galaretka - 14130 przepisów (strona:255/942)

Ciasto z masą i roladkami w galaretce 185

suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Masa  2 serki waniliowe 1 mały jogurt naturalny 2 małe jogurty owocowe [ u mnie owoce leśne i gruszka] 2-3 łyżki cukru 1 galaretka [u mnie przezroczysta] Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody.Wymieszać i ostudzić.Serki, jogurty zmiksować razem z cukrem .Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wylać na ostudzony biszkopt i odstawić(...)lodówki do zastygnięcia. Dodatkowo rolada o dowolnym smaku 1 galaretka [ u mnie pomarańczowa] Na zastygniętą masę ułożyć roladę pokrojoną w cienkie plasterki.Zalać tężejącą galaretką.Odstawić do całkowitego zastgnięcia

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 101

Dziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :) Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka ubić, dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach  miksera, tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Dodatkowo przemieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do  pieczenia

Agusiowe smakołyki
Tort truskawkowy z masą śmietanową 151

facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 6 jajek 140 g cukru 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa owocowa: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzącej wody Masa śmietanowa: 650 ml kremówki 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudry 1 łyżka żelatyny woda Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, formę upuścić na podłogę z wysokości około 50 cm. Odłożyć do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 części. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksować. Pierwszy biszkopt ułożyć w tortownicy

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Jagodowa Biedronka - bez pieczenia 176

łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów 800 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki domowego dżemu jagodowego 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym 300 g jagód Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy w 180 - 200 ml gorącej wody, a truskawkową w 400. Studzimy Na dnie małej prostokątnej(...)takie akurat miałam w domu, wasze mogą być białe czy nawet prostokątne. Do miski z mikserem przekładamy serek homogenizowany i dodajemy dżem jagodowy, miksujemy do połączenia się składników Kiedy galaretka nam ostygnie, spokojnie możemy ją wlać do serka z dżemem miksując na niższych obrotach. Odstawiamy aż zacznie nam tężeć bo za wcześnie wlana spowoduje ,że nasze biszkopty mogą nam wypłynąć

W Moim Magicznym Domu
Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku 160

ofurnik na zimno z galaretką truskawkową na agarze w słoiku to mój pomysł na wegański korposernik w sam raz do zabrania ze sobą na drogę do Mordoru! :D Ale do szkoły i pracy również się nada. ;) W sumie przepis ten powstał zupełnie przez przypadek: zrobiłem trochę za dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru(...)ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie tej ultra prostej galaretki truskawkowej na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować go z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Ze względu na to, że samo tofu ma mało interesujący smak, pamiętajcie, aby dodać

Food Square
Przekładaniec budyniowy z truskawkami 263

eleganckie ciasto, które zachwyci każdego. Łączy w sobie smaki, które idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszną całość. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, kakaowych herbatników, masy budyniowej oraz galaretki z truskawkami :) Bardzo Wam to ciasto polecam, zwłaszcza że idealnie smakuje również z innymi owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm Kakaowe ciasto(...)żółtka -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem  na pulchną masę.  Dodajemy przesianą mąkę, proszek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową 127

Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną(...)robienie ciasta, a takie wymowne... 200 g herbatników pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki wrzątku 300 g świeżych truskawek Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy

VioletoweKucharzenie
Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami 154

zmiksować z kostką tofu. Pamiętajcie również o dodatku wanilii i soku z cytryny, bo to one sprawiają, że dość bezpłciowy ser tofu jest smaczny. Wierzch tofurniczków ozdobiłem ekspresową galaretką truskawkową na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować ją z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Gorąco polecam, nie tylko weganom, bo są przepyszne! * SKŁADNIKI na ok. 12-16 tofurniczków Tofurnik(...)szklanka mleka kokosowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4-6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu sok z 1 cytryny 2 łyżeczki agaru szczypta soli Galaretka truskawkowa na agarze: 250 g truskawek 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu 1 łyżeczka agaru 6 dużych truskawek do dekoracji Spód z amarantusa: 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

Food Square
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI 99

ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM. Składniki na ciasto: około 3/4 opakowania biszkoptów, 2 duże śmietany 18% (po 330 g), 6 czubatych łyżek cukru pudru, 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria , 200 ml wody, 5 łyżeczek żelatyny Cykoria , 15 truskawek (opcjonalnie). Do ozdobienia:  3 truskawki, kiwi. Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczam(...)gorącej wody. W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych w połówki truskawek, do każdego wlewam po jednej galaretce, studzę, następnie chłodzę w lodówce. Kiedy całkowicie zastygną - kroję w kostkę. Żelatynę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę łączę z odrobiną śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam. Na koniec do masy dodaję

JejKuchnia
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 225

wersji kakaowej, który fajnie komponuje się z całością. Ale taki spód możecie przygotować także w wersji jasnej, bez dodatku kakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO  Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości )  0,5 szklanki cukru pudru(...)białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: około 300 g truskawek galaretka - u mnie przezroczysta/krystaliczna   Przygotowanie:   1. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć folią spożywczą. 2. W rondelku rozpuścić mało, pozostawić na chwilę, żeby ostygło. Pokruszone biszkopty wymieszać z kakao, dodać płynne masło - całość raz jeszcze wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy, Spód

kolorowotorcikowo
TORCIK NA ZIMNO WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI 821

łyżeczka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 ml wrzącej wody 1 kg truskawek podłużne biszkopty ok. 15 szt. Esencja herbaciano - cytrynowa 4 torebki herbaty earl grey  350 ml gorącej wody sok wyciśnięty(...)Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Galaretka - 2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała

Ciastka - domowe słodkości
Łaciaty sernik truskawkowy (bez pieczenia) 288

wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Mus truskawkowy 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi, a truskawki zmiękną. Wszystko zmiksować blenderem na gładko(...)ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do  całkowitego wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka  przezroczysta (bezbarwna) 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru Ser wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem na gładko. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, a następnie dokładnie

O kuchni z uczuciem
DYNIOWE BABECZKI Z GALARETKĄ DYNIOWĄ I DYNIOWYM KREMEM 122

Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy  - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)mieszam wszystko łyżką  gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam  nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki  dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody gdy ostygnie mieszam z dyniowym puree, odstawiam do lodówki W babeczkach

Upiecz sobie babeczkę
Panna cotta w słoiczku 420

PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny 1/3 szkl wody 150 g malin 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 szk wody (do galaretki) Przygotowanie: Białą czekoladę siekamy. Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy czekoladę , mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną(...)gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy delikatnie na masę śmietanową

Bon appetit mon amie
biszkopt z truskawkami i galaretką 373

upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch: ok. 400 g truskawek, mniej lub więcej w zależności od ich wielkości (tak aby przykryć ciasto) 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawimy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół, wzdłuż i układamy na wystudzonym biszkopcie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego(...)stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania