wylewamy ją na nasz biszkopt, układamy owoce
W Moim Magicznym DomuKolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram(...)twarogu, zmielonego trzykrotnie 400 gram serka homogenizowanego waniliowego 150 gram ricotty 1 jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...) 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego perełki o smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył
Mango PapajaSkładniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mleko skondensowane zmiksować i podzielić na trzy części. Do każdej części dodać galaretki ostygnięte i zmiksować. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą(...)najpłynniejszej. Na końcu wylać resztę masy najpłynniejszej i wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu wyjąć masę z folii spożywczej i ponownie włożyć do tortownicy. Rozpuścić ostatnią galaretkę w 250ml gorącej wody, całkowicie ostudzić. Do brzoskwiń dodać galaretkę i zblenować. Zblendowaną masę wylać do tortownicy i pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u Monikiblaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). lub wykonanie II: Z podanych składników pieczemy dwa jednakowe biszkopty. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 i 1/2 galaretki wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach, podsmażamy. Dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy i chwilkę jeszcze podsmażamy. Odstawiamy do przestudzenia. składniki na białą masę: 1 i 1/2 śmietany „Śnieżka(...)galaretka agrestowa 120 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia. dodatkowo: 500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta
Domowy Smak JedzeniaPyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek(...)skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść
Mała CukierenkaSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na piankę serek homogenizowany, 450g galaretka niebieska, 2 opak Składniki na białe chmurki serek homogenizowany, 350g żelatyna, 3 łyżeczki Dodatkowo galaretka niebieska, 2 opak cukrowe płatki śniegu Przygotowanie Biszkopt: w misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy na przemian po jednym żółtku(...)koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, zdejmujemy papier, umieszczamy z powrotem w formie. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy. Serek homogenizowany miksujemy, dodajemy tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki na kilka minut, aby stężało. Chmurki: Żelatynę rozpuszczamy
Gotowanie moimi oczamiMasa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa 0,5 l śmietany(...)szklanki cukru pudru 3 galaretki różne kolorowe 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki mleka Galaretki rozpuścić każdą w 250 ml wody. Żelatynę rozpuścić we wrzącym mleku. Schłodzić na tyle by była płynna, jeśli za szybko wam złapie- w gorącej kąpieli mieszać energicznie. Jak stężeją galaretki pokroić je w kostkę . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Do mleka z żelatyną dodać
Kuchcikowoasi...Kawałek mniekakao) Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich) 4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wierzch: 150g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie) Opcjonalnie: 100g kruchych ciasteczek/herbatników Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody(...)Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce. Kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce). Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki. (Nie musi być mocno stężała). Za pomocą czubka
Di gotujepropozycję na bardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców 2 łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka(...)limonka 2-3 miękkie gruszki galaretka agrestowa Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić. Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na 15 minut aby napęczniała. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do czasu aż się rozpuści- nie zagotować. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i żelatynę, zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku
Smakołyki AsiPyszna, lekka tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym. Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam… Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek(...)skórka z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść
Mała Cukierenkazapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką(...)pieczenia Krem migdałowy 400 ml mleka 1 budyń waniliowy b/c 3 łyżki cukru 200 g masła 30 g migdałów w płatkach Ale-raj olejek migdałowy 1 galaretka agrestowa winogrona Przygotowanie: Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo
Ala piecze i gotujePani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki: Spód: 300 g ciastek Oreo (wraz z nadzieniem(...)jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru (lub wedle smaku) 7 łyżeczek (czubatych) żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki z owoców leśnych ok. 250 g jagód lub borówek amerykańskich 3/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka umieścić w malakserze i wraz z masłem zmiksować na jednolitą masę. Dno formy (najlepiej kwadratowej
MyCookBook.plSkładniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)puder. Osobno miksujemy twaróg, dodajemy wystudzoną galaretkę (tą z mniejszą ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamibiszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 serki homogenizowane waniliowe 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek dodatkowo: galaretka truskawkowa Sposób wykonania: Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę(...)delikatnie mieszając łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić. 3 galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody, wystudzić. Serki homogenizowane zmiksować z tężejącymi galaretkami. Na wystudzony spód ułożyć pokrojone truskawki, zalać masą na wierzch ułożyć truskawki. całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić
Darcia w kuchniszklanki, mleko 3/4 szklanki, cynamon 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, dynia 3 szklanki/odmrożona, śmietana 30 % 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, wiśnie 1 szklanka/mrożone, kolorowa posypka - ile potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były 3 szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić(...)piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie
W Mojej Kuchni Lubię