Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu. Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO: 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki) 100 g masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) SKŁADNIKI BEZA: 5 białek 220 g cukru (1 szklanka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu szczypta soli SKŁADNIKI GALARETKA: 500 g malin 225 g galaretki malinowej (3 opak.) 875 ml wody (3,5 szklanki) SKŁADNIKI KREM: 250 g serka mascarpone 650 ml śmietanki 30% 130 g cukru pudru (3/4 szklanki
karolgotujeminut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła. Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto. Wykończenie 2 opakowania galaretki 700 ml wody Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia. Truskawki umyć oczyścić z szypułek(...)pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką. Artykuł Tarta z truskawkami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamoczymy w jednej łyżeczce zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w niewielkie ilości gorącej wody (1, góra 2 łyżeczki). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy malinowej i delikatnie miksujemy. Galaretka: 1 galaretka malinowa 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy maliny i wykładamy(...)Kładziemy 2 biszkopt i nasączamy. Pozostały krem nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy tylko dookoła biszkoptu, mniej więcej na wysokość 2 cm. Do środka wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy trzecim blatem tortu i również delikatnie go nasączamy. Delikatnie zdejmujemy obręcz (można pomóc sobie nożem,oddzielając ciasto od boków tortownicy czy obręczy). Boki i wierzch tortu smarujemy
bistro mamadomu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM MALINOWY: 3 galaretki malinowe (każda na 500 ml) 2 puszki malin w zalewie (po 400 g każda) KREM ŚMIETANOWY: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 0.5 szklanki cukru BEZA: 3 białka(...)Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Odlej zalewę z owoców (D zięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak. J eśli trzeba dolej wody - mają być 3 szklanki płynu) i przelej do garnka, zagotuj a następnie wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj
Prosty przepis naGalaretki z bulionu drobiowo – warzywnego i tego co w rosole gotowane. W mojej rodzinie galaretki to nieodzowny element menu każdego uroczystego przyjęcia. Zajada się je w postaci polanej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem, w zależności co kto lubi. Ponadto każdy je lubi, ponieważ zawierają chude gotowane mięso i warzywa. W dodatku można je szybko przyrządzić, bo bazą(...)tego specjału jest najzwyklejszy domowy rosół. Artykuł Galaretki z mięsem kurczaka na bazie rosołu drobiowego pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pltemp 160 -180 st 0k 40 min . Ja ciasto upiekłam z połowy w blaszce 24 na 24 , w książce nie jest podane w jakiej blaszce piec. masa jabłkowa 1 galaretka agrestowa ,1 kg jabłek ,1 łyżka masła ,2 łyżki kryształu wykonanie Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, cukier i chwilę prażyć na wolnym ogniu(...)przykryciem. Dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok 5 min. masa jogurtowa 1 l jogurtu owocowego ,1 galaretka koloru jogurtu ,żelatyna wykonanie Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Jogurt połączyć z tężejącą galaretką . Bita śmietana składniki 1/2 l śmietana kremówki 36 procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić
Moje Wyrobymoja wersja pysznego i znanego ciasta. Nie wymaga piekarnika, jest pyszna, słodka i naprawdę wyjątkowo smaczna. Zapraszam:) 3-bit z galaretką - 350g herbatników - 1 puszka kajmaku ( 500ml) - 2 galaretki truskawkowe - 700ml wrzącej wody - 700ml mleka - 2 budynie śmietankowe Gotujemy budyń na mleku według przepisu na opakowaniu, studzimy troszkę. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Na blaszce o wymiarach(...)25x35cm układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, przykrywamy warstwą herbatników. Na to wylewamy ciepły ale nie gorący budyń. Znów przykrywamy warstwą herbatników. Na wierzch wylewamy galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia całkowitego galaretki
Kuchnia Pełna Emocjiwiele tych przepisów. Tym razem postanowiłam użyć mango, które nadało egzotycznego smaku i słonecznego wyglądu temu serniczkowi. Trochę się rozpędziłam i zrobiłam go w większej tortownicy, dlatego dodałam warstwę galaretki, bo pierwotnie miał być bez tylko posypany chipsami kokosowymi, ale wydał mi się za niski, więc zamiast kokosa jest galaretka jagodowa. Rozpisałam się ale już zapraszam na przepis. Spód(...)papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasteczka dociskając je łyżką. Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 1 mango 1 galaretka (u mnie jagodowa) Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser miksujemy z cukrem
Cynamonowe szczęścieDzień dobry :-) Co porabiacie w ten majowy weekend? My w domciu, odpoczywamy, może jakiś spacerek :-) Jeśli lubicie ciasta z galaretkami, takie bardziej rześkie, to polecam Wam ciasto Havana. Przepis zobaczyłam kiedyś na blogu mniam...mniam zapisałam i teraz zrobiłam. Dla nas było pyszne, na dole biszkopt i masa z ananasem, później ciasto miodowe, bita śmietana i galaretka z bananami(...)ananasów (jeśli będzie mniej to uzupełnić wodą) 1 szklanka wody Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe na wierzch owoce: ananasy lub banany Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku
kruche babeczkibiałego sera twarogowego (może być z wiaderka) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao naturalnego laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa Spód do sernika: 150 g kakaowych herbatników 100 g roztopionego masła Polewa mleczna z czekoladą: 150 g czekolady z co najmniej 45% kakao(...)łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . Jak zrobić sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia? Galaretki rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzącej wody i wystudzić. Kakao zalać 4 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i wystudzić. Ziarenka wanilii lub cukier z wanilią wymieszać
Kuchcik gotujebardzo atrakcyjny w swoim wyglądzie. Myślę, ze będzie prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. SKŁADNIKI: MASA SEROWA: 1 KG DOBRZE ZMIELONEGO TWAROGU 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 % GALARETKA PASTELOWA O SMAKU PINACOLADA (MOZE BYĆ CYTRYNOWA LUB KRYSTALICZNA) 200 ML WRZĄTKU RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 GRAMÓW PODŁUŻNYCH BISZKOPTÓW ( MOZNA ZAMIENIC NA HERBATNIKI) OKOŁO 1/2 SZKLANKI ZIMNEGO MLEKA DO NAMOCZENIA BISZKOPTÓW(...)PUSZKI BRZOSKWINI W SYROPIE LUB MORELI 2 KRYSTALICZNE GALARETKI 500 ML WRZĄCEJ WODY ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: GALARETKĘ PINACOLADA ROZPUŚCIĆ W 200 ML WRZĄCEJ WODY I ODSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA. BLACHĘ O WYMIARACH 33 X 24 CM WYŁOŻYĆ NAMOCZONYMI W MLEKU BISZKOPTAMI. W DUŻEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ Z CUKREM PUDREM. KIEDY ŚMIETANA ZACZNIE SZTYWNIEĆ, POWOLI DODAWAĆ DO NIEJ ZMIELONY TWARÓG, CAŁY
Pani M - kuchnia smakowitaPomysł na szybkie do przygotowania i tanie ciasto na zimno - sernik z serków wiejskich na spodzie z biszkoptów, udekorowany galaretką z borówkami. Dwukolorowy, lekki i kremowy w smaku. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 0,5 kg serka wiejskiego 2 galaretki, np. o smaku truskawkowym świeże owoce, np. borówki biszkopty Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, jedną(...)drugą w 300 ml wody. Ostudzić. Serek wiejski (wraz ze śmietaną) zblendować i wlać do niego rozpuszczoną galaretkę (100 ml) . Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa ma zbyt duże grudki to ponownie ją zblendować. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Następnie powoli wlać masę serową. Sernik wstawić do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to sernik ozdobić borówkami. Ciasto ponownie schować do lodówki
UgotowaćPolecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z owocami i galaretką albo polany czekoladą i posypany orzechami. Sernik jest niesamowity, lepszego w wersji na zimno nigdy nie jadłam, polecam! Czas przygotowania: 90 min Czas chłodzenia: najlepiej przez całą noc Składniki(...)sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru (85 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 g śmietanki 30% 10 g żelatyny Pozostałe: galaretka o smaku owoców leśnych (lub inna) dekoracje: ciastka, owoce, itp. * Proporcje na inne tortownice . Bardzo ważne: Sery powinny mieć temperaturę pokojową, ok. 2 godziny przed robieniem sernika wyjmij je z lodówki
Słodki BlogCiasto pszczółka galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko(...)zielonym biszkopcie z dodatkiem szpinaku. Na wierzch natomiast dałam zieloną galaretkę. Jest to takie moje nawiązanie do wiosny, która kojarzy się głównie z zielonym kolorem, a która właśnie nadeszła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 4 jaja 0,5szkl. cukru 1 cukier cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżka budyniu waniliowego
Waniliowe Improwizacje