się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół(...)pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe około 60 dag jasnych winogron 750 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka
IzabelawkuchniPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)momentu uzyskania pianki. Wylać pianę na biszkopt. Odstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Przygotowanie galaretek na górę – dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 900 ml wrzącej wody. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie masy śmietanowej – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Wlać wrzącą wodę i wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić, napowietrzyć. Laskę wanilii przeciąć na pół
Kuchnia Pokoleńroku z braku swoich owoców często eksperymentuję z rabarbarem. I w ten sposób powstał delikatny sernik na kruchym, owsianym cieście. Dla koloru czerwona galaretka i ciasto np. na niedzielę gotowe 😊 Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru(...)Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę
Weekendy w domu i ogrodziesklepach pojawiła się nowość - galaretka krystaliczna,a ja bardzo lubię testować nowości więc zrobiłam na prędce deser. Deser robi wrażenie,bo owoce są pięknie wyeksponowane. 1 galaretka krystaliczna 500 ml wrzątku maliny borówki bita śmietana do dekoracji Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Szklanki napełnić do połowy wysokości owocami i zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki(...)chłodzić do momentu stężenia się galaretki,przed podaniem udekorować bitą śmietaną
Kolorowa kuchnia Elkibiszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe 2 szklanki gorącej wody (500 ml) mus śliwkowy 1 kg wypestkowanych śliwek 2 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie cukier do smaku Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować piankę. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek homogenizowany oraz tężejące ale płynne galaretki. Dokładnie zmiksować. Masę wylać na biszkopt
Monia miesza i gotujeubite białka. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min., następnie pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Beza powinna być chrupka. składniki na galaretkę z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 870 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy do lodówki(...)lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę równomiernie wykładamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek miksujemy z ziarenkami wanilii, dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia
Domowy Smak JedzeniaLubicie letnie ciasta z owocami, bitą śmietaną i galaretką? To dziś zapraszam na właśnie takie pyszne lekkie ciasto z malinami. To wersja ciasta z truskawkami i bitą śmietaną , które pojawiło się już u mnie na blogu. W sam raz do weekendowej kawki. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej(...)łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 kg malin najlepiej jesiennych, które tak się nie rozpadają 2 galaretki czerwone Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka
Cukiernia Pychotkialkoholowy. Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym. Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego. Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie(...)piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mus miętowo cytrynowy 600 ml śmietany kremówki 2 galaretki cytrynowe 200 ml wody spora garść listków mięty 2-3 łyżki cukru Miętowe listki utrzyjcie z cukrem na gęstą, jednolitą papkę, lub zmiksujcie blenderem. Galaretki rozpuśćcie w 200 ml wody
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKażdy uwielbia galaretki w czekoladzie – a zwłaszcza takie, które można przyrządzić samemu! Wystarczy tylko czekolada (u mnie gorzka) i wybrana galaretka (najlepiej z agarem). Moje czekoladki są z niespodzianką w środku – jest to żurawina. Wykonanie jest bardzo proste, wystarczy że posiadasz foremki do czekoladek. Możesz też użyć foremki na kostki lodu Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku ukazującego sposób(...)wykonania galaretek // Składniki: 150 g czekolady (u mnie gorzka) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 1 opakowanie wybranej galaretki (najlepiej z agarem) ok. 20 g żurawiny Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustoszczęśliwe minki domowników zajadających z apetytem to co się z miłości do nich przygotowało. Sernik na zimno z malinami 3 duże 400 g waniliowe serki homogenizowane biszkopty 2 galaretki cytrynowe maliny 2 galaretki malinowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szkl wody. Ostudzić, namoczyć w nich po kolei przez chwilkę biszkopty aby zmiękly i ułozyć je na spodzie blaszki. Pozostałą galaretkę(...)momentu kiedy będzie już gęstnieć. Połączyć ją mikserem z serkami i wylać na biszkopty. Wstawić na chwilkę do lodówki aby stężało. Na wierzch poukładać malinki i zalać je gęstniejącą galaretką malinową. Odstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z malinami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamasła Sernik: 1 kg sera (u mnie z wiaderka) 200g cukru pudru+ 4 łyżki 1 opakowanie żelatyny fix deserowej (60g) 500g malin 150g czerwonej porzeczki (pozbawionej szypułek) 1 galaretka owoce leśne Dodatkowo: 1 op.galaretki malinowej Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki mielimy w mikserze lub wałkiem (w grubej foliowej torbie) wraz z roztopionym masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i mocno(...)dociskamy. Schładzamy w lodówce. Sernik: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody. Obrane, przepłukane i osuszone owoce miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru. Możemy przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek, ale ja sobie ten etap odpuściłam. Ser i cukier puder (200g) mieszamy mikserem. Powoli do ucierającej się masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Odejmujemy ⅓ i odstawiamy
Kuchnia w czekoladziełyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny 1 łyżka soku z limonki 1 cukier wanilinowy 16 g – u mnie Emix 3/4 szklanki cukru 2 nektarynki 2 galaretki – u mnie poziomkowe Emix + 900 ml wody biszkopty do wyłożenia dna tortownicy Przygotowanie: Przygotowujemy blaszkę. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę(...)klik) Na biszkopcikowe dno wykładamy całą masę serową. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki. Sernik wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż w przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę ostrożnie
Słodkie okruszkibiszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 litr mleka 3,2% 1 litr śmietany 18% 6 jajek 250 g cukru pudru 1 kostka masła (200g) Dodatkowo: dwie galaretki (u mnie truskawkowe) Wymiary formy 37 x 24 cm Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier(...)sitko (można wyłożyć je gazą) i pozostawiamy do wystudzenia. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na białą i puszystą masę. Do niej dodajemy wystudzony serek. Wszystko dokładnie ucieramy. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Pączujemy delikatnie niesteżałą galaretką dolny blat ciasta. Smarujemy go połową masy serowej. Na niej układamy drugi blat
PatiGotujegram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest(...)minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
W Mojej Kuchni Lubięostatnim biszkopcie kakaowym [przepis] dzisiaj klasyczny biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni 😋 Składniki na formę o średnicy 28 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo(...)łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego 250 ml kremówki 30/36% 1 śmietan-fix 1 galaretka truskawkowa ok 400 g świeżych truskawek Przygotowanie: Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli np. w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać
Ze smakiem i z pasją