Delikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 110 g masła Wierzch: 3 duże słodkie jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki agrestowe 2,5 szklanki wrzątku Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko stężeją mieszamy je z jabłkami. Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy
VioletoweKucharzenieKłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol 1 łyżka Kłos Pol Dodatkowo : galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) jagody i truskawki do dekoracji groch łuskany lub w całości papier do pieczenia Krok 1 Mąkę(...)silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając
Różowa kuchniałatwy. Należy tylko znaleźć odpowiednie naczynie, które zapewni stabilne oparcie dla pochylonego pucharka. Trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, bo kolejne warstwy muszą swoje odstać w lodówce. Ale warto! Galaretka w połączeniu z panna cottą to pyszna deserowa propozycja. Udekorowana świeżymi owocami cieszy oko i podniebienie. Składniki: 1 galaretka malinowa 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki(...)żelatyny ziarna z 1 jednej laski wanilii 2 łyżki syropu klonowego maliny Wykonanie: Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Pucharki wstawić pod kątem do naczynia, z którego się nie osuną (u mnie filiżanki, wyłożone papierową serwetką). Powoli wlać galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Żelatynę wymieszać z 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać mleko, śmietankę, syrop
zadanie-gotowaniePrzepis autorski (mój). Pianka jest przepyszna i doskonałe łączy słodycz wanilii przełamaną kwaskowatą cytryną. Przyznam, że galaretki, żelki itp. słodkości są mi obojętne. Kuszą mnie inne pyszności... Jednakże ten deser był tak smaczny, że ciężko było go podzielić na 3 osoby i musiałam dorabiać! Dodatkowo, oprócz walorów smakowych zawiera solidną porcję białka, która usprawiedliwia słabość do słodyczy i dodaje(...)mnóstwa energii. Sami spróbujcie, a lepiej zrozumiecie o czym piszę! Pycha! (2 porcje) 1 galaretka cytrynowa (bez cukru) (*) 250 ml wody 200 ml jogurtu naturalnego 1 porcja (30g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (u mnie z wrześniowego boxa ) 1/2 łyżeczka soku z cytryny skórka cytrynowa z 1/3-1/2 cytryny Galaretkę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej wodzie) i pozostawić
Di gotujeSłyszałam już kiedyś o tym dżemie, a że otrzymałam cukinię od sąsiadki to postanowiłam go wypróbować. Jeśli chodzi o dżemy w towarzystwie galaretki to zdecydowanym hitem jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową . Jednak jeśli cierpicie na nadmiar cukinii to zdecydowanie musicie go wypróbować. Ja lubię cytrusowe klimaty i bardzo mi zasmakował! Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty(...)kochających domowe dżemiki dla próbujących przemycić warzywa wszędzie gdzie się da Składniki: 1200g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą
Mania Wypiekaniapewno zarówno dorosłym jak i dzieciom. A potem może spacer w ciepłych promieniach słońca, by miło spędzić tę końcówkę wakacji :) Składniki: (inspiracja pochodzi z bloga " Mała Cukierenka ") 1 galaretka o smaku truskawkowym 1 banan 3,5 łyżki żelatyny ok. 320 g świeżych lub mrożonych truskawek (u mnie mrożone zmiksowane truskawki) sok z 0,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru(...)czubata łyżka cukru waniliowego ok. 450-500 g jogurtu greckiego (może być naturalny, ale lepszy gęsty) Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą (u mnie jednorazowa aluminiowa forma do pieczenia o wym. 21x10 cm, której nie wykładałam folią), a na dno wylać ostudzoną, ale jeszcze płynna galaretkę. Wstawić do lodówki
Simply FoodPrzepyszny, delikatny sernik na serkach homogenizowanych, z dodatkiem biszkoptów bezglutenowych Nutrifree, z truskawkami i galaretkę. Prosty do wykonania i co najważniejsze przy aurze na zewnątrz - bez konieczności użycia piekarnika :) Inspiracja z bloga Moje Wypieki. Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów Savoiardi Nutrifree 700 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie 'Danio') 250 ml śmietanki 30% schłodzonej 4 łyżki cukru(...)pudru 28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) 200 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuść w 400 g wrzątku i odstaw do wystudzenia. Biszkopty wyłóż na dno tortownicy lub blaszki z odpinaną obręczą. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj
Kuchnia bezglutenowapiankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła • 100 ml mleka skondensowanego (takie do kawy) • 2 galaretki niebieskie • 1 galaretka zielona • 1 szklanka jeżyn Sposób przygotowania 1. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem powstałą masę rozłożyć na dno blachy zostawić do wystygnięcia 2. Galaretki niebieskie(...)rozpuścić w 600 ml wody a zieloną w 300 ml wody 3. Gdy galaretka niebieska zacznie tężeć ubijać mikserem aż zrobi się gęsta piana. Potem powoli wlewać cały czas ubijając mleko ,włożyć do pianki trochę jeżyn i wlać piankę na ciastka Wstawić wszystko do lodówki na chwilę. Później wyłożyć na piankę resztę jeżyn i zalać galaretką zieloną
W królestwie smaków BeatyEkspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16 ciastek czekoladowych kwadratowych Sposób przygotowania 1. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody. Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek. 1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody dodać 4 łyżki cukru(...)kilku łyżkach wody wlać na gotujące się jagody, mieszać do zagotowania, powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia 2. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru. Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód, przemieszać delikatnie i wyłożyć
W królestwie smaków BeatyBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto
Swojskie jedzonkomoże być coś lepszego na gorący dzień? chyba tylko lody :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI (na 8 dużych pucharków) -dowolne owoce, ja używałam winogrono czerwone, nektarynkę i truskawki. -1 galaretkę pomarańczową -2 galaretki truskawkowe -1 opakowanie serka mascarpone -500ml śmietany kremówki 30% -2 łyżki cukru pudru -startą czekoladę do posypania *niekoniecznie Owoce myjemy i kroimy na małe kawałeczki(...)wrzucamy do pucharków. Galaretkę pomarańczową (lub inną jeśli chcecie) przygotowujemy w 450ml wrzącej wody. Studzimy i zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki tak by stężało. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900ml wrzącej wody. Studzimy i wylewamy na stężałą galaretkę pomarańczową. Wszystko wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, można spróbować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku(...)włoskie KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -250g masła lub margaryny -2 płaskie łyżki mąki pszennej DODATKOWO -1 galaretka pomarańczowa -400ml wrzątku ORAZ NA POLEWĘ -1/4 tabliczki czekolady mlecznej -1 porządna łyżka masła -i troszeczkę orzechów do posypania Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody BISZKOPT(...)tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć
Domowa cukiernia Ewypodzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze z malin z niewielkimi dodatkami. Jeśli kochacie maliny tak jak i ja to jest to deser(...)mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np. Crème de Cassis lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny 3-4 łyżki likieru reszta przecieru z malin (125 ml) kilka świeżych malin do dekoracji Wykonanie: 1. Maliny ( *mrożone trzeba wcześniej rozmrozić ) miksujemy w malakserze
vaniliowoczekoladowa