galaretka - 14130 przepisów (strona:248/942)

Ptasie mleczko – sernik na zimno 323

bardziej sernik na zimno , serniczek na zimno. Przepis wywodzący się z ciężkich czasów w PRLu.  Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki, które w kryzysie były dostępne: galaretka i serek homogenizowany. 2 opakowania galaretki (smak dowolny), 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy), Galaretki wsypać do miski, zalać 600 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia(...)galaretka zacznie tężeć ubić ją. Do ubitej galaretki dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. serek homogenizowany. Masę przelać do dowolnej formy. Ja przelałam do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Do ptasiego mleczka można dodać sezonowe owoce, ja dodałam borówki

królestwo garów
Deser - Malinowa chmurka 126

letnie upały. Maliny, bezy, masa śmietankowa to jest to co na pewno wszyscy uwielbiają.   Składniki na spód: 120 g ciastek owsianych z orzechami Bonitki Warstwa malinowa: 1 opakowanie galaretki malinowej 450 ml gorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i od razu zmniejszamy do 120 stopni.  Pieczemy 40 minut.  Po wyłączeniu piekarnika beziki zostawiamy  do całkowitego ostygnięcia.   Galaretkę malinową rozpuszczamy  w 450 ml gorącej wody.  Pozostawiamy do ostudzenia.  Ciasteczka owsiane kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Przygotowujemy 6 pucharków.  Na dno pucharków wsypujemy warstwę pokruszonych

Pyszności Słodkości
Ciasto czekoladowo wiśniowe 170

Czekoladowe biszkopty, wiśnie w galaretce, czekoladowa masa oraz polewa.  Jeśli lubicie połączenie wiśni z czekoladą to zapraszam na mój przepis. Miłego pieczenia!  Składniki(blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, warstwa wiśniowa: wiśnie wydrylowane 500 g, galaretka(...)papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min. i pieczemy w temp. 170 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.  Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na spód biszkopta i wstawiamy ciasto do lodówki. 1,5 szklanki

kulinarne odsłony pati
Sernik mascarpone z borówkami 131

mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: * 2 niebieskie galaretki * 25 dkg borówek Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie(...)Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.  Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą  galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody). Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie. Notatki: * można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek * zamiast cukru wanilinowego

Pieprzyć z Fantazją
Brzoskwiniowa polana 148

warto się potrudzić. Jest pysznie, letnio, lekko i orzeźwiająco. Na zielonym cieście szpinakowym umieściłam mus jogurtowo brzoskwiniowy, następnie jest warstwa herbatników przykryta masą śmietankową, a całość dopełniają brzoskwinie w galaretce.  I nawet moi domownicy, którzy szpinaku nie jadają uznali, że w cieście im zupełnie nie przeszkadza. Ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 3 jaja  1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki(...)się połączą. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy śmietanowej i mieszamy. Następnie całość przelewamy do pozostałej śmietany i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy na herbatniki Galaretka brzoskwiniowa: 2 galaretki brzoskwiniowe 4 dojrzałe brzoskwinie Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątki. Brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Sernik limonkowy na zimno z galaretką-z przepisu Pani Renata Czelny-Kawa 170

składniki 1kg twarogu z wiaderka 3 łyżki śmietany 36 % 1 szklanka cukru pudru 6 limonek 1 cytryna 4,5 łyżeczki żelatyny 2 galaretki agrestowe 1 opakowanie biszkoptów wykonanie Limonki umyć, wycisnąć z nich sok. Galaretki rozpuścić w 850 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Do przestudzonej galaretki dodać 2 łyżki soku z limonek, przelać do płaskiego naczynia i schłodzić w lodówce(...)garnuszku podgrzać żelatyną z 3 łyżkami wody. Przestudzić ciągle mieszając. Wlać powoli do masy serowej i krótko zmiksować. Masę przełożyć delikatnie do tortownicy. Wyrównać schodzić w lodówce. Stężała galaretkę pokroić na male, nierówne kawałki i wyłożyć na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.   Sernik jest niesamowicie lekki konsystencją przypomina ptasie mleczko .W smaku jest orzeźwiający

Moje Wyroby
Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno 117

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim.  200 g pełnoziarnistych herbatników 60 g masła 2 szklanki wrzątku 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 g serka wiejskiego(...)Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pełnoziarniste herbatniki blendujemy na gładki pył. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa

VioletoweKucharzenie
Ciasto TRIO 893

pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców 😊 Trio jest harmonijne w smaku, bardzo owocowe, przypominające   „Galaretką Społemowską”   .   Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru   pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.   Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych

Domowe ciasta
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 118

Witam kochani, dziś zapraszam na letni klasyk, czyli ciasto z malinami, galaretką i kremem. Całość jest na kakaowym cieście. Ciasto jest bardzo pyszne, nie za słodkie, pięknie wygląda i jest idealne na letnie dni.  Zapraszam i bardzo polecam SKŁADNIKI *przepis na dużą tortownicę 24cm średnicy MASA -750ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 cukier waniliowy(...)jajka -2 białka (z masy) -1,5 sszkl maki -pół łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. CIASTO 3 jajka i 2  białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śnieżny Puch 290

zapraszam Was serdecznie do obejrzenia tych wpisów . Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 400 ml śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 500 ml wody Składniki na kokosową posypkę: 120 g kokosu 60 g masła 4 łyżki cukru + ok. 100 g herbatników na spód (ciasto można zrobić także(...)biszkoptach lub samemu upiec kruche ciasto np. z tego przepisu) Śnieżny puch – jak to zrobić? Zaczynamy od przygotowania galaretki, ponieważ potrzebuje czasu na przestygnięcie. Do gorącej wody wsypujemy galaretki cytrynowe i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Do ubitej śmietany dodajemy

Ciastkozercy
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO Z DELICJAMI 551

górze zamiast owoców -delicje :).Pycha!!!! SKŁADNIKI 1 kg sera takiego z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru 1 średnia cytryna 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę(...)dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy.  Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wyjmujemy sernik z lodówki. Na wierzchu układamy ciastka delicje.  Zalewamy tężejącą

Mała w garnku miesza
Tort szpinakowy z owocami 406

szklanka mąki pszennej 1 małe opakowanie proszku do pieczenia (ok 2-3 łyżeczki) 1 szklanka drobnego cukru Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń 100ml słodkiej 30% śmietanki 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 100g świeżych malin Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami: 1 duży kubek jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe 200g truskawek 30g jagód leśnych ( dzięki(...)blaty. Spodni blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki i łączymy ze zmiksowanymi owocami. W małym rondelku zalewamy odmierzoną ilością wody żelatynę i stawiamy na większym garnku z wodą, tak by rozpuszczała się w kąpieli. Dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej

Kuchnia w czekoladzie
Panna Cotta Bellini 140

jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby połączyć ten deser z musem z brzoskwiń. Inspiracją dla mnie był koktajl Bellini, który przygotowujemy na bazie prosecco i musu brzoskwiniowego. Tutaj galaretka z wina idealnie będzie komponować się z brzoskwiniami przybierając ciekawą formę. Deser przygotowujemy w trzech etapach, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. składniki (Panna Cotta) 220 ml mleka  2 łyżeczki(...)żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń: 3 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki soku z limonki mięta (10 listków) Przygotowanie Panna Cotta: Do miseczki odlewamy 3 łyżki mleka i wsypujemy żelatynę, żeby się rozpuściła. Resztę mleka

noteskulinarnyfiga
FIT galaretka jogurtowa 185

Ostatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W ten sposób zaoszczędzamy trochę kalorii oraz ograniczamy spożycie cukru. Galaretkę połączyłam z jogurtami, co w efekcie dało lekki deser mleczno-owocowy, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Jedna spora porcja zawiera jedynie około(...)kcal, a dzięki użyciu jogurtu typu islandzkiego znacząco zwiększyła się zawartość białka.  Składniki (2 porcje): 1 jogurt naturalny (150 g) 1 jogurt skyr, 0% tłuszczu (150 g) 1 galaretka truskawkowa bez cukru (14 g) 2 łyżki erytrytolu  1 szklanka wody 50 ml wrzątku Przygotowanie: Galaretkę rozpuść we wrzątku. Następnie dodaj słodzik i wymieszaj. Zalej szklanką wody (o temperaturze

Zdrowie na języku :P
Kruchy placek z truskawkami 118

Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 3 łyżki(...)mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1-2 łyżki ajerkoniaku (można pominąć) 200 g miękkiego masła Na wierzch: ok. 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe  Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania