który ciasto musi poleżeć w lodówce, by stężało. Do przygotowania ciasta Balladyna potrzebować będziemy biszkopta kakaowego, herbatników maślanych, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka malinowa z dodatkiem malin. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto Balladyna to idealny wypiek na każdą nadarzającą się okazję. Możemy przygotować je na urodziny, imieniny, a nawet na święta. Jest dosyć(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli MASA 700 g sera twarogowego z wiaderka 250 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 2 galaretki malinowe 400 g malin 700 ml gorącej wody 3/4 puszki masy kajmakowej ok. 40 sztuk herbatników maślanych (w zależności od wielkości) Przygotowanie BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Kolejno białka umieścić
Przepiski.plCiasto Niezły Bajerant z masą z kajmakową, warstwą galaretki z malinami i bitą śmietaną na wierzchu jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Ciasto, które jest bazą deseru przypomina biszkopt, choć powstało bez użycia jajek, jeśli więc akurat nie macie ich w lodówce lub z jakiegoś powodu nie możecie ich używać, to coś(...)łyżka octu (np. jabłkowego) Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 250 g mascarpone łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Warstwa malinowa: 600 ml wody 2 opakowania galaretek malinowych 300 g malin (mogą być mrożone) Bita śmietana 400 g śmietany 30% łyżka cukru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody łyżka cappuccino w proszku lub kakao do posypania
e-PrzepisyKulinarneGrysikowa kostka z owocami i galaretką to proste i wyśmienite ciasto bez pieczenia. Idealne na każdą porę roku i pod różne owoce. Banalnie proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych i tanich skadników. Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 litra mleka 18 łyżek kaszy manny 8 łyżek cukru lub wiecej jeli chcemy słodszą masę(...)gram masła ok 300 gram herbatników, u mnie kakaowe 2 galaretki, smak dowolny, u mnie cytrynowe ulubione owoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę ściągamy z gazu, przykrywamy z wierzchu filią spożywczą aby nie powstał kożuch
Blog kulinarny S9.PLjeszcze. Po spróbowaniu wiem że zagości u mnie nie raz. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, fajnie smakuje, bez pieczenia. Można na wierzchu ułożyć dowolne sezonowe owoce i zalać galaretką albo zalać samą galaretką. U mnie akurat były truskawy więc wersja truskawkowa. Do masy można dodać kakao wtedy będzie smak kakaowy. składniki: ok 500 g herbatników 1 l mleka(...)szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 6 łyżek cukru 3 łyżku cukru waniliowego 200 g masła ok 650 g schłodzonych truskawek 2 galaretki truskawkowe+800 ml gorącej wody Do garnka wlać 3/4 mleka. Dodać masło, cukier oraz cukier waniliowy. Zagotować. W pozostałym mleku wymieszać kaszę mannę i wlać do gotującego mleka. Gotować cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Gotową masę
Monia miesza i gotujeOrzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodatki: nasączenie : 1/3 szklanki przegotowanej wody + sok z 1/3 cytryny + 2 łyżki cukru 5 łyżek powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa ( przygotowana na 400 ml wody) 1 galaretka cytrynowa ( przygotowana na 400 ml wody) waflowa posypka różowa WYKONANIE: blat bez dziurek + nasączenie + powidła ¾ kremu budyniowego blat z dziurkami
Domowe ciastaIdealne na każdą okazję. PRZEPIS NA CIASTO ZIELONA GRUSZKA Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 350 g gruszek 2 galaretki agrestowe/gruszkowe 120 g herbatników biała czekolada Wykonanie Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Blaszkę o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na herbatnikach układamy pokrojoną w kosteczkę gruszkę, całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę
Alle Dobre!Weekend to czas odpoczynku… Przynajmniej dla większości z nas;) Osłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:) Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego(...)Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie miksujemy. Dodatkowo: nasączenie: 1 szklanka gorącej wody+ 3 łyżki cukru + sok z cytryny galaretka agrestowa lub kiwi rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody galaretka truskawkowa rozrobiona na 2 szklanki gorącej wody h2 { direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans
Domowe ciastaBrzoskwiowo pomarańczowa galaretka w śnieżnobiałej masie. Jakiś czas temu wykonywałam podobny przepis na wersję wiśniową ( TUTAJ PRZEPIS) i razem z nim zrobiłam również nieco odmienioną wersję z brzoskwiniami. Galaretki przezroczyste zamieniłam na żelatynę i pominęłam kokos, chcąc wybić smak pomarańczy z brzoskwinią. Oba ciasta zrobiły furorę i ciężko stwierdzić, które było lepsze :) Wartości odżywcza 1 kawałka(...)Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 400 g śmietanki 30% 250 g mascarpone duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej 2 galaretki pomarańczowe 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy brzoskwinie
zdrowo i aktywnieBrzoskwiowo pomarańczowa galaretka w śnieżnobiałej masie. Jakiś czas temu wykonywałam podobny przepis na wersję wiśniową ( TUTAJ PRZEPIS) i razem z nim zrobiłam również nieco odmienioną wersję z brzoskwiniami. Galaretki przezroczyste zamieniłam na żelatynę i pominęłam kokos, chcąc wybić smak pomarańczy z brzoskwinią. Oba ciasta zrobiły furorę i ciężko stwierdzić, które było lepsze :) Wartości odżywcza 1 kawałka(...)Składniki: herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) 400 g śmietanki 30% 250 g mascarpone duża puszka brzoskwiń (ok. 850 g) lub świeżej 2 galaretki pomarańczowe 6 łyżek żelatyny+200 ml wrzątku pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: Brzoskwinie kroimy na drobne kawałeczki. Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki pomarańczowe. Nie wył. ognia do rozpuszczonych galaretek dodajemy brzoskwinie
Zdrowie i pysznie na talerzudużą ilością truskawek:) Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm) Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 800 g truskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 śnieżki (śmietany w proszku) 400 ml mleka Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ubić śnieżkę(...)mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na spód tortownicy (forma o średnicy 20 cm) i wylać masę. Udekorować ciasto kilkoma truskawkami. Schłodzić w lodówce minimum
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej(...)stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Masa serowa: Ser 2 kropnie zmielić. Śmietankę ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Ser zmiksować z cukrem, wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Biszkopt przełożyć masę serową. Prażony kokos: Na patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając. Wierzch ciasta
KuchniaWeDwoje.plBiszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych i śmietanka, w wersji odchudzonej oczywiście można dodać jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony(...)której był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku
moj przepis naBiszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych i śmietanka, w wersji odchudzonej oczywiście można dodać jogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony(...)której był pieczony biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić pierwszy blat, wyłożyć cały krem jogurtowo-owocowy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania drugiego kremu. Krem śmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku
moj przepis nablaszkę 24x24 cm: 1 kg twarogu sernikowego (bardzo dobrej jakości z wiaderka), w temperaturze pokojowej ok. 120 g herbatników (można zastąpić biszkoptami), puszka brzoskwiń (ok. 850 g), 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe (opakowania po 70 g), 2 czubate łyżki żelatyny (zwykłej, nie może być żelatyna fix), 1/2 szklanki mleka (125 ml), 150 g śmietanki 36% szczypta mielonej wanilii (można zastąpić(...)masie będą grudki, można znów delikatnie podgrzać masę, grudki znikną. Do twarogu z żelatyną dodać część pokrojonych brzoskwiń, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając trochę mniej wody (u mnie około 100 ml mniej). Na zastygniętej masie serowej ułożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką (galaretka powinna być tężejąca
Lekcje w kuchnizamkniętym słoiczku w lodówce lub zamrozić i później zużyć. Dziś podrzucam ciekawy przepis na pyszne ciasto z samych białek. Delikatny, maślany biszkopt makowy, z kremem budyniowym, brzoskwiniami i galaretką. Ciacho palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka białek -ok 7-8 sztuk 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 125g(...)masła szczypta soli Krem: 2 budynie śmietankowe 650ml mleka 150g masła 3 łyżki cukru Galaretka: 1puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody *** Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając białka zawsze należy uważać aby ich nie przebić, ubijamy tylko do momentu, aż piana będzie sztywna
Blog z Apetytem