Zapraszam dziś na kolejny, expresowy deser, którego przepis zamyka się praktycznie w 2 składnikach: serek homogenizowany waniliowy + galaretka. Nie ma nic bardziej prostego! A, żeby uświetnić ten prosty, ale pyszny deserek pobawcie się, i zróbcie go w niestandardowych foremkach 😉 Albo wylejcie kolorowe warstwy na płaski talerz, a potem wycinajcie (fajnie zaangażować mu małe pociechy) z nich jakieś fikusne kształty. Pomysłów(...)jest mnóstwo! A baza do tego deseru zawsze taka sama: 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka rozpuszczona w 200 ml gorącej wody Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy. odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, i zacznie nam delikatnie gęstnieć dodajemy ją do serka i mieszamy dokładnie całość rózgą. Wylewamy do przygotowanych kokilek/foremek/puchark
Walijskie Pichcenietemp. pokojowej) 2 i 1/2 szkl. mleka w proszku, pełnego 1 i 1/2 łyżki kawy 1 i 1/2 łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane 2-3 banany 2 op. galaretki pomarańczowej Blaszkę (21x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy herbatniki. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy masło oraz oba cukry. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku (1 szklanka) rozrabiamy(...)proszku oraz serki homogenizowane w temperaturze pokojowej. Na samym końcu dodajemy kawę z żelatyną (w temp. pokojowej). Powstałą masę rozprowadzamy na warstwie herbatników, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć na cieście rozkładamy pokrojone na plasterki banany (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny
Smaki Na Talerzualbo - pomińcie spód. Pomysłów na to ciacho jest wiele 😎 Ja przedstawiam Wam poniżej dwa sposoby. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 1200 g serka waniliowego (fajnie wygląda stracciatella) 3 galaretki przezroczyste Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy wystygną, i zaczną się lekko ściągać dodać je do serków homogenizowanych. Całość wymieszać trzepaczką. Ja dodatkowo do masy(...)wzorowałam robiąc sernik, oraz moje zdjęcia. I teraz panuje całkowita dowolność 😍 Robimy to, co nam wyobraźnia podsunie. Wolny środek możemy wyłożyć ulubionymi owocami i zalać przezroczystą galaretką (tak robiłam 2 tygodnie temu). A tym razem wypełniłam środek 3 kolorami galaretek (każda galaretka rozpuszczona w 220 ml gorącej wody). Też fajnie wyszło. A może będziecie mieli swój pomysł
Walijskie PichceniePiękne efektowne oryginalne ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Dzięki dodatkowi galaretki jest orzeźwiające i pyszne. Łatki pochodzą od połączenia kakaowego ciasta z tartym i wmieszanym ciastem kruchym. Składniki (blaszka 20x32cm): Kruche ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 3 jajka(...)dżemu (u mnie brzoskwiniowy) 2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 400 ml mleka 2 łyżki cukru 100 g masła Dodatkowo: 2 galaretki (u mnie wiśniowe) 500 ml wody 2-3 paczki ciastek typu delicje (u mnie wiśniowe) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce
Kuchnia domowa Anikolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT ŁACIATY(...)CIASTO CIEMNE -3 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżka kakao -łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA -ok 1,5 kg jabłek -galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA -1 litr mleka -200g masła -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru -3 żółtka DODATKOWO -małe herbatniki z czekoladą ok 300g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszybki przepis na deser, który smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki 3 szkl mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 kopiaste łyżki żelatyny 3-4 galaretki o różnych kolorach Przygotowanie Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Galaretki schłodzić w lodówce aż całkowicie się zetną. Po tym czasie pokroić w drobną kostkę i wszystkie kolory wymieszać(...)jednej misce. Ja galaretki zrobiłam wieczorem i do rana mi stężały, więc nie musiałam czekać. Do garnka wlać mleko i wsypać 2 rodzaje cukru. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć od razu zdjąć ją z ognia i wsypać żelatynę. Następnie energicznie wymieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić. Gdy będzie całkowicie zimna wlać ją do kolorowych galaretek
Wasze PrzepisyCześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepyszną, klasyczna roladę biszkoptową z kremem mascarpone i galaretką. Pokażę Wam jak zrobić super biszkopt, który pięknie się zwija i nie pęka. Rolada wychodzi rewelacyjna, delikatna, pięknie wygląda. Zapraszam zapraszam też na film z jej przygotowaniem SKŁADNIKI *używam szklanki 250ml BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm(...)mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM -5oo ml śmietanki 36% -500g serka mascarpone -ok 5 łyżek cukru pudru DODATKOWO -400ml wrzątku -galaretka np truskawkowa Dzień wcześniej, wieczorem, przygotowujemy galaretkę-rozpuszczamy ją w gorące wodzie, przelewamy do prostokątnej formy, czy miski, studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki. Na początek zrobimy biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia. Składniki na warstwę jabłkową: 1 galaretka cytrynowa 250 ml wody 500 g musu jabłkowego Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/3 szklanki letniej wody(...)łyżki soku cytryny). 100 g musu jabłkowego wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej powierzchni. Resztę musu jabłkowego dodaję do wystygniętej galaretki, dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, do momentu aż galaretka z jabłkami stężeje. Następnie mogę przygotować warstwę śmietankową. Składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Słodki sentymentnamelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni. Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a wszystko dopełnia ciasteczkowa posypka. Po prostu rewelacyjna Składniki na 6 dużych deserków: 1 galaretka truskawkowa 350 g truskawek 100 g ciasteczek kakaowych 30 g masła ¾ łyżeczki żelatyny 150 ml mleka 150 g czekolady ciemnej 75 g czekolady mlecznej 150 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Galaretkę(...)kilka truskawek w plasterki i ułożyć je w taki sposób, jak widzicie u mnie na zdjęciach. Resztę truskawek pokroiłam w kostkę i ułożyłam na dnie słoiczków. Truskawki zalewam ostudzoną galaretką i wstawiam słoiczki do lodówki, żeby galaretka stężała. W tym czasie przygotowuję krem namelaka (więcej o tym kremie możecie przeczytać tutaj ) Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Mleko
Słodki sentymentUcierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam. Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki. Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej(...)łyżki mleka, w temp. pokojowej 1 lekko kopiasta łyżka kakao 50 ml mocnej kawy Krem budyniowy: 3 i 1/3 szkl. mleka 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 op. galaretki, u mnie pomarańczowa Warstwa twarogowo-migdałowa: Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, mąką migdałową, kaszą manną oraz ekstraktem. Masę odstawiamy na co najmniej 30-40 minut (z czasem robi się nieco
Smaki Na TalerzuPyszne ciasto warstwowe na cienkim, kakaowym biszkopcie, przełożonym lekką masą serową, masą krówkową otoczoną herbatnikami i grubą warstwą galaretki z malinami. Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych(...)waniliowego 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 4 łyżki zimnej wody 400 g słodkiej śmietanki 36%, schłodzonej DODATKOWO ok 50szt herbatników kakaowych puszka masy kajmakowej Helio ok 500g 2 galaretki malinowe 750ml wrzątku ok 400g malin (mogą być mrożone) 1. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę, do uzyskania
Podróż w kulinariałyżki kakao 100%, szklanka otrębów żytnich (lub innych), 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła ), 300g naturalnego skyru, 100g twarogu półtłustego, 4 banany (2 bardzo dojrzałe, 2 mniej), 1 galaretka cytrynowa, 14g + 500ml gorącej wody (ja użyłam galaretki celiko bez dodatku cukru), 3 łyżki erytrolu (opcjonalnie*; lub innego słodzika). Kilka słów na temat erytrolu Jak dobrze wiecie, swoje wypieki osładzam tylko(...)świeżymi lub suszonymi owocami, ale tym razem musiałam zrobić mały wyjątek. Otóż galaretka cytrynowa sama w sobie jest kwaśna i postanowiłam ją nieco dosłodzić erytrolem. Erytrol to jedna z substancji słodzących, traktowana jako zdrowsza alternatywa dla klasycznej sacharozy. Należy on do grupy alkoholi cukrowych zwanych poliolami. Do tej samej grupy należy także znany wielu osobom ksylitol, jednakże w odróżnieniu
Natka Pietruszkimleko – 3/4 szkl * żelatyna – 50 g DODATKOWE: * jagody – 300 g MASA SEROWA: * twaróg sernikowy – 1 kg * mascarpone – 500 g * cukier puder – 200 g GALARETKA: * galaretka cytrynowa – 1 op * woda – 400 ml * dżem brzoskwiniowy – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość(...)jagód. Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta. Wykładamy lekko stężała masę z mniejszą ilością jagód i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy lekko stężałą jasną część masy, delikatnie rozsmarowujemy i odstawiamy do stężenia. GALARETKA: Galaretkę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy. Do wystudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na stężałą masę serową, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkojabłka, śliwki, dynie, ale ponieważ uwielbiam składać wysokie ciasta i łączyć różne warstwy, dziś mam dla Was coś super pysznego - biszkopt makowy i biały biszkopt połączone kremem budyniowym i galaretką z brzoskwiniami i obowiązkowo polane polewą czekoladową. Czy muszę pisać jakie to było pyszne? Czy wystarczy, że zaproszę na przepis? Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka maku 3/4 szklanka cukru(...)Studzimy Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewę z brzoskwiń uzupełniamy wodą, tak aby uzyskać 750 ml płynu, zagotowujemy i do gorącego wsypujemy galaretki mieszamy aż się
Cynamonowe szczęścieBiszkopt z masą budyniową i galaretką – przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe dni! W tym przepisie przyda Ci się: Biszkopt z masą budyniową i galaretką - przepis na idealny i znany wszystkim biszkopt z owocami i galaretką. Ciasto idealne na zbliżające się ciepłe ... Artykuł Biszkopt z masą budyniową(...)galaretką pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl