który oczywiście również się pojawi niedługo na stronie. Powiem Wam, że smak przewyższył moje oczekiwania! Słodki spód z dojrzałym bananem i ser połączony z soczystym mango wykończony kwaśną galaretką stworzył idealny smak dla mnie. Degustatorzy byli tak zachwyceni, że od razu połowa została zjedzona. Koszt takiego ciasta jest niewielki, dodatkowo bardzo szybko się go wykonuje. Do tego nawet ładnie(...)banany ▸2 łyżki kakao ▸20 g masła rozpuszczonego masa ▸400 g twarogu (dałam półtłusty) ▸1 mango ▸20 g żelatyny + 150 ml wody wierzch ▸1 banan ▸1 galaretka + 250 ml wody Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę
Zdrowie i pysznie na talerzuroku. Miesiąc pachnący bzem,konwaliami,jaśminem i akacją. Na majówkę przygotowałam torcik bez pieczenia,na bazie śmietany udekorowany świeżymi owocami. wkładka jagodowa: 1 szklanka mrożonych jagód 1 galaretka jagodowa 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki(...)jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia. Tortownicę ( użyłam w kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa(...)wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je do wystygnięcia. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy płyn się schłodzi wstawiamy go do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć. Krem: Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy
Qchnia po prostuSzybkie ciasto bez pieczenia 500 ml śmietany 30% 4 truskawkowe galaretki 400g mrożonych truskawek 14 szt podłużnych biszkoptów Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć po długości biszkopty. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z tężejacą galaretką,masę wylać na biszkopty. Formę wstawić do lodówki. Pozostałe dwie(...)galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, wsypać mrożone truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć,A będzie to bardzo szybko wylać ją na zastygniętą piankę. Formę z ciastem ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy i pokroić w kawałki
Kolorowa kuchnia Elkitaką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania. Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników. Zatem do dzieła. Składniki : Paczka ok 120 g herbatników 600 g gęstego jogurtu naturalnego 6 galaretek w różnych(...)kolorach woda 300 śmietanki kremówki ulubiona posypka (u mnie maczek cukrowy) Wykonanie : 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody i zostawiam do momentu aż zacznie tężeć ale pozostanie lekko pół płynna. W tym momencie każdą galaretkę miksujemy na piankę przy pomocy blendera. 2. Mikserem elektrycznym ubijamy lekko jogurt . Następnie jogurt w równych częściach
vaniliowoczekoladowasmakuję nieziemsko! Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a zamiast zwykłych galaretek dałam proteinową o smaku nugatu. Oczywiście wykonałam taki sernik również ze standardowymi składnikami, czyli polewa z gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również(...)orzechów włoskich ▸200 g płatków jaglanych ▸50 g masła ▸50 g gorzkiej czekolady masa ▸500 g twarogu ▸200 g śmietanki 30% ▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody ▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody ▸(dosłodzić wedle uznania) polewa ▸50 g gorzkiej czekolady ▸3 łyżki mleka ▸orzechy do posypania Przygotowanie
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia to znakomity i banalnie prosty w przygotowaniu deser na każdą okazję. Jest to zdrowy i tani przysmak, który z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. W sezonie letnim ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 200 g okrągłych biszkoptów 1 litr mleka 200 g masła(...)szklanki cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny 2 opakowania galaretki truskawkowej, malinowej lub wiśniowej 500 g mrożonych owoców ( truskawek, malin, jagód itp. ) przepis Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy oraz masło i całość mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu często mieszając. Na gotujące się mleko stopniowo wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy
Smakowite DaniaBLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350 g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku BUDYŃ: 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła ŚMIETANA(...)śmietany 30 % galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki. TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody
Pani na deserbarwnik spożywczy Krem: 1,5 łyzki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody 400 gr. śmietany kremówki 36% 4 łyzki cukru pudru Dodatki: 15 szt. ciastek delicji 15 szt. biszkoptów 2 galaretki (granatowa i niebieska) 500 gr. borówek amerykańskich 4 kostki gorzkiej czekolady foremka odpinana o wymiarach 38 x 25 cm. WYKONANIE: do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy(...)niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, 1 serek waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intesywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się
Rita creativezapominam jednak o Was i ciągle staram się kombinować z nowymi przepisami, których trochę mi się już nazbierało;) Oto jeden z nich: Cappuccino w jeszcze letniej wersji : z galaretką i mnóstwem owoców- bardzo mocno nasączone tytułową włoską kawką;) To bardzo jednolite, spójne ciacho( mimo wielu warstw), bajecznie wilgotne i naprawdę słodkie połączenie lekkiego smaku śmietankowej kawy i egzotycznych owoców- coś(...)jednej dodajemy sypką kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy. Nasączenie: 8 łyżeczek kawy cappuccino+ 2 łyżeczki cukru+ 300 ml gorącej wody Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa galaretka wiśniowa ananas z puszki brzoskwinie z puszki kilka sztuk borówek amerykańskich WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony
Domowe ciastaprzegotowanego mleka 1,5 % tłuszczu 8 łyżek cukru pudru 2 śnieżki w proszku opakowanie żelatyny na 2 l płynu lub 10 łyżeczek żelatyny Dodatkowo: duże opakowanie herbatników 2 galaretki o różnych smakach (rozpuszczone Galaretki rozrabiamy osobno każdą w szklance gorącej wody i wylewamy do płytkich naczyń. Po stężeniu kroimy w kostkę. Po tym czasie sprawdzamy jej gęstość(...)jeśli ładnie krzepnie- rozmiksowujemy i dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia do wysokiego naczynia. Lekko tężejące miksujemy z cukrem i śnieżkami, aż zacznie się „pienić”. Mleczną masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie sprawdzamy jej gęstość jeśli ładnie krzepnie- rozmiksowujemy i dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy
Domowe ciastazapraszam na „prawie-że-ostatnie” słodkie truskawkowe szaleństwo. Bardzo nasączone, z delikatną mleczną warstwą i co w tym sezonie najważniejsze: z siłą truskawkowego smaku- w trzech wydaniach: melasy truskawkowej, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych , zerwanych prosto z działki owoców… Nie muszę chyba mówić , że najlepiej smakuje schłodzone, w formie zgrabnej kostki, gdy deserowy widelczyk sprawnie przebija wszystkie warstwy(...)stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty - następnie w jednym wykrawamy otwory : szklanką i literatką: Składniki na melasę truskawkową: 500- 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do garnka, rozgniatamy na gładką masę dodajemy cukier
Domowe ciastałyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie) Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki adwokata- również w temperaturze pokojowej ¾ szklanki cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości- minimum 5 minut. Powoli dodajemy adwokat. Masę wykładamy równomiernie na całym serniku i wkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut. Galaretka jabłkowa: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i dodatkowo połączyłam nasze preferencje czekoladą, którą razem uwielbiamy. Efekt był taki, że ogromna porcja zniknęła zaledwie w dwa dni! Od tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się(...)znudzi. Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie oprze się takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy
Di gotuje