łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę: 300ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki na mus truskawkowy: 350g mrożonych truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 czubata łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować
Kulinarne Przebojeczekoladzie ( do kupienia np. w Lidlu) 12 herbatników 4 kubeczki serka homogenizowanego (po 200 g) 300 ml śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 fix do śmietany 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Spód formy wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na herbatnikach ustawiamy po 1 ciepłym lodzie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody(...)następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane. Masę łączymy z dokładnie ostudzoną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy do formy tylko taką jej część, która zakryje herbatniki i spód lodów, wstawiamy na parę minut do lodówki.(dzięki temu "lody" nie wypłyną nam na wierzch masy, jeśli będzie ona jeszcze zbyt rzadka
Bon appetit mon amieporzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej(...)wodzie i studzimy. Na dno pucharków lub miseczek układamy warstwę kaszy, na nią winogrona lub agrest. Owoce zalewamy warstwą tężejącej zielonej galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie nakładamy kolejną warstwę kaszy, porzeczki i zalewamy żółtą (cytrynową) galaretką. Na wierzch , jeśli się zmieszczą , układamy pokrojone truskawki
Bon appetit mon amieszkl. mąki 1 szkl. mąki ziemniaczanej op. cukru waniliowego 1,5 szkl. cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 3 kisiele agrestowe 6 łyżek cukru kostka margaryny 2 galaretki agrestowe 10 kiwi w zależności co kto woli na wierz ale poponuję albo galaretkę albo polewę;)Ja wybrałam galaretkę;) PRZYGOTOWANIE: 1) BISZKOPT: białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukry(...)MASA: kiwi obieramy, kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy z cukrem w litrze wody. Do gorącego kisielu dodajemy margarynę. Mieszamy, aż sie roztopi. Wsypujemy galaretki i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Lekko studzimy. Do ciepłej masy wsypujemy owoce, mieszamy. Biszkopta przekrawamy. Spód smarujemy masą przykrywamy drugim biszkoptem. Nawierz polewa bąx galaretka. SCHŁADZAMY!!!SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkostrasznie zimno i naszło mnie tak na serniczek na zimno;) 1 kg sera w wiaderku 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczamy w 3 szklankach wody) 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 szklanka cukru 0,5 l śmietany 30% lub 36% 1 opakowanie biszkoptów DODATKOWO: 1 lub 2 galaretki na górę rozpuszczona 1 w 1,5 szkl. wody) Ser mieszamy z cukrem(...)rozpuszczenia. W międzyczasie przygotowujemy galaretki i zostawiamy do ostudzenia. W drugiej mijsce ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy serowej delikatnie dodajemy bitą śmietanę i tężejące chłodne galaretki ( nie mogą zastygnąć muszą być lejące) oraz aromat. Chwilkę mieszamy do połączenia się składników. Biszkopty wykładamy na blaszkę i wylewamy na nie masę. Na górę rozrabiamy dodatkową galaretkę. SMACZNEGO:) Sernik na zimno
Moje Słodkie Piekiełkoczasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy(...)galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną
Moje Słodkie PiekiełkoOwoce w galaretce i pyszna herbaciana pianka na bazie śmietanki, do tego odrobina czekolady. Co prawda taki deser kojarzy mi się ze środkiem lata, ale właśnie specjalnie zaserwowałam go zimą, by przywołać choć na talerzu trochę lata. A właściwie w pucharkach:) Powiem krótko: Pycha! Składniki: 500g truskawek (mogą być mrożone), 500ml śmietanki(...)łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki cukru, galaretka truskawkowa, 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę) , 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między czasie
Z miłości do słodkościPolecam Wam bardzo smaczne ciasto. Wilgotne ciasto makowe, przełożone kremem budyniowym i galaretką. Jeden mój syn uwielbia ciasta z galaretką, drugi syn ciasta z kremem, a córka z czekoladą Jedno ciasto spełniło trzy oczekiwania. Ciasto ma jedną wadę, bardzo szybko znika :) Ale wtedy ja jestem szczęśliwa, że wszystkim smakuje i zaraz nabieram ochoty na pieczenie kolejnego ciacha. Skorzystałam(...)wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe) Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy budyniowej biszkopty galaretka
O kuchni z uczuciemPrzepis prosty jak drut. Zaledwie 2 składniki i mamy pyszne, zdrowe, owocowe galaretki :) Wystarczy tylko świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mandarynek, trochę żelatyny i gotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym(...)gorący). Zdejmujemy go z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony płyn przelewamy do foremek na lód. Najlepiej jeśli będą silikonowe, co znacznie ułatwi wyjmowanie galaretek. Moja foremka ma 15 otworków o wymiarach ok. 3,5x3,5x3 cm. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (oczywiście można schładzać je dłużej). Gdy galaretki będą już zastygnięte
MyCookBook.plszklanka mąki ( jeżeli chcecie kakaowy spód to zamiast 3 łyżek mąki dajcie kakao) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 0,5 L śmietana 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 3 paczki delicji Słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo i nadal miksując: żółtka, cukier, mąkę+proszek do pieczenia(...)łyżek oleju. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i pieczemy przez 25 minut w temp. 180*C ... odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem Galaretkę cytrynową rozpuszczamy 3/4 szklanki wrzącej wody odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę i do ubitej śmietany nadal miksując wlewamy tężejącą galaretkę. Układamy warstwę delicji. Na koniec rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe i wylewamy na samą
W Moim Magicznym DomuSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego twarogowego – delikatniejszy, bardziej kremowy – ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają. Spód z chrupiącego musli to strzał w dziesiątkę – idealnie pasuje do sernika i galaretki. Sernik z mascarpone(...)mąki ziemniaczanej 200 g musli Ba! 5 owoców leśnych 80 g rozpuszczonego masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki Delecta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę miksujemy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną
Poezja smakucukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno 4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać(...)kruchego . Wykonanie kremu : Do mleka wsypać kremy w proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym. Warstwy ciasta : 1. ciasto kruche 2. cienka warstwa konfitury
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno, który przyrządzicie z trzech składników: jogurtu naturalnego, galaretki i truskawek. Deser łatwy i bardzo smaczny :) Do przygotowania truskawkowej galaretki możecie użyć mrożonych owoców. Składniki na 4 małe lub 2 duże desery: 1 duży jogurt naturalny (370-400 g) 1 galaretka o smaku kiwi + 100 ml wrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny(...)wrzącej wody 100 g truskawek mrożonych 3 łyżki zwykłego cukru ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Następnie wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Masę przelać do mniejszych szklanek. Wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować truskawkową galaretkę. Do rondelka dodać mrożone truskawki, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Truskawki zagotować. Gdy będą miękkie
Ugotowaćwanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach do powstania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, delikatnie połączyć. Dodatkowo: 2 galaretki np. smak owoców leśnych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje(...)malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo. Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki
kulinarnyswiatdomi