typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone i kremówki. Im więcej dodacie(...)masy, tym będzie lżejsza. Na wierzch możecie użyć dowolną galaretkę i owoce. Tym razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód to tradycyjnie pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ostatnio jakoś nie chce mi się robić spodów do serników, a te herbatniki sprawdzają się jako spód idealnie. Jeśli nie macie masła lub herbatników, tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami
Mieszam w Garnkuzdziałać cuda. I tak, wspólnymi siłami zrobiłyśmy taki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze(...)łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 duża łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ponadto: świeże truskawki galaretka o smaku truskawkowym Białka na bezę ubić pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet. Pianę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, suszyć bezę
6niebowiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku, do słodkości sera masa śmietanowa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30 % cukier puder 2 śmietan fixy dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy, następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, mieszamy . Wylewamy(...)wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy i dodajemy do sera, miksujemy.Gotową masę serową wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij
Z Majeczką w kuchniłyżki kakao 1/3 szklanki oleju ( najlepiej rzepakowy) Masa: 1 budyń waniliowy 1 i 2/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru torebka cukru waniliowego 25 dag margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno(...)zagotowujemy z cukrami, a resztę mleka mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy y budyń. Galaretka Wodę zagotowujemy potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia. Napar Z podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy
W kuchennym oknie Ewyżeby wszystko ogarnąć to trzeba się napracować :)), ale dobrze, że jest :) Powyższe ciacho tak jak pisałam kiedyś świąteczne jeszcze (kilka jeszcze będzie). Zrobiła je moja siostra. Ciemny biszkopt, galaretka z brzoskwiniami i pianka z chałwą :) Takie lekkie i kaloryczne. Chałwy dajemy ile kto lubi i jakie słodkie kto lubi. Ta porcja z przepisu powodowało, że ciacho było dość słodkie, dlatego(...)cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku
kruche babeczkiSkładniki ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 650 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie(...)pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy. Z wystudzonego ścinamy wierzch i drobno go kruszymy. Jedną galaretkę zalewamy 0,5 litra wrzątku, jak stężeje kroimy w kostkę. Drugą zalewamy szklanką wrzątku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę ( tą rozpuszczoną
kruche babeczkipszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy 2 dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z tężejącą galaretką. Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa(...)musu truskawkowego Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną galaretkę w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Na upieczony biszkopt nakładamy truskawkową piankę i mus truskawkowy. Smacznego
Pyszności Słodkościciasteczek digestive 60 g masła Sernik: (Składniki w temperaturze pokojowej) 700 g sera na serniki 6 jaj 150 g cukru budyń waniliowy 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny Galaretka: 2 banany galaretka cytrynowa Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz(...)stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć sernik, zdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc. Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki
Smakołyki Asisłodkiego - czyli deser z jogurtu i truskawek.Takich deserów to możemy sobie i na dwa pozwolić bo kalorii ma tylko 112 kcal.Zapraszam. 1 kubek jogurtu naturalnego 150 g. 1 ulubiona galaretka 2- 4 truskawek świeżych ****************************************** Truskawki umyć ,pokroić w kostkę , dwie zostawić do przystrojenia.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ,ostudzić.Podzielić Galaretkę na 3 części ( jedna(...)być mniejsza).Pierwszą porcję galaretki wylać do miseczki lub kieliszka i wstawić do lodówki , jak się zetnie zalać drugą warstwą galaretki wymieszanej z jogurtem i kawałkami truskawek.Wstawic do lodówki..Po zastygnięciu dwóch warstw wkładamy truskawkę i zalewamy ostatnią porcją galaretki i deser gotowy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapraszam na tęczowy torcik z galaretek. Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy(...)ciepłą wodą. Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej i schładzamy w lodówce. Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce. Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę. Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościłyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 350 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę(...)ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane banany ciasno ułożyć
Domowa cukiernia EwyRobią się cieplejsze dni, a więc i chce się czegoś chłodniejszego zjeść. Marzymy o chłodnych deserach które zachwycają nasze podniebienia.Taki oto deserek zrobiłam. Składniki na 5 porcji : galaretka zielona, czerwona,pomarańczowa i żółta- z każdej torebeczki bierzemy połowę galaretki mandarynki 2 szt śmietana 30% 400 ml jogurt grecki 200 g ksylitol Kłos-Pol 2 łyżki mandarynki(...)Krok 1 Do 4 kubków wsypujemy galaretki i zalewamy wrzątkiem po 150 ml, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do ostygnięcia,a potem wkładamy do lodówki by nam zastygła. Krok 2 Galaretka zastygła więc kroimy ja w kostkę.Mandarynki obieramy ze skórki i tez kroimy w kostkę. Krok 3 Ubijamy śmietanę z ksylitolem na sztywno, dodajemy do niej jogurt grecki, mieszamy
Różowa kuchniaBiszkopt jasny: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 0,5 l ś mietanki UHT 35% Mlekoma 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody 400 g galaretki w cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka(...)powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Masa śmietankowa: Galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejącą galaretkę. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę i wymieszać. Polewa
Ala piecze i gotujezimno w którym ukryłam pyszne ciepłe lody w czekoladzie. Jaki efekt? Przekonajcie się sami :) Sernik na zimno z niespodzianką SKŁADNIKI : 1 kg sera twarogowego (wiadereczko) 3-4 galaretki cytrynowe 3 galaretki truskawkowe 20 szt zimnych lodów w czekoladzie (ala ptasie mleczko - stożki) 150-200 g truskawek 19-20 okrągłych biszkoptów PRZYGOTOWANIE : Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, na każdym(...)biszkoptów układamy niespodziankę w postaci zimnych lodów w czekoladzie. W 300 ml wrzącej wody rozrabiamy żółte galaretki - studzimy. Zimne galaretki wlewamy do sera i miksujemy. Masę serową wykładamy pomiędzy słodkie niespodzianki na biszkoptach. Na wierzch układamy truskawki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. W 1 l wrzącej wody rozpuszczamy czerwone galaretki. Kiedy zacznie tężeć przekładamy na masę serową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 jogurt grecki 440 ml 0,5 szklanki mleka 3.2% 2 śnieżki 2 galaretki 1,5 szklanki wody 1 rolada kakaowa z Lidla Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka) ok. 12 sztuk herbatników Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt,mleko ubijamy(...)chwilkę i dodajemy śnieżki, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy. Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy. Herbatniki smarujemy dżemem lub jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości. Na środek wykładamy roladę. Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy
Moje Słodkie Piekiełko