galaretka - 14130 przepisów (strona:281/942)

Sernik na zimno na jogurcie z jagodami i białą czekoladą 213

duże opakowania) 60g żelatyny w proszku  200g cukru pudru 350g jagód (borówek) 50g groszków z białej czekolady lub biała czekolada pokrojona na małe kawałki Składniki na owocową galaretkę: 200g jagód 90g cukru pudru 100ml wody 20g żelatyny w proszku Dekoracja: garść jagód garść groszków z białej czekolady Wykonanie spodu: Masło stopić wraz z białą czekoladą w kąpieli wodnej dodać(...)jogurtu i zmiksować, by powstała jednolita masa. Dodać pozostałe jagody (175g) oraz groszki z białej czekolady i wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki. Wykonanie galaretki: Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 4-5 łyżkami zimnej wody. Pozostawić na chwilę by napęczniała. Podgrzać, aż się rozpuści. Jagody zblendować z cukrem pudrem na jednolitą masę. Mus jagodowy

Mania Wypiekania
Śmietanowiec 312

galaretkowy, dzieci go uwielbiają :) Polecam, zwłaszcza na gorące, upalne podwieczorki. Można go modyfikować dodając biszkopty, owoce, co kto lubi. Do pracy można wciągnąć dzieci, moja 4-letnia córka kroi galaretki:) Składniki: 4 kolorowe galaretki 1/2 l mleka 1/2 l śmietany 30% 1 szklanka cukru 8 łyżeczek żelatyny  wrząca woda Sposób przygotowania: Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuścić we wrzątku(...)przepisu na opakowaniu. Każdy kolor osobno oczywiście:) Zostawić do całkowitego stężenia. Potem pokroić galaretki w kostkę. Mleko z cukrem zagotować. Zestawić z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać śmietankę, szybko wymieszać i od razu wsypać galaretkę, delikatnie, ale szybko wymieszać, przelać wszystko do formy. Wstawić do lodówki, aby dokładnie stężało. Smacznego

na moim stole...
Truskawkowy Shot 209

Galaretki z alkoholem to bardzo popularny sposób podawania alkoholi w USA. Są one doskonałą alternatywą dla drinków czy innych napojów alkoholowych. Galaretki z procentami są idealne na każdą imprezę. Ich przygotowanie nie jest trudne a efekt końcowy jest zdumiewający. Chcesz, zaskoczyć swoich znajomych? Składniki; galaretki o dowolnym smaku, /u nas truskawkowa/, 150 ml alkoholu na jedną galaretkę / u nas nalewka(...)truskawkowa + truskawki nasączone spirytusem/, Wykonanie; Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość wody. Ostudzić i dodać alkohol. Na spód ułożyć owoce i zalać płynem:) Zostawić do zatężenia

Anioły w kuchni
Jabłecznik z truskawkową pianką. 179

pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa      Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą(...)orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.      W tym czasie przygotowujemy galaretkę do pianki, a mianowicie rozpuszczamy ją w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.      Mus jabłkowy przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wyłączamy grzanie i wsypujemy suchą

Rozpustne gotowanie
Zielony dżem z cukinii 203

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, okazuje się, że można z niej zrobić również dżem! :) W jego skład wchodzi galaretka, której smak można sobie wybrać. Widziałam przepis z galaretką pomarańczową, wtedy dżem miał kolor żółto-pomarańczowy oraz z agrestową. Ja postanowiłam wykorzystać galaretki o smaku kiwi. Mój dżem ma smak kandyzowanego kiwi ;) Jest jedna uwaga- moja cukinia, jak się później okazało(...)dżem się nie przypalał. Trochę z braku cierpliwości oraz z braku czasu, gdy cukinia się porozpadała zblendowałam ją, żeby nie było grudek ;) Składniki: 2 kg cukinii 400g cukru 3 galaretki zielone ( u mnie smak kiwi) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Cukinię obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy kwaskiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie

Czerwona Porzeczka
Ciasto Tropikalna Wyspa 374

Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi(...)mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia

VioletoweKucharzenie
Ciasto Kubuś (bez pieczenia) 199

inspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30% 1 galaretka brzoskwiniowa dodatkowo 1 galaretka brzoskwiniowa herbatniki Wykonanie: Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie z cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny  budyń. Schłodzić. Do wystudzonego(...)budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę  i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną na sam koniec dodajemy wystudzoną galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na masę budyniową.  Wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 586

Składniki: 500 g serka himogenizowanego 3 galaretki truskawkowe paczka biszkoptów 300 g truskawek Wykonanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko(...)stężęje, można rozpuścić pozostałą galaretkę według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Truskawki kroimy na połówki i układamy na serniku, zalewamy delikatnie galaretką, wkładamy do lodówki do całkowitego stężęnia. Blaszka 22x34

magiczna kuchnia Kasi
Tort z czereśniami. 197

można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże(...)wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto biszkoptowe z galaretką 351

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet

Tradycyjna kuchnia Kasi
Owocowo- serowa fantazja 346

każdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru(...)proszku do pieczenia SKWORCU, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 kostka masła, Dodatkowo: 3 opakowania galaretki truskawkowej, 40 dag jagód, 30 dag truskawek. PRZYGOTOWANIE: 1. Sernik : Margarynę ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami do białości. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kulkami i kremową pianką 183

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i warstwą galaretki, zawsze zachwyca moich gości prezencją i smakiem. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)kawałeczka dodajemy rodzynki lub żurawinę i formujemy kulki, które następnie układamy w równych odstępach na dżemie i całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Kremowa pianka 2 galaretki czerwone 4 białka 1 szkl. cukru 1 kostka masła 1 galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli w ok 0,5 litra wody. Drugą natomiast rozpuszczamy w szklance wody

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 214

które nie dość, że pyszne to nie jest też bombą kaloryczną, bo nie dodałam odrobiny cukru. Serniczek wyszedł naprawdę smaczny, czekoladowy spód na bazie płatków kukurydzianych, serowa pianka i galaretka z truskawkami i malinami, które przywołały wspomnienie lata w te szare dni. Spód 100 g płatków kukurydzianych 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 kostki masła tabliczka gorzkiej czekolady Czekoladę z masłem(...)tortownicy (średnica 22 cm) i uklepujemy. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa 350 g serka twarogowego (tym razem delikate z biedronki) opakowanie (330 ml) śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku owoców leśnych mrożone owoce ( u mnie truskawki i maliny) Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/2 szklanki). Oddzielnie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy

Cynamonowe szczęście
Jagielnik rabarbarowy 143

Sante 1,5  szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy(...)dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera i ponownie miksujemy. Towotnicę wykładamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki 316

Jest to ciasto, które robię co roku obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka(...)galaretki truskawkowe, ok. 400 g truskawek. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną

Aga w kuchni