mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki rozpuszczalnej czekolady Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 3 galaretki: brzoskwiniowa, truskawkowa i agrestowa 330 g śmietanki kremówki 30% lub 36% 5 łyżek cukru pudru Pierwsze pieczemy biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek(...)termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia. Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 250 ml wody, schładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i dokładnie wszystko łączymy. Delikatnie mieszamy kremówkę z twarogiem. Masę serową dzielimy na trzy równe części
PatiGotujesera z wiaderka - 200g cukru pudru - 5 jajek - 200ml śmietanki 30% - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 200g herbatników - 50g roztopionego masła Mus jagodowy: - 600g jogurtu naturalnego - 2 jagodowe galaretki - 200g jagód ze słoika, mogą być świeże lub mrożone Na wierzch: - galaretka jagodowa lub owoce leśne Sposób wykonania: Herbatniki blendujemy, mieszamy z roztopionym masłem i dajemy na blaszkę wyłożoną papierem(...)wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach. Zimny wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozrabiamy 2 galaretki w 200ml wrzątku, zimne galaretki mieszamy z jogurtem i jagodami. Wylewamy mus na sernik i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozrabiamy w 450ml wody i wylewamy zimną na mus jagodowy. Wstawiamy
Wypieki Renesoku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g) Pianka śmietankowo-pomarańczowa: 1 op. pomarańczowej galaretki 300 ml gorącej wody 500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: ok. 130 g kakaowych herbatników 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody(...)ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce. Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając
Nastoletnie Wypiekaniesamego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe(...)łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść
Różne smaki w kuchniSkładniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki(...)przekroić wzdłuż na 2 równe części. Masa serowa: Ser 2 kropnie zmielić. Śmietankę ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Ser zmiksować z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Biszkopt przełożyć masę serową. Prażony kokos: Na patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu
KuchniaWeDwoje.plMiałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne o smaku delikatnie waniliowym...Polecam serdecznie :) wymiary blaszki: 25 x 28 temp. pieczenia: 180C czas pieczenia: ok. 40-50 minut Składniki 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl(...)cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól Ponadto 200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo ) puszka brzoskwiń galaretka pomarańczowa klika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy
Różne smaki w kuchnistają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną(...)ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Smaki Na TalerzuKlasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko, a przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy(...)można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu , budyń
CiastkozercyCiasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 St.C. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Upieczone ciasto pozostawiamy w blasze i studzimy. Masa owocowa z galaretkę: 3 galaretki o smaku truskawkowym 500 gram mrożonych owoców (maliny i truskawki) - nie rozmrażamy wcześniej 3,5 szklanki wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy zamrożone owoce (uwaga galaretka szybko(...)tężeje). Gdy zacznie tężeć wylewamy na kruchy blat. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka stężeje całkowicie smarujemy ją cienką warstwą masy krówkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki. Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 garście migdałów Białka ubijamy z cukrem do powstania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
tojestpyszne.blogspot.comłyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa pomarańczowa: 1 kisiel pomarańczowy z cukrem 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka mandarynek sok pomarańczowy Hortex 70 g masła Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru(...)odłożonym soku rozprowadzamy kisiel. Wylewamy mieszankę na gotujący się sok. Gotujemy, cały czas mieszając, przez około 1-2 minuty po czym zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kostki masło, mieszamy do roztopienia (masło można też wcześniej roztopić i dodać do masy płynne). Na samym końcu dodajemy kawałki mandarynek, mieszamy
Smaki Na TalerzuTylko 3 składniki a jaki efekt :). Domowe galaretki z musu jabłkowego obtoczone w cukrze. Jak będziecie je przygotowywać, pamiętajcie, by obtaczać je tuż przed samym podaniem. Jeśli zrobicie to wcześniej, cukier zacznie się topić, a galaretki nie będą wyglądać za dobrze. Ja zrobiłam je z domowego musu z jabłek (przepis jest już na blogu- klik ), ale równie dobrze można użyć(...)tego gotowego dostępnego już w sklepach. Serdecznie polecam! Składniki: 450 g musu jabłkowego z tego przepisu 1 galaretka cytrynowa (75 g) biały cukier do obtoczenia Przygotowanie: Mus jabłkowy przygotować zgodnie z przepisem . Odważyć 450 g i umieścić w garnuszku, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać do musu cytrynową galaretkę i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić
Nastoletnie Wypiekaniemąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką(...)funkcją góra – dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia. Krem budyniowy. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko
https:KKuchniaMniamwersja z musem truskawkowym - klik . (4 porcje) 200 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 40g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej). Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*). (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości(...)ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać średnie serduszka. Nadmiar pokroić w kostkę - przyda się do dekoracji. Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego ostudzenia. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Masę pozostawić, aby dokładnie ostygła. Galaretkowe serduszka
Di gotujedużą ilością truskawek:) Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm) Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 800 g truskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 śnieżki (śmietany w proszku) 400 ml mleka Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie(...)ostudzić. Ubić śnieżkę z mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na spód tortownicy
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 2 duże jabłka 1 galaretka truskawkowa lub inna 4 śliwki (mogą być mrożone) 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm. Śliwki umyć, osuszyć, obrać ze skórki(...)przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje. Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części
Przepisy kulinarne babci Antoniny