galaretka - 14130 przepisów (strona:272/942)

Ciasto przekładane z jabłkami 156

pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić(...)koniec po łyżce dodawać budyń, miksując aż otrzymamy puszysty krem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka zalać szklanką wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć

magiczna kuchnia Kasi
Torcik jogurtowo-jagodowy 205

były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :) 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 600 ml jogurtu naturalnego 2 szkl jagód (mogą być mrożone) 3 łyżki żelatyny 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne cukier puder do smaku wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych(...)jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali albo wyjąć wcześniej aby się trochę rozmroziły. Odlać 2/3 szkl galaretki, resztę wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem. Jeśli jogurty, galaretka i jagody

Smakołyki Asi
Ciasto cytrynek 2234

wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut.   Składniki na piankę cytrynową: 2 opakowania "Śnieżki" 2 szklanki mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe 350 ml wrzątku sok z 1 cytryny   Galaretkę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Przestudzić do momentu aż zacznie tężeć ale będzie jeszcze płynna. Śnieżki ubić z mlekiem(...)sokiem z cytryny. Wmieszać do nich galaretkę. Zmiksować. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.   Składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki cytrynowe 700ml wrzątku   Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzątku. Tężejące przelać na piankę. Znów wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.   Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 36% 6 łyżeczek cukru pudru

Jadło i czytadło
Ciasto Jamajka 188

Przepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne(...)jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 2 galaretki cytrynowe dżem ulubiony (u mnie z mirabelek) sok z cytryny Masa straciatella: 600 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Trzy brzoskwinie 186

Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa śmietankowo-brzoskwiniowa: 600 ml śmietany kremówki (36%) 1 dżem brzoskwiniowy (około 300 g ) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami) Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwini 3 galaretki brzoskwiniowe 1 litr gorącej wody Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli

Trzeci talerz
„Piwo” wg Aleex 304

prostu wiedziałam, że muszę to wypróbować. Ot tak, po prostu. I świetnie się udało. Wreszcie odkryłam „piwo” dla wszystkich, także dla dzieci i tych, którzy nie lubią chmielu. Składniki: • galaretka o smaku pomarańczowym • woda Sposób przygotowania: 1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. 2. ¾ porcji galaretki rozlać do 3 szklanek. ¼ zostawić w temperaturze pokojowej. 3. Kiedy ostygną, wstawić do lodówki(...)zostawić do stężenia. 4. Po tym czasie ¼ galaretki przelać do wysokiego naczynia i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania piany. 5. Pianę delikatnie rozlać do szklanek z galaretką i wstawić do lodówki aż stężeje. 6. Podawać każdemu, kto ma na ochotę na „piwo”. Smacznego

W mojej kuchni
Galaretkowiec na mleku 2056

się nie przyjaźni z piekarnikiem a lubi zjeść coś słodkiego to mam łatwy przepis na galaretkowca. Dzięki kolorowym galaretką ładnie wygląda. Kolory i smaki galaretek możemy łączyć według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych. Składniki: 500 ml mleka 3.2% 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 300 ml ciepłej wody 3 łyżki żelatyny ale-raj 4 galaretki różne kolory(...)wody Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć

Ala piecze i gotuje
Truskawkowe trifle wg Aleex 135

porcje: • ok. 30 dag truskawek, • herbatniki lub biszkopty (5-6 sztuk), • 300 ml zimnego mleka, • 1 pudding na zimno o smaku waniliowym, • ziarenka z 1 laski wanilii, • 1 galaretka truskawkowa • 1-2 łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej(...)można nieco zmniejszyć. 2. Truskawki pokroić na małe kawałki. Kilka dorodnych owoców zostawić w całości, będą potrzebne później. 3. Do pucharków lub wysokich szklanek wsypać kawałki owoców i zalać galaretką. Ta warstwa powinna zajmować około 1/3 wysokości szklanki. Odstawić do zastygnięcia. 4. Kiedy galaretka zastygnie, przygotować pudding. Do wysokiego kubka wlać 300 ml zimnego mleka, dodać ziarenka wanilii i wsypać

W mojej kuchni
Pastelowe 165

Ciasto kokosowe 5 białek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki zielone Bita śmietana 1/2 litra śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Biszkopt różowy Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier(...)obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając. Bita śmietana Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy

Wędrówki po kuchni
Rafaello inaczej 143

sumie troszkę zrobiłam inaczej, a efekt..pycha..zwłaszcza dla smakoszy kokosu..w oryginale  była tylko jedna porcja i biszkopty , ja zrobiłam z podwójnej i użyłam dwóch innych galaretek i krakersy...kombinować można ile się da.U mnie w domu to chyba tylko ja jestem takim smakoszem kokosu..i zjadałbym wszystko haha..ale podzielę się z innymi..trza dbać o resztę(...)więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne.. I masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki  1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka cytrynowa 3/4 szkl.wody II masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki  1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka agrestowa   3/4 szkl.wody

Moje domowe kucharzenie
Cygańskie ścieżki 213

szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego typu Danio (ja użyłam sera z wiaderka) 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyliście sera z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli użyliście  sera(...)ciast na środek blachy, tworząc rozlewające się kręgi. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Zimny placek przekroić na 2 blaty. 4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody i przelać do naczyń, w których po zastygnięciu, swobodnie pokroimy je później w kosteczkę. 5 galaretkę również rozpuścić w szklance wody, gdy przestygnie

na moim stole...
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 92

łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka,  ¾ szkl. cukru,  ¾ szkl. mleka,  15 dag orzechów włoskich,  200 g masła Dodatkowo :  olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji  WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy(...)stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem w małe kosteczki. Babeczki napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami

słodki bratek
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 137

okazji naszego święta, zapraszam wszystkie Panie na pyszny kawowy deser, który zniewala smakiem, a galaretka, doskonale przełamuje smak kawy. Pychotka.     SKŁADNIKI Wiśniowa galaretka: 1/3 szkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru kawowego WYKONANIE  Galaretka(...)stężenia. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem

słodki bratek
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 176

250g miękkiego masła 750ml mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ: sok z brzoskwiń MUS BRZOSKWINIOWY: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić) 300g kakaowych herbatników Przygotowanie: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas(...)cukrem. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i mąki. Wlać na gotujące się mleko, zrobić budyń. Wystudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem. MUS: Galaretkę rozpuścić w  1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników

Cakes By Kejt
Piankowy sernik na zimno z truskawkami 122

sernik był jednym z lepszych które robiłam na zimno. Za sprawą mascarpone był bardzo delikatny, a że Pan Mąż uwielbia truskawki to kilka wpadło w galaretkę. Polecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone  * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby(...)Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić do wystygnięcia, gdy będzie tężeć to ubijać mikserem razem z masca rpone . Doda ć twaróg i wymieszać, połowę przelać do tortownicy , posypać truskawkami i przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Na górze sernika ułożyć truskawki, zalać ciasto gala retką i zostawić

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania