galaretka - 14130 przepisów (strona:269/942)

Pianka z quinoy i mleka kokosowego z kwiatową galaretką 143

jednocześnie ubijając trzepaczką, mikserem. Masę przelewamy do niewielkiej (około 12 cm średnicy) formy i wstawiamy do lodówki.          Czekamy aż zgęstnieje, w tym czasie przygotowujemy galaretkę. Do gorącego naparu z kwiatów czarnego bzu dodajemy wodę różaną, 2 łyżki ksylitolu i 2 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Czekamy, aż galaretka przestygnie(...)należy uważać, żeby nie stężała. Gdy spód jest gotowy, a galaretka chłodna, układamy na wierzchu deseru kwiaty, zalewamy połową galaretki i odstawiamy do lodówki*. Gdy trochę zgęstnieje, dolewamy drugą połowę (można ją w międzyczasie mieszać, albo bardzo delikatnie podgrzać, aby była cały czas płynna) i znów wstawiamy do lodówki. Gdy całość stężeje, deser jest gotowy do podania ;) * Dzięki temu

Quinoa Raz!
Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny 150

zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM(...)TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400 ml. śmietany kremówki 36% Przepis: Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Do przestygnietej, lekko tężejącej galaretki- dodajemy pokrojone na drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany

Domowe Torty
Jogurtowiec z owocami 832

gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa  6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Umyte czereśnie kroimy(...)pół i usuwamy pestki, wykładamy na dno formy. Zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy. Nektarynki obieramy ze skóry, dwie odkładamy a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy jogurt dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na jednolitą masą. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy

Bajeczna Kuchnia
Słodkie babeczki - tartaletki z owocami 166

ulubione przepisy, które ożywają latem wraz z dojrzewającymi owocami!   I dziś właśnie jeden taki przepis na letnie babeczki! Babeczki, które można nadziewać różnymi owocami, jak i masami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru(...)Potem dodałam owoce i bardzo delikatnie wymieszałam z masą. I taką masą napełniałam babeczki. Można też owoce ułożyć na babeczkach, nałożyć masę i na wierchu poukładać owoce. 6. Z galaretką - zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Ułożyć owoce w tartaletce. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić. Owoce muszą być zakryte galaretką. 7. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 243

Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Masa(...)serowo-truskawkowa: 1 kg serka truskawkowego (użyłam taki jak na zdjęciu poniżej) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Galaretki rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto z kisielem i kiwi 149

szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 100g masła 2 kisiele cytrynowe 1 łyżka cukru 1 galaretka agrestowa Pianka: 150 ml śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: 8 sztuk kiwi (dość dużych) Upiec biszkopt. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i połączyć z cukrem. Żółtka wymieszać(...)pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 2 części. Przygotować masę. Kisiele z cukrem ugotować w 3 szklankach wody. W jeszcze gorących - wymieszać galaretkę oraz masło. Wszystko razem zmiksować na gładką masę i pozostawić do ostudzenia. Przygotować piankę. Galaretki rozpuścić w 2-3 szklankach gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z chłodnymi

Di gotuje
Orzeźwiające ciasto jagodowo- morelowe 114

cukru 2 łyżki cukru waniliowego 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: szklanka kremówki 30 proc. 40 dag serka waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka morelowa 1 galaretka jagodowa 8 pokrojonych połówek moreli z puszki 30 dag jagód pół szklanki dżemu morelowego 8 łyżek wiórków kokosowych Sposób wykonania: Brytfankę wykładamy pergaminem. Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka(...)mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie. Dolny placek nasączamy i posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą galaretką jagodową. Gdy zastygnie, smarujemy ją 1/2 kremówki. Przykrywamy 2 plackiem i nasączamy. Wykładamy

Podróż w kulinaria
Malinowa fantazja 377

Wspaniałe ciasto z malinami. Biszkopt przełożony masą jogurtową, masą śmietanową i galaretką. W środku maliny. Możecie takie samo ciasto upiec również  z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując Dodatkowo maliny 2 galaretki malinowe Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dałam mniejszą ilość wody. Na dwie galaretki trzy szklanki wody. Polewa  80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej Czekolady rozpuścić

O kuchni z uczuciem
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 103

ciasto: 150 g mąki kokosowej 5-6 białek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać(...)Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym musem i wstawiamy do lodówki, by stężała. Nektarynki obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy w półksiężyce, plasterki czy kostkę

Karczma Honorietty
galaretka w pomarańczy 194

Efektowny i prosty deser, lekki i orzeźwiający idealnie sprawdzi się w upalny dzień. Kolorowe galaretki w pomarańczowej skórce wyglądają zachwycająco i z pewnością ucieszą małego łasucha. Wypróbujcie na Dzień Dziecka :-) składniki:   4 pomarańcze 2 galaretki (u mnie pomarańczowa i malinowa)    wykonanie: Galaretki rozpuściłam w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Pomarańcze bardzo dokładnie wyszorowałam pod bieżącą wodą(...)sparzyłam wrzątkiem, przekroiłam wzdłuż na połówki i wydrążyłam środki. Gęstniejącą galaretkę wlałam do pustych połówek pomarańczy, wstawiłam do lodówki. Gdy galaretka całkowicie stężała pokroiłam pomarańcze na ćwiartki

babka w formie
Waflowe miseczki z truskawkami, galaretką i bułeczkami maślanymi 117

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Jakiś czas temu prezentowałam Wam bułeczki z truskawkami i galaretką ( klik ). I właśnie, co zrobić z tym wnętrzem, które należy "wyskubać"? Właśnie waflowe miseczki. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Możecie również użyć dowolnych owoców. Pycha!   miseczki waflowe truskawki galaretka cytrynowa wnętrze bułeczek maślanych(...)Dodatkowo: bita śmietana wiórki czekoladowe   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić w plasterki. Miseczki naprzemiennie napełniać: pokruszonym wnętrzem z bułeczek, truskawkami i galaretką. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Podawać z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi

Di gotuje
Truskawkowa bombka 211

startej białej czekolady 4  listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów  użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru(...)zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia. Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam delikatnie tężejącą galaretkę, wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje

Wanilia i Kardamon
Maślane bułeczki z truskawkami i galaretką 228

pyszne, ale można je urozmaicić, aby smakowały jeszcze lepiej. To również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Często kupuję świeże bułki, bo moja rodzina domaga się takich z galaretką. Pycha! Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Na dniach podam przepis na wykorzystanie wnętrza - pozostałego z bułeczek. bułeczki maślane truskawki (30g na 1 bułkę) galaretka cytrynowa (3-4 łyżki(...)bułkę) Dodatkowo: bita śmietana Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić w plasterki. Z bułeczek odciąć wierzch i delikatnie "wyskubać" wnętrze. Powkładać truskawki (około 30g na jedną bułeczkę) i galaretkę (około 3-4 łyżek na 1 sztukę). Każdą bułkę przykryć wierzchem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Podawać w bitą śmietaną

Di gotuje
Deser z galaretką i mascarpone 152

Często mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się piec ciasta. Wtedy idealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować(...)przepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną startej czekolady i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić. Z podanych składników wyszły

Monia miesza i gotuje
Charlotte truskawkowa 177

CHARLOTTE TRUSKAWKOWA     Składniki: (forma 17 cm)  1 opakowanie podłużnych biszkoptów masa z serka: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy:  1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny 250 ml gorącej wody 200 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie studzimy.  Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystego(...)serka dodajemy 5 łyżek ostudzonej galaretki i mieszamy. Można też dodać kilka pokrojonych truskawek. Truskawki miksujemy na mus i dodajemy do pozostałej rozpuszczonej galaretki. Końcówki biszkoptów z jednej strony odcinamy aby łatwiej było je ustawić w formie.  Dno małej tortownicy (17 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na bokach ustawiamy biszkopty. Następnie wlewamy połowę masy z serka mascarpone i odstawiamy

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania