Córka poszła i nazbierała a ja zrobiłam ten serniczek na bazie jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Z malinami rzecz jasna. Na górę i do środka wylałam moją ulubioną pastelową galaretka o smaku "Lynchee Coctail". Serek malinowy wychodzi bardzo delikatny i lekko kwaskowaty, natomiast galaretka jest jedwabista i ma tak fajny delikatnie słodki smak, że całość komponuje się(...)lata Na tortownicę o średnicy 21cm 40 dkg jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego 25 dkg serka mascarpone 10 dkg cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka
Maślane ciasteczkoopakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (110g - waga jednego opakowania), 1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego 2-3 łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki(...)minut (do suchego patyczka) i studzimy. Wierzch ciasta smarujemy resztą dżemu, rozrobionego z przegotowaną wodą (dżem wsiąknie w ciasto, przez co stanie się ono wilgotne). W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i krem. Galaretkę rozrabiamy w 400 – 450 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (nie może jednak całkowicie stężeć). Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka
Nie tylko w kuchniMasa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki, maliny lub brzoskwinie z puszki Sposób wykonania : M as a serowa - ser zemleć ( możesz kupić już mielony ). Masło utrzyj(...)połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną masę na biszkopt i ponownie równo rozsmaruj. Na wierzchu jasnej masy poukładaj owoce, lekko je wciśnij w masę serową , aby gdy zalejesz je galaretką nie wypłynęły na wierzch. galaretkę przygotuj wg. przepisu na opakowaniu, w upalne dni możesz odjąć trochę wody lub dosypać łyżkę żelatyny. Teraz zalej ciasto tężejącą galaretką i odstaw w chłodne
Przepisy i porady kulinarnepyszny i prosty deser dla tych co lubią galaretki,idealny dla dzieci,ja zrobiłam go na walentynki,stąd te serduszka galaretkowe na wierzchu GALARETKOWIEC SKŁADNIKI: 500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki) Galaretki rozpuścić: każdą w 300 ml wody. Wlać do głębokich talerzy(...)innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć
Swojskie jedzonkoLEKKI I PUSZYSTY MOŻNA GO ZROBIĆ Z MUSEM TAK JAK JA ,LUB PO PROSTU Z OWOCAMI NA WIERZCHU I GALARETKĄ,JA ZAWSZE MROŻĘ ZMIKSOWANE TRUSKAWKI Z ODROBINĄ CUKRU W POJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne(...)SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce) 0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch ) PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku
Swojskie jedzonkopychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan(...)fixy 4 łyżki cukru pudru galaretka truskawkowa truskawki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,i żółtka,miksujemy jeszcze ok 5 min,wyłączamy, dodajemy obie mąki wymieszane z amoniakiem i mieszamy już łyżką dokładnie,wylewamy na blaszkę prostokątną 21cmX32cm wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 150 stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. ubijamy śmietankę, dodajemy cukier
Swojskie jedzonkozemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód z mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 250 g masła(...)margaryny ( zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Warstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych), 300 ml gorącej wody, 700 ml soku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków
Passion of Cookingjajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Mus jabłkowy: 1 kg jabłek 100 ml wody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo(...)stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. 3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką
Tradycyjna kuchnia Kasisłoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki. 10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego(...)butelek syropu z owoców dzikiego bzu 8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki. W pewnych kręgach to mało, w innych ta ilość starczyłaby dla pułku wojska. Dla mnie
KUCHARNIAsosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie : Masło rozpuścić, galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody, banany obrać Do masła dodać kakao, wlać galaretkę i wymieszać dokładnie Dołożyć pokrojone w cienkie plastry banany, pokruszone herbatniki(...)ewentualnie bakalie Masę wlać do foremek lub pucharków. Z cukru można zrezygnować, bo deser już i tak będzie słodki od galaretki :) Moja rada : takie babeczki najlepiej udają się w foremkach silikonowych, lepiej wtedy "wychodzą" :) Jeśli chcemy by babeczki były bardziej miękkie, takie do pucharków - to torebkę galaretki rozpuścimy w 1 i 1/2 szklanki wody
Proste Potrawymusiałam. By ją przygotować skorzystałam z przepisu, który znajduje się na blogu mniam-mniam.bloog.pl . Nasze rolady różnią się bardzo delikatnie. Jedna jest z bananem w środku, a druga z galaretką. Składniki: Ciasto: 5 jaj, 80g cukru (6 łyżek), 125g mąki pszennej (3/4 szklanki), 80ml zimnej wody, 45ml oleju, 22g kakao (4 łyżki), Masa: 500ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzona(...)śmietan fix, 1 galaretka. Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300ml wody. Wlać do pojemnika tak by później można było ją pokroić mniej więcej w kostkę. Ja użyłam dwóch głębokich talerzy. Pozostawić do stężenia. Przygotować odmierzone składniki. Oddzielić białka od żółtek. Cukier podzielić na dwie części. Żółtka zmiksować z połową cukru. Dodać olej, wodę i mąkę. Miksować do uzyskanie jednolitej masy
W kuchni u Monikiprzypomniało mi się, że w dzieciństwie jadłam identycznie zrobiony deser. Jeżeli znajdą się osoby nie używające żelatyny w kuchni, mogę podpowiedzieć by się nie zrażały. Zawsze można użyć jasnych galaretek i wymieszać z mlekiem by stężało. Jedynie należy wtedy dobrze przeliczyć składniki. Składniki: 500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej(...)różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki), Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć
W kuchni u MonikiSkładniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)nadal miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i połączyć z masą ( używając nadal miksera). Spróbować masę na smak czy jest wystarczająco słodka. W razie konieczności dodać więcej cukru pudru. Gotową masę malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo. Trzecia warstwa: Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn
W kuchni u MonikiSkładniki: 700g serków homogenizowanych ( ja miałam różne smaki: banan, truskawka, brzoskwinia), 250g serka mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru, 4 galaretki ( ja miałam 3 cytrynowe i jedną agrestową), truskawki z syropu lub kompotu ( mogą być świeże jak również można dać inne owoce), opakowanie okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Dwie cytrynowe galaretki rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i ostudzić - gdy stygną często(...)mieszać je. Ser mascarpone zmiksować na najwyższych obrotach z dwoma czubatymi łyżkami cukru pudru. Następnie dodawać serki homogenizowane, nadal miksując. Na koniec wlewać powoli rozpuszczone galaretki i dokładnie zmiksować. Biszkopty wyłożyć na tortownicę ( o średnicy 26cm), a na nie wylać masę z serków. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego
W kuchni u Monikitortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60g cukru, 50ml oleju, 1/2 łyżki kako ( ok. 8g), 1 jajko, 1łyżka mleka. Warstwa z gruszkami: 2 większe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo(...)Starte gruszki przełożyć do garnuszka i zalać je szklanką wody ( 250ml), oraz dodać łyżkę cukru ( można pominąć). Gotować na niedużym ogniu do momentu aż gruszki będą miękkie. Następnie wsypać galaretkę ( ściągnąć z ognia) i mieszać do momentu aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć wyłożyć do foremek, w których są upieczone i ostygnięte
W kuchni u Moniki