Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey , w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille(...)ostudzeniu będzie chrupiąca. Jeśli taka Wam za pierwszym razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę :) Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec
Moja Delicjatruskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia. Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis(...)prostokątnego zwiększ porcję o połowę.) 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Dodatkowo: truskawki galaretka truskawkowa rozrobiona w 400 ml wrzącej wody. W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną
Rusty ForkSernik z galaretką i truskawkami to pomysł na ciasto na zimno, które w smaku jest idealne - nie za słodkie i naprawdę sycące. Najlepiej sernik na zimno przygotować dzień przed podaniem, ponieważ wszystkie warstwy muszą mocno stężeć. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta na zimno to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 2 galaretki o smaku(...)opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g) truskawki (co najmniej 0,5 kg) Truskawki umyć, osuszyć i odciąć z nich szypułki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostudzenia. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, jogurt, mleko i cukier puder przełożyć do miski. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec
Ugotowaćurośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia.) Do przełożenia tortu będziecie potrzebować: 1/2 słoika dżemu pomarańczowego. 1 galaretkę pomarańczową 1 Pomarańczę (obrać na cząstki, następnie z każdej cząstki zdjąć cieniutką białą błonkę) Galaretkę rozpuścić według przepisu w 400 ml wody. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)tortu (możecie umieścić tam trochę kremu, co spowoduje przyklejenie się biszkoptu i nie będzie się przesuwał) Składajcie tort w tortownicy. Delikatnie nasączcie i wyłóżcie tężejącą galaretkę( galaretka musi być tężejąca, aby nie wsiąkła w biszkopt) W środek galaretki włóżcie obrane cząstki pomarańczy. Przykryjcie biszkoptem i schłodźcie w lodówce około 20 minut. Następnie nasączcie biszkopt
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka: 2 galaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto) + okrągłe biszkopty + polewa(...)Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko
Mała w garnku mieszaciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno całościowo jak i każda z warstw z osoba smakuje bajecznie. Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową. No prawdziwa delicja(specjał), mówię Wam:) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa : 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Warstwa czekoladowa : 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy Polewa czekoladowa : 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywną
Smaki Na Talerzuprzygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 2 śnieżki w proszku 350 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 450 ml wrzącej wody 80 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła ½ łyżki cukru 150-250 g herbatników (ja zużyłam mniej tzn. 150g, w kwadratowej blaszce być może pójdzie(...)więcej) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie już
Fabryka pomysłówbardzo szybko. No i z założenia jest bezglutenowy:-) Składniki : 500 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 3 -6 łyż ek cukru pudru - przy trzec h jest delikatnie słodko:-) 2 galaretki - ja użyłam pomarańczowych ale oczywiście można truskawkowe:-) 2 czubate łyżeczki żelatyny truskawki Jedną galaretkę rozpuści łam w 2 00 ml gorącej wody. Drugą rozpuści łam w normalnej ilości wody. Odstawi(...)łam do przestudzenia. Żelatynę zala łam ok 50 ml wody i odstawi łam do napęcznienia. Wstawi łam do gorącej kąpieli wodnej i rozpuści łam . Doda łam do galaretki rozpuszczonej w 200 ml wody. Mleko wla łam do wysokiej miski, doda łam cukier puder i ubi łam mikserem na pianę. Doda łam przestudzoną galaretkę z żelatyną i szybko wymiesza łam . Doda
Ze smakiem bez glutenuherbatników maślanych 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 g sera kremowego philadelphia, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne Dodatkowo: ołówki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał(...)Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jagody blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady
słodki bratekwierzchu jest polane bardzo przyjemną, rozpływającą się w ustach czekoladową polewą. Z przepisu wychodzi duża porcja bardzo podzielnego i smacznego ciasta. Ptasie mleczko wykonane jest ze śmietany i galaretki, której smak może być dowolny (u mnie była pomarańczowa). Takie ciasto na pewno sprawi przyjemność Waszym gościom i poproszą o dokładkę, a odwiedziny będą długo wspominać. Składniki: (na formę o wymiarach(...)greckiego 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody do pieczenia Ptasie mleczko: 500 ml śmietany 30% (schłodzona) 1 galaretka pomarańczowa Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao 50 g masła 90 g śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: łyżeczka
Kuchcik gotujeSzybkie i proste ciasto, pysznie brzoskwiniowe, z niezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegotowe biszkopty, w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanka wody Wykonanie Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę(...)wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Winogrono przekroić na pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam by strzelały podczas jedzenia miedzy zębami. Jeżeli mamy bezpestkowe
magiczna kuchnia Kasipieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 4 łyżki cukru pudru lub cukier do smaku 1/3 kubka gorącej wody Krem jogurtowy 800 g jogurtu greckiego Ilość dowolnego słodzidła (erytrol, ksylitol, słodzik, stewia, miód(...)smaku 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1/3 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć na sitku. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec, dodajemy wolnym strumieniem olej. Dodajemy szpinak i mieszamy na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
Mieszam w GarnkuDzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje dowolny smak 3 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania, ulubiony dżem 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy
kulinarne odsłony patiUwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc . Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem (użyłam przepiórczych). Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna(...)ugotowanym wywarze warzywnym rozpuszczamy żelatynę. Do filiżanek nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary