galaretka - 14130 przepisów (strona:260/942)

Ciasto Lambada 132

łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę(...)przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu

Dziś Ja gotuje
Panna Cotta na Halloween 118

smakuje obłędnie. Ważne, aby deser przygotować w silikonowych foremkach, ponieważ znacznie łatwiej się go wyjmuje :) Dla tych, którzy nie posiadają takich upiornych form jak my, mamy radę, aby kawową galaretkę zrobić w pojemniku o gładkim dnie i po prostu powycinać odpowiednie kształty. Wystarczy je położyć na białą panna cottę i gotowe. Całość będzie wyglądało równie ciekawie. GALARETKA: 100 ml wody(...)łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru PANNA COTTA:  200 ml śmietanki 30 % 200 ml mleka 4 łyżeczki cukru 3 łyżeczki amaretto 2 łyżeczki żelatyny GALARETKA:  Do wrzątku wrzucamy wszystkie składniki galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do foremek wlewamy po 1 - 2 łyżki galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia.  PANNA COTTA

Kuchnia od dwojga
Ciasto Lambada 716

łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę(...)przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu

Dziś Ja gotuje
Ciasto z jeżynami i jagodami 138

blaszki 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 300 g jeżyn mrożonych 3/4 szklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy(...)najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment 😋 Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę owoców

Alutka-Gotuje
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 162

GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:  1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder(...)upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem

Izabelawkuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 486

Lubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone – 350 g * śmietana 36% – 500 ml * cukier puder – 3 ły z ki DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ). BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy

Ostra na Słodko
Ciasto bananowe z galaretką. 216

łyżeczki proszku do pieczenia Masa bananowa : 5 dojrzałych bananów 1/2 l śmietany 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody Przygotuj również : 4 banany 2 galaretki owocowe ( np. cytrynowa, agrestowa ) Sposób wykonania :   Z podanych składników na biszkopt upiec cienki biszkopt, wystudź. Zagotuj wodę , rozpuść w niej galaretkę , odstaw do przestygnięcia. W czasie gdy galaretka będzie(...)jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem zastygła.    G otowe ciasto pokrój na kawałki.   R ada : Banany przeznaczone do tego ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Gotowany sernik z domową galaretką i śmietanką 162

Zapraszam na przepyszny sernik gotowany z domową galaretką z ciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany(...)proszku 50 g migdałów w płatkach galaretka: 750 g ciemnych winogron 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki żelatyny blaszka 24x24cm Przygotowanie: Galaretka: winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i rozgniatamy. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy na gaz. Dodajemy wodę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut a następnie przecieramy owoce przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Czekoladowy tort urodzinowy z solonym karmelem 193

Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem.  Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu.  Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami.  Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą dla młodszych dzieci, które brały czynny(...)gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Następnie wymieszać do uzyskania jednolitego czekoladowego sosu. Schłodzić conajmiej 3 godziny.  Przed składaniem tortu ubić na stabilny krem Ponad to będziecie potrzebować: 300g galaretki porzeczkowej 1/2 szklanki mocnego alkoholu  1 mocne espresso (około 60 ml) cukier do smaku Drip z solonego karmelu   (można użyć gotowej masy korówkowej ale nie będzie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
DYNIOWY PUSZEK 238

skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier(...)cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z borówkami i galaretką bez pieczenia 218

Taka niby tarta. Smak zaskakujący a to zaledwie kilka składników. Pyyycha. Składniki: 350 ml śmietany 30% serek mascarpone 250 g 2 galaretki z owoców leśnych 1 opakowanie borówek (chyba 250 g) biszkopty okrągłe Rozpuszczam 1 galaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko(...)Dodaję galaretkę z owoców leśnych rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiam masę do lodówki żeby szybciej stężała. W formie na tartę układam biszkopty. Wyjmuję masę serową z lodówki, wykładam na biszkopty (konsystencja masy jest jak miękkie masło). Układam borówki. Wkładam całość do lodówki. Gdy galaretka tężeje wykładam ją na owoce. Wkładam do lodówki na godzinę, po tym czasie jest

MojaQchnia.pl
Tort bez pieczenia z awokado i galaretką z mango 185

smaku, a nadzienie delikatne i aksamitne (oczywiście trzeba lubić awokado ), może kolor mógłby być odrobinę bardziej wyrazisty, ale to zostawiam do poprawy następnym razem. Za to góra z galaretki mango wyszła znakomita. Słodka, orzeźwiająca i egzotyczna i ten piękny żółty kolor Samo przygotowanie nie różni się zbytnio od przygotowywania innych tortów bez pieczenia. Głównie blendujemy, mrozimy i gotowe! Składniki(...)kokosowych ½ szklanki orzechów włoskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 dojrzałe awokado puszka mleka kokosowego ¼ szklanki soku z limonki 3-4 łyżki miodu odrobina skórki z limonki Składniki na galaretkę mango: 1 dojrzałe mango 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wody Przygotowanie spodu: Składniki na spód blendujemy i układamy w tortownicy o średnicy 17 cm. Przygotowanie nadzienia: Awokado obieramy ze skórki

PaleoLife
Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami 218

miejsce na podium zawsze znajdowało ptasie mleczko. Ale nie to z pudełka popularnego producenta czekoladek, lecz w formie domowego deseru, który robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno(...)nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale

Food Square
Pyszny Arbuzowiec 406

gorącej wody cukier puder do smaku WYKONANIE: Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, na końcu żelatynę rozpuszczona w wodzie. MASA ARBUZOWA: 1kg arbuza 3 galaretki truskawkowe WYKONANIE: Miąższ z arbuza pokroić w kostkę, wypestkować, przełożyć do rondelka. Gotować około 15 min. dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić aby delikatnie ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY(...)piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka

Dziś Ja gotuje
Malinowa a'la delicja bez pieczenia 152

Ciasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)drobno, Dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy na spód dużej blachy. Wkładamy do lodówki na kilka minut. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania