galaretka - 14130 przepisów (strona:251/942)

Brzoskwioniowy sernik z galaretką 207

Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej(...)pieczenia i zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na małej patelni topimy masło, przelewamy do miski i kruszymy herbatniki - całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy, wstawiamy do lodówki. Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu odejmując 50 ml wody - odstaw do lekkiego stężenia. W szklance rozpuść żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij

Alutka-Gotuje
Kostka malinowo-czekoladowa 183

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)kakao 2 duże jajka 185 g drobnego cukru do wypieków cukier waniliowy 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką 264

tych najmłodszych. Pychotka Składniki: 5 jajek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  8 jabłek 2 zielone galaretki 2 czerwone galaretki 2 szklanki śmietany 30% paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, dalej ubijając do uzyskania sztywnej piany(...)pieczenia formy. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Jabłka pokroić w kostkę i 5 minut smażyć dodając zielone galaretki (żeby się rozpuściły). Jak jabłka przestygną i zaczną tężeć wylać to na biszkopt. Na to poukładać biszkopty. Czerwone galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić dodając

Cukiernia Pychotki
Kostka malinowo-czekoladowa 193

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)kakao 2 duże jajka 185 g drobnego cukru do wypieków cukier waniliowy 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Lambada 181

łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę(...)przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu

Dziś Ja gotuje
Panna Cotta na Halloween 167

smakuje obłędnie. Ważne, aby deser przygotować w silikonowych foremkach, ponieważ znacznie łatwiej się go wyjmuje :) Dla tych, którzy nie posiadają takich upiornych form jak my, mamy radę, aby kawową galaretkę zrobić w pojemniku o gładkim dnie i po prostu powycinać odpowiednie kształty. Wystarczy je położyć na białą panna cottę i gotowe. Całość będzie wyglądało równie ciekawie. GALARETKA: 100 ml wody(...)łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru PANNA COTTA:  200 ml śmietanki 30 % 200 ml mleka 4 łyżeczki cukru 3 łyżeczki amaretto 2 łyżeczki żelatyny GALARETKA:  Do wrzątku wrzucamy wszystkie składniki galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do foremek wlewamy po 1 - 2 łyżki galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia.  PANNA COTTA

Kuchnia od dwojga
Ciasto Lambada 767

łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę(...)przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu

Dziś Ja gotuje
Ciasto z jeżynami i jagodami 187

blaszki 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 300 g jeżyn mrożonych 3/4 szklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy(...)najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do zamrażarki (aby lekko stężała, ale była jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment 😋 Na wystudzony biszkopt wykładamy połowę owoców

Alutka-Gotuje
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 212

GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:  1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder(...)upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem

Izabelawkuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 551

Lubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone – 350 g * śmietana 36% – 500 ml * cukier puder – 3 ły z ki DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ). BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy

Ostra na Słodko
Ciasto bananowe z galaretką. 261

łyżeczki proszku do pieczenia Masa bananowa : 5 dojrzałych bananów 1/2 l śmietany 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody Przygotuj również : 4 banany 2 galaretki owocowe ( np. cytrynowa, agrestowa ) Sposób wykonania :   Z podanych składników na biszkopt upiec cienki biszkopt, wystudź. Zagotuj wodę , rozpuść w niej galaretkę , odstaw do przestygnięcia. W czasie gdy galaretka będzie(...)jeszcze nie zastygła powbijaj do niej w niedużych odstępach kawałki bananów. Odstaw ciasto w chłodne miejsce do zastygnięcia masy bananowej. Gdy masa jest już zastygnięta wylej na nią tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstaw ponownie w chłodnie miejsce, aby galaretka całkiem zastygła.    G otowe ciasto pokrój na kawałki.   R ada : Banany przeznaczone do tego ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Czekoladowy tort urodzinowy z solonym karmelem 250

Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem.  Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu.  Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami.  Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą dla młodszych dzieci, które brały czynny(...)gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Następnie wymieszać do uzyskania jednolitego czekoladowego sosu. Schłodzić conajmiej 3 godziny.  Przed składaniem tortu ubić na stabilny krem Ponad to będziecie potrzebować: 300g galaretki porzeczkowej 1/2 szklanki mocnego alkoholu  1 mocne espresso (około 60 ml) cukier do smaku Drip z solonego karmelu   (można użyć gotowej masy korówkowej ale nie będzie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
DYNIOWY PUSZEK 290

skórą) 5 łyżek cukru 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą 1/3 kostki masła 1 szklanka śmietanki 30% 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 5-6 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier(...)cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z borówkami i galaretką bez pieczenia 276

Taka niby tarta. Smak zaskakujący a to zaledwie kilka składników. Pyyycha. Składniki: 350 ml śmietany 30% serek mascarpone 250 g 2 galaretki z owoców leśnych 1 opakowanie borówek (chyba 250 g) biszkopty okrągłe Rozpuszczam 1 galaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko(...)Dodaję galaretkę z owoców leśnych rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiam masę do lodówki żeby szybciej stężała. W formie na tartę układam biszkopty. Wyjmuję masę serową z lodówki, wykładam na biszkopty (konsystencja masy jest jak miękkie masło). Układam borówki. Wkładam całość do lodówki. Gdy galaretka tężeje wykładam ją na owoce. Wkładam do lodówki na godzinę, po tym czasie jest

MojaQchnia.pl
Kokosowe ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami 268

miejsce na podium zawsze znajdowało ptasie mleczko. Ale nie to z pudełka popularnego producenta czekoladek, lecz w formie domowego deseru, który robiło się z ubitego niesłodzonego mleka skondensowanego i galaretki. Ta leciutka delikatna pianka była tak niepozorna i dobra, że można było ją jeść bez opamiętania. W sumie obok sernika to do dzisiaj jest moje ulubione ciacho na zimno(...)nasion chia ugotowanych w mieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale

Food Square