galaretka - 14130 przepisów (strona:209/942)

Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 455

jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Pianka: 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki truskawek Na wierzch: kilka truskawek pokrojonych w plasterki 1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielamy(...)wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. 2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy. 3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kubusiowe 192

jedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka ( KLIK ). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x36cm): 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa pomarańczowa: 1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia) 3 budynie waniliowe / śmietankowe Masa śmietanowa(...)śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy. 2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje

Kuchnia domowa Ani
Tort Hello Kitty 134

szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt II: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki(...)nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec

Kto ugości moich gości?
Biszkopt z truskawkami inaczej 469

Wygląda i smakuje fantastycznie:)! Największy problem jaki miałam to to, że po ułożeniu wszystkich warstw w tortownicy już nie miałam miejsca na ułożenie na wierzchu truskawek i zalaniu ich galaretką. Musiałam ułożyć pokrojone truskawki tak, żeby blokowały tężejącą galaretkę ale jakoś się udało :)! Zapraszam na trochę inny biszkopt z truskawkami…. Biszkopt z truskawkami – składniki: Biszkopt : 4 jajka (żółtka(...)cukru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysypania tortownicy Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Warstwa śmietankowa: 300 ml śmietany kremówki 1 paczka ciastek Oreo Do dekoracji: 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Do nasączenia: 0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier

UgotujmyTo.pl
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 169

moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj ! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI : BISZKOPT JASNY: * przepis na blogu(...)KREM : * budyń malinowy – 2 op * cukier – 4 łyżki * mleko – 3/4 l * masło – 170 g DODATKOWO : * jeżyny – 200 g * galaretka ( owoce leśne ) – 2 op   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu . Kroimy na 2 blaty. KREM : Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml. Zostawiamy do ostudzenia

Ostra na Słodko
Usta Usta cytrynowe 272

razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne! Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie. Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia! Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu! SKŁADNIKI: * biszkopty okrągłe – 2 paczki * powidła śliwkowe lub marmolada(...)budyń waniliowy z cukrem – 2 op * cukier – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 4 szt * masło – 200 g * mleko – 500-600 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną. Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie. Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże

Ostra na Słodko
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11772

ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka. Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek . Wprost rozpływa się w ustach! Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda! Zrobi furorę na każdym przyjęciu. SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajka – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek(...)cukier – 5 łyżek * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * kisiel truskawkowy – 2 szt * galaretka truskawkowa – 3 szt * śmietana 36% – 500 ml * borówki ( mrożone ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy delikatnie mąkę

Ostra na Słodko
CIASTO SHREK 432

również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze. Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio. Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników! A zatem do dzieła! SKŁADNIKI : BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * budyń waniliowy bez cukru(...)cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta MASA PYSIO : * sok Pysio – 900 ml * budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH: * śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml * galaretka agrestowa – 3 op * cukier puder – 2 łyżki * delicje – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry. Cały

Ostra na Słodko
Deser owocowy 208

Prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka ananasa -2 pomarańcze -2 kiwi -1 banan -2 galaretki o różnych smakach -śmietana do dekoracji    W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę. Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ). Pozostawiamy do zastygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.    Zastygnięte galaretki(...)kroimy także w kostkę. Część układamy na dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę.    Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja.  Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce, itp. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 131

Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.    Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy(...)część galaretki zielonej, część czerwonej a następnie układamy owoce.    Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.    Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem. Obie masy łączymy. Żelatynę wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją. Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy.    Na wierzch wykładamy pozostałą

Maminek kulinarny
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 144

początek boskie makaroniki kawowe, które zrobiły prawdziwą furorę. Słodkie, ale nieprzesadnie, gdyż kawa wszystko równoważy. Jej bardzo wyraźny smak jest i w skorupkach, i w kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie delikatny krem(...)środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się oprzeć! Spróbujcie koniecznie (jeśli Waszym postanowieniem na Nowy Rok są właśnie pierwsze makaroniki, nie wahajcie się zacząć od tych). Makaroniki kawowe na bezie włoskiej Składniki: (na 24 sklejone makaroniki) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIENIEC NA ZIMNO 3 SMAKI 504

chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1,5 szkl(...)wrzątku,studzimy, dodajemy śmietanę 18 , miksujemy, wylewamy na stężałą galaretkę, odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaratki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku, studzimy, dodajemy mascarpone, miksujemy, wylewamy na stężałe poprzednie warstwy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Opinia: Forma idealnie nadaje się do przygotowania ciast na zimno. Ciasto idealnie odchodzi i wielkim plusem oprócz pięknego wyglądu ciasta jest też możliwośc wyboru

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka z galaretką i orzechami 124

wiem jak osłodzić sobie życie - do kawki czy ciepłego mleka idealne ! :) Przepis znalazłam w internecie, ale nie pamiętam dokładnego źródła. Robiłam je pierwszy raz i niestety dałam za mało galaretki do musu brzoskwiniowego, przez co galaretka do końca mi nie stężała, ale i tak szybko się rozeszły. Polecam zrobić z 1,5 albo 2 porcji ! :) Składniki: 300 g mąki pszennej(...)cukru waniliowego 80 g drobnego, zwykłego cukru skórka otarta z 1 dużej cytryny 2 krople aromatu migdałowego dodatkowo: 1 rozdzielone jajko 200 g konfitury morelowej lub brzoskwiniowej galaretka pomarańczowa + niewielka ilość wody, tylko aby ją rozpuścić cukier puder posiekane orzechy lub migdały Przygotowanie: Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy

charlotte gotuje
Murzynkowa rozkosz 109

mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, dodać kakao , olej , cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Wszystko(...)wymieszać . Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Masa ; 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć ) 2. troszkę masy 3. murzynki ( ściąć podstawę waflową ) 4. Masa śmietanowa 5. Tężejąca

Sama słodycz i szczypta chili
ANANASOWE MINI SERNICZKI 156

problemu :) Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego         2 łyżeczki cukru                            Wykonanie(...)Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę. Galaretkę szafirową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, tak samo postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania