Poznajcie mój przepis na pyszne, wielowarstwowe ciasto, które zachwyci każdego łasucha! Czekoladowy spód, banany, galaretka i warstwa pysznego kremu z bitej śmietany i mascarpone – mniam! Ciasto Jamajka z galaretką i bananami przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Jest naprawdę bardzo smaczne. Przypomina mi nieco klasyczny kopiec kreta wzbogacony o galaretkę i czekoladę, które doskonale ... The post Ciasto „Jamajka(...)galaretką i bananami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Ciasto „Jamajka” z galaretką i bananami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSzarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną to pyszne, orzeźwiające ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka(...)królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez rozdzielania żółtek od białek - zawsze się udaje. Do jabłek możecie użyć galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, spotkałam również wersję agrestową i malinową, ale wtedy bardziej zmieni się wygląd i smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego
Lekcje w kuchnilitra mleka 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 0,5 łyżeczki aromatu w proszku waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie(...)przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka truskawkowa - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić
Ciastka - domowe słodkościwielkości M) 50 g cukru szczypta soli 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 45 g masła Malinowe nadzienie: 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30% 1 galaretka malinowa 200 g malin Dodatkowo: cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Masło rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)pudrem, tak aby papier był na wierzchu. Zdjąć papier, a biszkopt zawinąć w rulon wraz ze ściereczką. Lekko obciążyć, aby się nie rozwinął, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Malinowe nadzienie: Galaretkę malinową wsypać do 250 ml gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę przygotować, gdy biszkopt jest już zimny, a galaretka będzie już tężała. Śmietanę ubić
niecodziennikparyłyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowo wiśniowym 375 g margaryny Esencja herbaciana: 3 torebki herbaty earl grey 400 ml gorącej wody 1 łyżka wyciśniętego soku cytrynowego Dodatkowo: 2 opakowania galaretki cytrynowej 700 ml gorącej wody biszkopty podłużne (36 sztuk) Przygotowanie: Galaretka cytrynowa - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne(...)kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy całą masę serową cytrynową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 60 minut do stężenia masy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościdodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając Dodatki : Nasączenie : ¼ szklanki przegotowanej wody+ 1 łyżka cukru + sok z połowy cytryny 3 łyżki dżemu morelowego 2 galaretki truskawkowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia 2 galaretki agrestowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia polewa czekoladowa 60 g siekanych(...)orzechów włoskich WYKONANIE: Blat kakaowy + nasączenie + dżem morelowy 1/3 masy Galaretka agrestowa – czekamy aż stężeje 1/3 masy Galaretka truskawkowa – czekamy aż stężeje 1/3 masy Blat kakaowy + polewa + orzechy Smacznego
Domowe ciastaSkładniki: (blaszka 25x35 cm) Herbatniki podwójne opakowanie 400 g Śmietanka 30 % 400 ml Truskawki 800 g Galaretka truskawkowa 4 Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Połowę truskawek zblendować na mus. Zagotować, zdjąć z z ognia i wsypać dwa pozostałe opakowania galaretek w proszku. Całość energicznie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno(...)pieczenia i warstwą herbatników. Wylać mus truskawkowy i rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na 20 minut lub dłużej do czasu wystudzenia i tężenia pozostałych galaretek. Ciasto wyjąć z lodówki. Ułożyć pozostałą połowę truskawek pokrojonych na mniejsze części. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku
Kulinarne przygodytruskawkami. Tym razem bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie. Mianowicie jest to napoleonka bez pieczenia, zrobiona na kakaowych herbatnikach z truskawkami i galaretką na wierzchu. Bardzo lubię kremy budyniowe i truskawki, więc dla mnie jest to deser idealny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 32 kakaowe herbatniki 3szkl. mleka 0,5szkl. cukru(...)duży cukier waniliowy 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 3 jaja 225g masła 2 galaretki truskawkowe 3szkl. gorącej wody świeże truskawki Sposób przygotowania: Blachę o wymiarach ok. 25x30cm (wymiary rantów blachy, dno jest trochę mniejsze) wyłożyłam folią aluminiową i dodatkowo papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło zapachem blachy. Na dnie blaszki ułożyłam warstwę
Waniliowe ImprowizacjeSezon na truskawki powoli się rozkręca. Ja ostatnio na targu kupiłam mega słodziutkie i sobie wymyśliłam ciasto bez pieczenia właśnie z tymi pysznymi owocami i galaretką. Wyszło przepysznie. blaszka o wymiarach 21/24 cm 25 sztuk herbatników 25 szt biszkoptów około 700 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 2 łyżki żelatyny 800 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki(...)cukru pudru Dno blaszki wykładamy herbatnikami jeden przy drugim. Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy. Galaretki zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, studzimy. 200 g truskawek miksujemy na gładka masę. 2 łyżki żelatyny najlepiej po łyżce w osobnych naczyniach zalewamy około 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Śmietankę ubijamy na gęstą pianę, następnie dzielimy na połowę
Andzia Pichcilodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka rabarbarowa: ok 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, przekładamy do garnka i mieszamy z cukrem. Gdy puści sok dolewamy(...)szklanki wody i gotujemy do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy wyłączamy ogień, wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę wykładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli
Cynamonowe szczęścieKrem: 700ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka) 4 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej Wierzch: 600g umytych, pokrojonych truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750ml gorącej wody Przygotujemy budyń do kremu: 1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. 2. Do pozostałego mleka dodać budynie(...)wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki. Wierzch: 12. Galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 13. Na wierzchu ciasta poukładać truskawki, patrz FILM
Mała CukierenkaTrochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny. Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości. Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy na 750ml mleka bez cukru 300g masła ok 4 łyżki cukru pudru galaretka zielona i czerwona okrągłe biszkopty 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich polewa kakaowa Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać
Smakołyki AsiCiasto jest delikatne, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Zapraszam! CIASTO SHREK Z DELICJAMI – PRZEPIS Składniki 800 ml śmietanki 30% 4 galaretki agrestowe 1300 ml soku zielonego Dr Witt 4 budynie z cukrem duże opakowanie delicji – smak pomarańcza ok. 150 g biszkoptów Wykonanie Blachę(...)budyniem wlać do gotującego się soku. Mieszać do momentu uzyskania gęstego kremu. Powstałą masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, umieścić na niej delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić. Dodać do niej przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody. Dokładnie wymieszać, umieścić na delicjach. Wstawić
Alle Dobre!