galaretka - 14130 przepisów (strona:209/942)

Deser z truskawkami i ryżową chmurką 161

wiem jak Wy, ale my uwielbiamy desery z owocami w galaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek,  galaretka truskawkowa,  szklanka śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru(...)szklanki płatków ryżowych błyskawicznych,  1/2 szklanki mleka,  4 łyżki ajerkoniaku,  łyżka serka mascarpone,  4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu,  4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło.  Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Ptasie mleczko z brzoskwiniami - deser mojego dzieciństwa :) 216

mojej najmłodszej siostrze (jest nas trzy), na spotkanie z koleżankami i one również oszalały na jego punkcie!!! Ta słodycz, lekkość i kolor... I łatwość przygotowania - BOMBA!!!  Składniki: Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.); puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego; opcjonalnie: brzoskwinie; tabliczka czekolady mlecznej; łyżka miodu(...)łyżek mleka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne" zabieramy się za mleko. Dzielimy je na mniej więcej równe trzy części. Z każdą częścią postępujemy identycznie: miksujemy mleko, aż podwoi swoją objętość, dodajemy galaretkę i miksujemy dalej do pełnego połączenia składników. Przekładamy do pucharków

Miksturownik
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 562

pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić(...)sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy. Składniki na górę: -3-4 galaretki malinowe(najlepiej bez cukru-użyć ksylitol) -mrożone maliny lub inne owoce Galaretkę rozpuścić w 1/2-2/3 zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na masę serową wyłożyć maliny lub inne owoce(nie rozmrażać) i zalać chłodną, najlepiej lekko tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23288

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Mini serniczki bez pieczenia 296

Składniki: serek śmietankowy z wiaderka 150 g kremówka zimna 200 ml cukier puder 2 łyżki żelatyna 1 łyżeczka galaretka truskawkowa 1 szt Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody . Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać . Odłożyć do lekkiego stężenia . Zimną kremówkę ubić na sztywno , dodać cukier puder i dodając po łyżce(...)twarożku miksować na wolnych obrotach . Po połączeniu składników dodawać porcjami tężejącą galaretkę (z żelatyną) i miksować do uzyskania jednolitej masy . Masę rozlać do silikonowych foremek zostawiając miejsce na galaretkę . Na górę każdego serniczka wylać warstwę zimnej galaretki i odłożyć do stężenia

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z brzoskwiniami 502

Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera 2 galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera brzoskwinie w puszce borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie:  Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę . 1 galaretkę przygotować wg przepisu(...)wyjęciu z pieca ostudzić. Przygotować sernik jogurtowy wg przepisu na opakowaniu w wersji z jogurtem naturalnym. Część masy wyłożyć na biszkopt, położyć na środek galaretkę z brzoskwiniami i wyłożyć resztę masy. Górę wyrównać i odłożyć do stężenia. 2 galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć. Gdy galaretka zacznie tężeć udekorować górę sernika brzoskwiniami i borówką amerykańską i zalać galaretką

Ala piecze i gotuje
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 199

jest ich mniej na blogu. Ale mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis na to pyszne ciasto. Spodem jest ciemny biszkopt, zaś reszta to pyszny śmietanowy krem i zielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy(...)minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz:  1/3 szklanki zimnej wody,  sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem:  3 galaretki agrestowe,  600ml śmietanki 36%,  3 czubate łyżki cukru pudru,  2 płaskie łyżki żelatyny,  3 czubate łyżki kakao. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku, przestudzić.  Żelatynę rozpuścić

Z miłości do słodkości
Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką 745

mleka,  3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 żółtka,  3 łyżki cukru waniliowego,  150g masła,  duża puszka brzoskwiń,  2 galaretki brzoskwiniowe,  400g kremu czekoladowego, np. Nutelli,  1 andrut,  opakowanie okrągłych biszkoptów. W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące(...)ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać. Wierzch: 350ml śmietanki 30%,  galaretka np. truskawkowa,  starta czekolada.  Na 1 blat ciasta wyłożyć

Z miłości do słodkości
Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno 803

przekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi galaretkami. Deser jest lekki, nie jest bardzo słodki a dzieci się nim zajadają:) Szczególnie polecam na upalne dni! Składniki:  600g serka homogenizowanego waniliowego,  2 jajka,  1/2 szklanki mleka,  100g masła(...)szklanki cukru pudru,  3 łyżki żelatyny,  galaretka truskawkowa,   galaretka agrestowa Wykonanie Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści

Z miłości do słodkości
Pianka miętowo-truskawkowa 316

smaku w tym wydaniu . Nie jest zbyt intensywny , nie przytłacza truskawek . A co najważniejsze miętowy aromat nie jest sztuczny , bo wykorzystujemy świeżą miętę Składniki : ok 0,5 kg truskawek Galaretka agrestowa Galaretka truskawkowa 7 płaskich łyżeczek żelatyny] 350 ml śmietany 30 % 350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek cukru pudru kilka gałązek świeżej mięty Wykonanie : Warstwa pierwsza : Truskawki obrać(...)Powinno go być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko. Dla mnie jest to zbędne . Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego

Malinowa Kawiarenka
Pocieszajka. 192

się po całym mieszkaniu. A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam(...)jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem

W kuchni Karmel-itki
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 270

powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek(...)Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, gęste wyłożyłam na krem. Wstawiłam do lodówki, na ok. 2-3h. wierzch: 500ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżek cukru łyżka kakao Żelatynę rozpuściłam z cukrem w odrobinie wrzątku, przestudziłam.  Tym czasem ubiłam na sztywno kremówkę. Ciągle ubijając, dodałam zimną i tężejącą żelatynę. Całość ozdobnie wyłożyłam na zwartą już

W kuchni Karmel-itki
Sernik na Zimno z Rabarbarem 175

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.  Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!  SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek . (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego(...)gorącej wody Wykonanie: Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony

Blondynka Gotuje
Walentynkowy deser 145

ładnie jak na blogach, na których widziałam te słodkie deserki, np. na Słodkiej Stronie   ale generalnie chyba nie poszło źle:) Walentynkowy deser z skondensowanego mleka i galaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą galaretkę przygotować(...)zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego naczynia - na blaszkę czy tackę (uwaga: naczynie można delikatnie przetrzeć odrobiną oliwy, żeby łatwiej było nam wyjąć wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając. Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto podwójnie malinowe 141

składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml śmietanki 30 % 2 galaretki malinowe 300 g malin woda do przygotowania galaretek  Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia(...)masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania