Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)proszku do pieczenia Dr.Oetker ½ płaskiej łyżeczki sody Dr.Oetker Krem czekoladowy: 1 litr śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki ciemnego kakao 2 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonprosto z nalewki wiśniowej. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 kropli olejku migdałowego Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki(...)Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami i pieczemy tak samo jak pierwsze ciasto. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie nam się zbrylać - robić dość gęsta, dodajemy wtedy nasze wiśnie, mieszamy i wylewamy na pierwsze upieczone kruche ciasto. Schładzamy w lodówce
W Moim Magicznym Domudzisiaj nieco osłodzić poniedziałkowe przed południe, żeby dobrze zaczął się Wam tydzień. Ciasto proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi z wypiekiem biszkoptowych blatów, a do tego już tylko rozpuścić galaretki, utrzeć masę maślaną i gotowe!. Przepis na dużą blachę 25x35 cm. Blat orzechowy: - 10 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej(...)wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody
Apetyczna babeczkachałwa i orzechy to połączenie doskonałe przekonałam się już kilka razy, dlatego znowu postawiłam na ten duet. Żeby nie wyszło mdło przełamałam smak brzoskwiniami w galaretce. Wielbicielom chałwy na pewno zasmakuje, osoby które jej nie lubią niestety muszą odpuścić- w cieście jest jej dużo i jest mocno wyczuwalna. A tym lubiącym polecam:) *foremka 25*34 cm na spód orzechowy(...)cukru łyżeczka proszku do pieczenia na krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserwowane na zimno “ravioli” z soku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały(...)przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego bzu, który równie dobrze możecie kupić w sklepie oraz suszone płatki chabrów bławatków, które można dodać do galaretek. Nasturcję (u nas jeszcze rośnie w ogródku) możesz zastąpić rukolą. Porcje: 4 Ozory cielęce 2 ozory cielęce Solanka: 120 g soli kuchennej 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka ziół
SzczyptaSmaQpieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym - 2 galaretki pomarańczowe - 600ml gorącej wody Sposób przygotowania: W miseczce mieszamy mąki, następnie w osobnych miskach oddzielamy białka od żółtek (białka(...)soku w garnku. Mieszamy, aż do zagotowania. Czekamy, aż chwilę przestygnie po czym wykładamy masę na nasz wcześniej upieczony biszkopt. Zostawiamy do wystudzenia. W szklance wody przygotowujemy jedną z galaretek i zostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy naszą kremówkę z cukrem pudrem do sztywnej masy dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Chowamy do lodówki i czekamy, aż masa zacznie tężeć
Mentor SmakuSernik nazwany imieniem, bo przepis na niego dostałam właśnie od Janeczki, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis. Całość smakuje wspaniale, delikatny ser w połączeniu z galaretką wprost rozpływa się w ustach. Możecie użyć truskawek świeżych (jeszcze są dostępne, o dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt(...)śmietankowego (trzykrotnie mielonego) 10 jaj 1 szklanka cukru brązowego pół kostki masła 2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej 2 galaretki truskawkowe 500ml wrzątku truskawki Żółtka ubijamy z cukrem na gęsty kogel-mogel, dodajemy zmielony ser, budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową
Gotowanie i blogowanieŚnieżka 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 125g cukru pudru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego 500ml l gorącej wody Biszkopty lub herbatniki na spód ciasta 2 szt. ulubione galaretki u mnie cytrynowa 3 szt galaretki z pianką cytrynowe z Winiar na górę ciasta Wykonanie: 2 zwykłe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Ser utrzeć razem z cukrem(...)pudrem na gładką masę. Śnieżki ubić ze śmietaną i połączyć z serem. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. I znów dokładnie wymieszać. Ciastka wyłożyć na blaszce o wymiarach 35x25 cm. Gotową masę wylać na ciastka. Na wierzchu wylać galaretkę z pianką. Do masy serowej można dodać owoce, u mnie pokrojone brzoskwinie. Schłodzić najlepiej przez noc. Pyszność
W garach u Gosistaram się zrobić coś słodkiego, na poprawę humoru, by sprawić przyjemność innym. Tym ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce. Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewywanilinowy 16g 3 – 4 łyżki cukru pudru Krem dyniowy: 400g purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 250ml śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki(...)Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkaszklanki mąki tortowej 1/2 szklanki wody 5 jajek L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Składniki masa: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wrzątku Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę dajemy do większego garnka, dodajemy masło, cukier i kakao. Musimy zagotować, mieszając czas od czasu. Mieszankę odstawiamy(...)Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw "suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na dwa blaty. We wrzątku rozpuszczamy galaretki ( ma być go tylko 1/2 szklanki). Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki powinny dosyć szybko zacząć nam tężeć. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i tężejące galaretki. Miksujemy
kruche babeczkiCzas przygotowania 1 hr Biszkopt 4 jajka 130 g cukru 80 g mąki tortowej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 5 - 6 dużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek(...)nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy. Masa jabłkowa Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy
Wędrówki po kuchnibiszkoptów 100 g masła 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody maliny 2 łyżki wiórek kokosowych 2 galaretki owocowe (truskawka/malina) Sposób przygotowania: Biszkopty należy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane biszkopty przesypujemy do tortownicy (ok. 26 cm) i dokładnie ugniatamy palcami by biszkoptowy spód dokładnie przylegał(...)jeszcze migdały łuskane blanszowane i mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy na biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do czasu aż ser stężeje. Przygotowujemy pierwszą galaretkę używając nieco mniej wody jak w przepisie (ok 400 ml), dosypujemy wiórki kokosowe i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie na wierz sernika układamy owoce, wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy
Z notatnikadyni 70 ml wody 25 g cukru Masa serowo-dyniowa na tartę: 420 g serka waniliowego homogenizowanego 280 g przygotowanego musu z dyni 20 g żelatyny 50 ml wody Galaretka dyniowa: 200 g przygotowanego musu z dyni 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 5 g cukru pudru 10 g żelatyny 50 ml wody Potrzebna będzie forma do tarty(...)połączą. Taką masą wylepiamy dokładnie formę do tarty. Chowamy do lodówki aż masa ciasteczkowo-maślana zesztywnieje. Masa serowo-dyniowa. Z przestudzonego musu odkładamy 200 g, będzie nam potrzebne na galaretkę. Do reszty dodajemy serek homogenizowany i mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy serowo-dyniowej, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Gotową masę
Marder&Marder Manufacture